tweewielaangedreven


tweewielaangedreven 1.0

(transport, verkeer en reizen)

( Gezegd van vierwielige voertuigen of een groep (klasse, segment, etc.) vierwielige voertuigen)
voorzien van een systeem waardoor alleen de twee voorwielen of alleen de twee achterwielen door de motor worden aangedreven; met alleen voorwielaandrijving of achterwielaandrijving
Dit woord is samengesteld uit het stukje tweewiel- uit tweewielaandrijving en het voltooide deelwoord aangedreven. Het betekent 'waarbij twee wielen worden aangedreven', en dus niet 'door twee wielen aangedreven'. Andere woorden op -aangedreven zijn bv. benzineaangedreven en motoraangedreven. Daarbij geeft het eerste deel van het woord wél de drijvende kracht aan. Een tweewielaangedreven auto is hetzelfde als een auto met tweewielaandrijving, meestal gespecificeerd tot auto met voorwielaandrijving of auto met achterwielaandrijving.

Algemene voorbeelden


Plotseling verandert de keurige weg in een onverhard, modderig en glad crosscircuit, met enorme kuilen die je met geen mogelijkheid kunt ontwijken. Als we dit geweten hadden, waren we er niet aan begonnen. Echt niet. De camper is tweewielaangedreven, en hoewel we ons best doen hem slim te beladen, toch best topzwaar en daardoor niet zo stabiel.

http://metdecamper.nl/metdecamper/2017/07/26/roadtrippen-door-lieflijk-landschap/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een tweewielaangedreven auto
  • een tweewielaangedreven machine
  • een tweewielaangedreven wagen
  • tweewielaangedreven vrachtwagens

Voor een tweewielaangedreven auto is één differentieel tussen de aangedreven wielen voldoende.

http://www.google.nl/search?q=cache:9fqQArkyxMEJ:members.home.nl/base/4wd.doc+differenti%C3%ABlen+site:.nl=nl=lang_nl

De meest gebruikte maaier voor openbaar groen is waarschijnlijk de 1,80-frontcirkelmaaier. [...]. Toro heeft globaal twee versies van de machine: een tweewielaangedreven machine en een vierwielaangedreven machine. Alleen op de vierwielaangedreven machine kan een cabine worden geplaatst.

https://www.stad-en-groen.nl/upload/artikelen/sg013toro360.pdf

Stel je voor dat hun 4x4's, op hún terrein, door een tweewielaangedreven wagen worden geklopt.

De Standaard,

In tegenstelling tot de wijdverbreide mythe is de SAS niet ontstaan uit de Long Range Desert Group. Ze komen voort uit de commando's en gebruikten de LRDG gewoon als taxionderneming. [...]. Om in de woestijn te kunnen manoeuvreren hadden deze jongens de gewone tweewielaangedreven vrachtwagens tot hun beschikking. Dat is, zoals we nu zeggen, geen kattenpis.

https://books.google.nl/books?id=Nbx4AAAAQBAJ&pg=PT378&lpg=PT378&dq=%22een+tweewielaangedreven%22&source=bl&ots=9RWaMzPCzj&sig=ACfU3U34D_L-YNbh-zjiu2jZTziVmpl-dQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwja2NSHvYHhAhWQblAKHcsOCrAQ6AEwBHoECAUQAQ#v=onepage&q=%22een%20tweewielaangedreven%22&f=false,