typecasting


typecasting 1.0

(filmkunst en fotografie; kunst en architectuur; literatuur en theater)

het zoeken van de juiste acteur voor een filmrol of toneelrol

Algemene voorbeelden


De typecasting speelt me parten. Waarom geven regisseur en kostuumontwerpster Mechtild Schwienhorst de spelers zo weinig kans hun rollen te ontwikkelen? Direct al is er die ééndimensionale vulgariteit versus goedheid-uit-één-stuk.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gelukkige typecasting

Op het plaatje zie je hoe een jonge vrouw argeloos wacht tot het licht voor de voetgangers groen wordt. Schuin achter haar een jongeman van wie je denkt: waarschijnlijk een loketbeambte bij Volkshuisvesting die straks naar een programma van de EO gaat kijken. Het is niet uitgesloten, maar op het moment dat de foto is genomen is hij bezig, de portemonnee uit de jaszak van de vrouw te halen. Ik vind het een gelukkige typecasting. Dit plaatje wil zeggen: in deze stad is van iedereen alles te verwachten.

NRC,

typecasting 2.0

(filmkunst en fotografie; kunst en architectuur; literatuur en theater)

het steeds dezelfde rol toebedeeld krijgen vanwege het juiste uiterlijk, een stereotiep beeld dat bij een bepaalde rol hoort of een eerder succes

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


'Met regisseurs die casten op persoonlijkheid loop je het risico op typecasting. "Romana is zo'n sterke vrouw, die past goed bij personage zus-en-zo." Ik vind het belangrijk met verschillende regisseurs te werken en ze eraan te herinneren steeds opnieuw naar me te kijken.'

https://www.vn.nl/romana-vrede-theo-dor/,

In de theatertraditie van zwart en wit spelen de Amerikaanse Minstrel Shows, de zogenoemde blackface shows uit de negentiende eeuw, een belangrijke rol. Blanken schminkten zich zwart en toonden zwarten op de meest racistische wijze. Blinkend oogwit, rollende ogen, rode lippen. Naderhand vertolkte de zwarte man zelf deze rol. Er zijn in het Amerikaanse theater zwarte acteurs geweest die zich eerst wit schminkten en vervolgens weer zwart poetsten om Othello te spelen. Ook deden zwarten zelf aan typecasting.

https://www.nrc.nl/nieuws/2009/09/15/blanke-ideeen-over-zwarte-mannen-11782732-a1385409,

Ikzelf heb geen enkel probleem met het getypecast worden. Zonder typecasting had ik tal van interessante rollen - gaande van in het begin edelfiguraties tot later doorwegende personages - nooit aangeboden gekregen. Al moet ik toegeven dat ik toen ik begon als acteur wel eens dacht dat een goed acteur alle, maar dan ook alle rollen moest kunnen invullen. Maar laten we eerlijk zijn; voor sommige rollen ben je gewoon net iets geschikter dan voor andere rollen.

https://www.facebook.com/Topfigurant/posts/1229071587155178:0,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding