tweemotorig


tweemotorig 1.0

aangedreven door twee motoren; uitgerust met of voorzien van twee motoren
Vaak gezegd van transportmiddelen, inzonderheid van vliegtuigen.

Algemene voorbeelden


De luchtvaartmaatschappij [...] heeft nog 2 nieuwe tweemotorige Boeings 737-400 besteld.

De Standaard,

Leerlingdoelstellingen. De leerlingen kunnen [....] Aan- en afmeren met een- en tweemotorig vaartuig, veilig afmeren. Voor anker gaan en anker op gaan op stroom.

http://www.g-o.be/sites/portaal_nieuw/SO/Leerplannen/Leerplannen/0102/2001-043.pdf,

In januari heeft de groep een overeenkomst gesloten met Enel voor de technologische ontwikkeling van een hybride motor scooter (een tweemotorig voertuig dat de voordelen van een benzinemotor met die van een elektrische motor combineert).

http://www.leleux.be/leleux/JLCHome.nsf/files/20100420-PIAGGIO-NL/$file/20100420-PIAGGIO-NL.pdf,

Tweemotorige nat- en droogzuiger: vermogen 2.76 kW; luchtverplaatsing 2 x 56 l/s; tankinhoud 65 l.

http://www.wentellagers.nl/index.php/vmchk/nat-droogzuigers/bekijk-alle-producten.html,

Het vliegtuig is tweemotorig en heeft een kleine, rechte van koolstofvezel gemaakte vleugel, die op het eerste gezicht enigszins doet denken aan die van de F-104 Starfighter.

http://vliegtuighomepage.web-log.nl/vliegtuignieuws/andere_vliegtuigbouwers/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • tweemotorig toestel
  • tweemotorig vliegtuig
  • tweemotorige helikopter
  • tweemotorige machine

's Werelds grootste vliegtuigbouwer in Seattle gaat een toestel ontwikkelen dat tien tot twintig procent sneller zal vliegen dan de huidige generatie straalvliegtuigen. De Sonic Cruiser, een tweemotorig toestel dat zo'n 250 passagiers zou moeten kunnen vervoeren met een snelheid van Mach. 95 (ongeveer 1.060 kilometer, afhankelijk van de hoogte) per uur.

NRC,

Voor die luchtsteun zette de rijkswacht gisteren drie sportvliegtuigen in van het type Cessna, een Britton-Norman verbindingsvliegtuig en drie Alouette-helikopters. Al deze toestellen vlogen boven de buitenstedelijke geldtransportroutes. Daar vinden immers de meeste overvallen op geldtransporten plaats. Bovendien hebben zij maar één motor. De veiligheidseisen verbieden hen daarom boven de steden te vliegen. Daar liet de rijkswacht haar tweemotorige Puma-helikopters patrouilleren.

De Standaard,

Bij ASL worden de vlieglessen gegeven op de meest moderne tweemotorige machine van Nederland, namelijk de Diamond DA42 Twin Star.

http://www.asl.nl/flightacademy/prive-vliegopleidingen/jaa-ppla/multi-engine-rating.html,

Het tweemotorige vliegtuig van het type Casa stortte vlak na de start neer op drie kilometer van het vliegveld bij de stad Banjarmasin.

De Standaard,