tweeslachtig


tweeslachtig 1.0

( Gezegd van dieren, planten en mensen)
tot twee geslachten behorend; met tegelijk functionerende mannelijke en vrouwelijke geslachtsklieren of geslachtsorganen

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • tweeslachtige bloemen
 • een tweeslachtig dier
 • een tweeslachtige kat
 • een tweeslachtige plant
 • tweeslachtige weekdieren

Zo kan onderscheid worden gemaakt tussen tweeslachtige bloemen zoals paprika en aardbeien, waarbij in elke bloem zowel stamper(s) als meeldraden aanwezig zijn en eenslachtige bloemen zoals courgette.

http://www.ppo.dlo.nl/ppo/pub_bes/downloads/bestuiving_bedekteteelt.pdf,

Waarschijnlijk bekijken ze me als was ik half ziek, half gezond. Een tweeslachtig dier, een kameleon.

De bondgenoot, Marcella Baete,

Moeder natuur heeft af en toe rare grapjes voor de assistentes in petto. Zo werd deze kater gebracht voor kastratie. Of was het nu een poes voor sterilisatie of.... allebei. Deze poeskater had zowel een vrouwelijk geslachtsdeel en geen penis, maar wel twee ballen. Deze zaten echter niet in een gezamelijke balzak maar in twee aparte balzakken, welke elk aan weerszijden van het vrouwelijke geslachtsdeel lagen. Een echte tweeslachtige kat of hermafrodiet.

http://dierenkliniek-de-toren.nl/Dagboek_van_een_dierenarts/januari_2001/januari_2001.html

Hop (Humulus lupulus L.) is een tweeslachtige plant van de familie Cannab(in)aceae, waartoe ook hennep (Cannabis sativa L.) behoort.

http://www.bierengezondheid.be/,

Hij dompelt de tweeslachtige weekdieren voorzichtig in de mosterdsaus.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

met werkwoord


 • tweeslachtig zijn

De Braziliaanse judoka Edinanci da Silva viel niet in de prijzen. Vooraf was er twijfel over haar geslacht. De judoka is namelijk tweeslachtig. Haar mannelijke testikels werden onlangs operatief verwijderd. Na een geslachtstest met goed gevolg doorstaan te hebben mocht ze bij de vrouwen uitkomen.

De Standaard,

De bes bevat ook een hoog gehalte aan vitaminen C. Hippophea is tweeslachtig, men moet dus mannelijke en vrouwelijke planten samen zetten wil men vruchten krijgen.

De Standaard,

Onderzoek begin jaren tachtig gedaan in Engeland en Wales wees uit dat ongeveer vijf procent van de vissen tweeslachtig waren.

http://www.c3.nl/evv/ev-eustrogenen.htm,

met ander, nevengeschikt adjectief


 • koudbloedig en tweeslachtig

Slakken zijn weekdieren zoals mosselen en oesters. Ze zijn koudbloedig en tweeslachtig, hun lichaam bevat veel water en is overdekt met slijm.

http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=2732

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


tweeslachtig 2.0

van twee soorten iets hebbend; het midden houdend tussen twee zaken; tussen twee zaken in zittend; tegenstrijdig; ambivalent

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Rosenmöller probeert zijn kudde tot meer eenheid te smeden. Maar als hij zegt "dat er meer is dat ons bindt, dan dat ons scheidt", gaat er een smalend gelach op in de rijen der partijkaders. Aan het slot van de bijeenkomst mogen de leden op speciaal verzoek nog praten over de wens van velen in de partij om mee te mogen demonstreren bij manifestaties tegen de oorlog. Door de opstelling van de Tweede Kamerfractie was dat eerder beoordeeld als minder wenselijk want tweeslachtig.

http://www.nrc.nl/denhaag/1002795896384.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een tweeslachtig gevoel
 • een tweeslachtige houding
 • een tweeslachtig karakter
 • een tweeslachtige situatie

Pernette Osinga heeft een tweeslachtig gevoel overgehouden aan haar optreden tijdens het WK schermen in Athene.

Meppeler Courant,

De Chinese autoriteiten hebben een tweeslachtige houding ten aanzien van internet.

http://www.webwereld.nl/nieuws/8065.phtml,

Rabin heeft veel bijgedragen aan het tweeslachtige karakter van de Israëlische politiek jegens de Palestijnen.

NRC,

De beslissing vult een juridische lacune op in de wet van april, maar verandert niets aan de tweeslachtige situatie waarin het direktiekomitee zich bevindt.

De Standaard,

met bijwoord


 • niet tweeslachtig
 • onnodig tweeslachtig
 • uiterst tweeslachtig

Beide standpunten spreken me aan en ik houd het meest van mooi. Maar wat het toneel aangaat ben ik niet tweeslachtig.

NRC,

Handkes waarneming is op haar beurt erg eenzijdig en de polemische gedeelten in zijn reisbeschrijvingen maken de tekst onnodig tweeslachtig.

De Standaard,

De wijze waarop de kerk omgaat met popmuziek is altijd uiterst tweeslachtig geweest.

http://iaspm.soundscapes.ws/,

met werkwoord


 • tweeslachtig blijken
 • tweeslachtig reageren
 • tweeslachtig zijn

De Oostenrijkse cellist-dirigent Heinrich Schiff leidde donderdag in de Koningin Elisabethzaal het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (KFOV) in een mooi opgebouwd programma: twee vroege miniaturen van Witold Lutoslawski en de monumentale Zevende Symfonie van Anton Bruckner. Veelbelovend, al bleek het klinkende resultaat tweeslachtig.

De Standaard,

Ook Gabriela López reageert tweeslachtig op de strijdvaardigheid van haar echtgenoot, die net als zij onderwijzer is.

NRC,

Toen Anna Magnani naar Hollywood ging, wierp ze de suggestie van een face lift ver van zich weg: die rimpels heb ik verdiend, zei ze. Jeanne Moreau verklaarde bij eenzelfde gelegenheid dat ze elke ingreep zou ondergaan om zo mooi mogelijk te zijn. Ze vond dat het publiek daar recht op had. Beide standpunten spreken me aan en ik houd het meest van mooi. Maar wat het toneel aangaat ben ik niet tweeslachtig.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


 • dubieus en tweeslachtig

Terecht wordt verwacht dat men in de opvoeding en begeleiding uiterst zorgvuldig en consequent omgaat met minderjarigen, mensen met een handicap en anderen die niet bij machte zijn zichzelf te verdedigen en dat men intolerant is bij misbruiken op seksueel vlak. Daarin is de bestaande wetgeving terecht heel strikt en wil ze meer dan een signaalfunctie hebben. Het gaat hier om de bescherming van weerlozen en minderheden. Maar via dit wetsvoorstel een juridische voorkeurspositie inbouwen voor hen die er juist op het vlak van relatievorming hun eigen visie en praktijken op nahouden, lijkt me niet alleen in tegenspraak, maar op zijn minst dubieus en tweeslachtig.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding