uilachtig


uilachtig 1.0

lijkend op een uil; als een uil

Algemene voorbeelden


We hadden reeds herhaaldelijk nachten wakker gelegen van dit geluid en sinds kort hadden we dit fenomeen dan ook de Oe-Wie gedoopt, genoemd naar het geluid ... We vermoeden dat het een uilachtig beest is, maar het kan evengoed een Alien of een ontsnapte paradijsvogel zijn.

http://www.facebook.com/group.php?gid=125180705135

'Maar provessor,' vroeg Krum, wijzend op de toverdrank, 'Wat is dat dan in vredesnaam?'. Sneep keek Krum uilachtig aan vanonder zijn wenkbrauwen en vettige lokken.

http://www.fanfiction.net/s/2092143/1/Harry_Potter_De_Heer_van_het_Duister_2

In een kort filmpje was te zien dat Link een trein bestuurde en een uilachtig wezen bevocht. Meer is er momenteel niet bekend. Er gaan geruchten dat het spel ook te spelen is op een normale DS (Lite) en dat het dus geen DSi-exclusive is.

http://www.nonly.nl/nieuws/7388/Nieuwe_Zelda-game_voor_DSi_aagekondigd/show/22479/

Kiekendieven zijn slanke, redelijk grote roofvogels. Hun ronde gezicht is een beetje uilachtig.

http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/vogels/roofvogels/kiekendieven/

Laatvliegers zijn grote vleermuizen, met brede vleugels en een trage, uilachtige vlucht. Mooi was te horen hoe ze, vlak voordat ze onder de dakrand uitkwamen, de omgeving al roepende verkenden.

http://www.ivn-limburg.nl/content/afdelingen/parkstad/nuth/werkgroep_vleermuizen.htm

uilachtig 2.0

zeer dom; aartsdom; dommig

Algemene voorbeelden


Ik deel mijn kantoortje met mijn twee medewerkers voor dit project. Ik zal ze Zipje en Zopje noemen. Want het zijn twee droogmutsen, niet te geloven! Als ik een grapje maak, kijken ze me uilachtig aan. Tot een van de twee door heeft dat ik eigenlijk een lachje verwachtte. De ander valt dan stuntelig bij, terwijl ze elkaar niet begrijpend aankijken.

http://weblog.mt.nl/2008/09/simplefy2win.html

Ze opent haar broodtrommeltje en pakt er een ei uit. Tja, waar laat ze die nou als ze beide handen nodig heeft om de trommel weer in haar tas te stoppen? Ze kijkt me even uilachtig aan en stopt het ei dan in haar mond.

http://www.doriexel.nl/archives/553