uitbehandeld


uitbehandeld 1.0

( Gezegd van patiënten, soms ook van ziekten)
in een dusdanige toestand verkerend dat medische behandeling geen soelaas meer biedt; waarvoor geen therapie meer bestaat

Algemene voorbeelden


Met 'uitbehandeld' wordt bedoeld dat de geneeskunde geen middelen meer heeft om een patiënt van zijn ziekte af te helpen of om die ziekte te vertragen. Genezing is (meestal) niet meer mogelijk. In de moderne geneeskunde is er, naast de hierboven genoemde geneeskundige stroming, ook een stroming die zich richt op het verzachten van het lijden. In het professionele circuit heet dit de 'palliatieve' of verzachtende geneeskunde.

http://www.curavera.nl/

Na zeer zware chemokuren die geen resultaat opleverden, was ik "uitbehandeld" en gaf de klassieke geneeskunde mij een zeer sombere prognose: nog enkele maanden te leven.

De Standaard,

Zij heeft een uitbehandelde en uitgezaaide vorm van kanker, en is ernstig ziek.

http://www.curavera.nl/

De meeste pijnklinieken horen bij een ziekenhuis. Patiënten die hier binnenkomen zijn bij andere specialisten meestal uitbehandeld, maar hebben nog steeds pijn. In de pijnkliniek wordt dan bekeken wat er nog aan de pijn te doen is, bijna altijd door een team, bestaande uit anesthesioloog, pijnpsycholoog en neuroloog.

http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

De voormalig directeur van het Pieter Baan Centrum, H. van Marle, nu tbs-adviseur van het ministerie van Justitie, toonde zich voorstander van een nieuwe inrichting waarin levensgevaarlijke criminelen levenslang geïsoleerd kunnen worden, ook al zijn ze volgens de instelling uitbehandeld.

De Telegraaf,

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft een afdeling geopend waar alle patiënten die uitbehandeld zijn en eigenlijk naar een verpleeghuis moeten, bij elkaar worden gelegd. De afdeling heeft plaats voor achttien mensen.

Haarlems Dagblad,

Ik kwam binnen de psychiatrie in aanraking met een groep mensen van wie men zei: "Die kunnen helemaal niet meer leren, die zijn uitbehandeld." Dat schokte me enorm, die term "uitbehandeld" in de psychiatrische zorg. Het kan toch niet waar zijn, dat je niet meer verder kunt met iemand?

http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief28-1.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een uitbehandelde patiënt
  • een uitbehandelde vrouw

Efficiency, effectiviteit en vooral rationaliteit zijn begrippen die Verreussel in de mond liggen bestorven. Dat moet ook, want het Maaslandziekenhuis staat voor de opgave om [...] de exploitatiekosten, met liefst tien procent, terug te brengen. Dat kan alleen bij een uiterst doelmatige bedrijfsvoering. Dus geen situaties meer waarbij uitbehandelde patiënten nog wekenlang in het ziekenhuis blijven omdat ze nergens anders terecht kunnen.

Rotterdams Dagblad,

De onderzoekers hopen volgend jaar de nanogenerator te kunnen testen, in eerste instantie bij uitbehandelde kankerpatiënten.

NRC,

Bij sommige uitbehandelde kankerpatiënten die bloedvatremmers kregen, kwam de ziekte tot verrassing van de onderzoekers zelfs geheel tot stilstand.

Reformatorisch Dagblad,

Om te voorkomen dat uitbehandelde patiënten onnodig lang in het ziekenhuis verbleven, is in drie weken het project ZorgThuis opgezet.

http://www.dz.nl/,

Dit voorbeeld gaat over een 'uitbehandelde' patiënte. Het maakt duidelijk dat de patiënte in kwestie geen gebruik heeft kunnen maken van haar recht op informatie.

http://www.curavera.nl/

Het kinderhospice in Amsterdam richt zich in de eerste plaats op uitbehandelde patiëntjes (van nul tot dertien) uit Noord-Holland.

ANP,

Ook "uitbehandelde" vrouwen met eierstokkanker, bij wie geen enkel ander middel nog helpt, vinden soms baat bij het extrakt van de taxusboom.

De Standaard,

met bijwoord


  • medisch uitbehandeld
  • specialistisch uitbehandeld

Op deze afdeling wordt gespecialiseerde somatische (= lichamelijke) zorg geboden aan patiënten die medisch/specialistisch uitbehandeld zijn.

http://www.gooimeent.nl/framegm.htm

Zorgappartementen zijn tijdelijke woningen voor patiënten die wachten op een plaats in verpleeg- of verzorgingshuis. Ook kunnen er mensen terecht die nog niet naar huis kunnen omdat ze nog verzorging nodig hebben, maar wel medisch uitbehandeld zijn.

Algemeen Dagblad,

  • niet uitbehandeld

'Het wordt tijd dat Justitie nu eens in actie komt. Het wordt er voor mij niet gemakkelijker op om een lage straf te eisen nu meneer hier zo'n houding aanneemt. Die houding boezemt mij de angst in dat meneer nog niet uitbehandeld is.'

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • uitbehandeld verklaren

Marthe Link Kosian, pastoraal counselor bij de VPSG, kijkt terug op de afgelopen jaren. Het zwart-witdenken is verlaten, zegt ze. "We weten nu dat er ook veel mannelijke slachtoffers zijn. En er zijn vrouwelijke daders. Hoewel die vaak in netwerken zitten en gedwongen meewerken aan het misbruik." Andere 'verschuiving': de ernst van de gevallen neemt toe, doordat de reguliere hulpverlening vrouwen sneller 'uitbehandeld' verklaart. "Deze vrouwen vragen veel tijd en aandacht van ons. En je ziet geen vooruitgang. Waar zijn de grenzen van het pastoraat?"

Trouw,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding