uitblinker


uitblinker 1.0

iemand of organisatie die in zijn of haar prestaties boven anderen uitsteekt; iemand die uitblinkt (in iets)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitblinker…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] steekt in zijn prestaties boven anderen uit; blinkt uit; excelleert

  Algemene voorbeelden


  Gisteravond fungeerde NAC als speelbal in De Meer. Marc Overmars was een van de uitblinkers bij Ajax. Hij scoorde een keer zelf en assisteerde bij twee andere treffers.

  NRC,

  "Schitterende prestatie van Stef. Iedere center die hij gaf, was goed," liet de Club-coach noteren. "Het gebeurt niet veel dat hij namen van uitblinkers citeert. Dat doet dus dubbel deugd," straalt de bejubelde middenvelder, wellicht nog een beetje duizelig van de wierookgeur uit onverwachte hoek.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • de uitblinker zijn
  • een uitblinker zijn
  • uitblinkers zijn

  De bezoekers werden in de eerste twee sets immers kompleet weggespeeld. Vesco Ivanovic was daarbij de uitblinker. Met knap verdeel- , blok- en opslagwerk tilde hij de thuisploeg in de eerste set van 4-6 via 11-7 naar 15-9 en met de hulp van De Rijck en Van Drom serveerde hij in de tweede set Jakovcevic in de vernieling.

  De Standaard,

  Peter kon heel goed voetballen en speelde, net als zijn broer Kurt, bij Olsa Brakel. Maar hij won ook alle schoollopen. Ook op de trampoline was hij een uitblinker.

  http://www.sportpersoonlijkheid.be/vanpetegem2.htm

  In een experiment kregen vierjarige kinderen de volgende keuze: zij konden nu een marshmallow opeten of wachten tot de proefleider een boodschap had gedaan en er dan twee krijgen. Degenen die 15 tot 20 minuten konden wachten en zichzelf vaak hielpen door hun ogen met hun handen te bedekken om al dit lekkers niet steeds te hoeven zien, bleken na de middelbare school uitblinkers te zijn.

  http://www.acccommunicatie.nl/

  met adjectief ervoor


  • absolute uitblinker
  • grote uitblinker
  • de absolute uitblinker
  • de grote uitblinker
  • de onbetwiste uitblinker

  De brigade van Popko Schuitma kende in Odoorn een goede openingsfase met Bart Perdon als absolute uitblinker. In een half uur werd er met Oring afgerekend.

  Meppeler Courant,

  DSM was de absolute uitblinker. Het concern maakte gisteren na beurs bekend dat de winst over 1994 de 500 miljoen heeft overtroffen. Dat is bijna 100 miljoen meer dan verwacht.

  NRC,

  De vader van Spehar had zich bezwaarlijk een betere dag kunnen uitkiezen om voor het eerst sinds Robert in Olympia speelt zijn zoon aan het werk te zien. De Brugse topschutter was met vier doelpunten en twee assists absolute uitblinker.

  De Standaard,

  Tijdens de derde van de vijf regiowedstrijden in Ommen waren zestien leden van FCC De Vaart-Dijsselhof aanwezig die goed presteerden. Grote uitblinker was de 8-jarige Johan Fuhler, die alles winnend afsloot.

  Meppeler Courant,

  Ruud Gullit was gisteren de matchwinnaar en de grote uitblinker bij AC Milan dat door een 1-0 overwinning in de uitwedstrijd tegen AS Roma voor de 49ste keer op rij ongeslagen bleef in de Italiaanse Serie A.

  NRC,

  Jennie Zoer toonde zich in deze klasse de onbetwiste uitblinker. Met de uitstekend springende dekhengst Pavarotti bleek zij met afstand de snelste en werd Zoer kampioen.

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • een uitblinker in
  • de uitblinkers in

  Op school was ik altijd een uitblinker in geschiedenis. De slag bij Hastings? 1466. De Franse revolutie? 1798. De plechtige communie van Jezus? 12 na Christus. Ik bedoel maar. Geef mij een jaartal en ik plak er een geschiedkundige gebeurtenis op.

  Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

  Aangezien je zo sportief bent, heb je er nooit aan gedacht om L.O. te studeren? Neen, daar heb ik eigenlijk nooit aan gedacht. Buiten judo ben ik niet echt een uitblinker in andere sporten.

  http://www.rom.student.kuleuven.ac.be/pyro/epyro/pyro4/annjudo.html

  Radio Trottoir (Radio 1, 10.03 uur) ging bij sportwetenschappers, een sportarts en een talentenjager natrekken waarom de sporters van Afrikaanse oorsprong tegenwoordig de uitblinkers zijn in diverse disciplines.

  De Standaard,

  Voorzetsel: van

  • uitblinker van de dag
  • uitblinker van de partij
  • uitblinker van de wedstrijd

  Michele Coppolillo won zaterdag de Trofeo Pantalica, wedstrijd van vierde categorie, gereden in het hartje van Sicilië. Uitblinker van de dag was echter Gabriele Colombo, samen met Borgheresi in een spurt met drie geklopt door Coppolillo.

  De Standaard,

  Filip De Wilde, die na afloop door de Portugese pers tot de uitblinker van de partij werd uitgeroepen, hield Sporting met een reeks knappe reddingen overeind.

  De Standaard,

  Edwin Homan werd gewisseld voor Robbert Dekker om zodoende de blokkering en de stop te versterken. Een goede greep achteraf, want tot de 4e set was hij de uitblinker van de wedstrijd.

  Meppeler Courant,

  in voorzetselgroep


  • tot een uitblinker uitgroeien
  • tot de uitblinkers behoren

  De vervanger van de niet fitte Boudewijn Pahlplatz groeide uit tot een uitblinker, die in deze vorm vaste keus moet worden.

  NRC,

  Een compliment deelde Ab Gritter uit aan Gert Padding, die door de personele problemen als stand-in was opgeroepen. Padding behoorde tot de uitblinkers. Hij speelde een uitstekende partij. 'Als het aan mij ligt, maakt hij het seizoen af', aldus Gritter.

  Meppeler Courant,

  met onbepaald voornaamwoord


  • geen uitblinker
  • geen uitblinkers

  Het had ook te maken met mijn situatie. Ik was geen uitblinker bij de amateurs. Ik won wel tien koersen, maar wielrennen was voor mij een hobby. En zou dat blijven. Mijn professionele toekomst lag in de vaderlijke garage.

  De Standaard,

  Het elftal van nu heeft geen uitblinkers, het is een team van gelijken, het is een collectief, dat in de ene wedstrijd in Litmanen zijn uitblinker heeft en in de andere Seedorf.

  NRC,

  met eigennaam


  • uitblinker Dennis
  • uitblinker Potter

  Het was een prima wedstrijd waarin we ook nog eens ontzettend hard gewerkt hebben. En bovendien hebben we ook zeer gedisciplineerd gevoetbald. Uitblinker Dennis was goed voor de eerste twee treffers en baldribbelaar Said scoorde eveneens twee keer.

  http://www.eboh.kors-hofman.nl/weekbrieven/wb1610.pdf.,

  Met een driepunter en een bonusvrijworp tekende Frans bij 41-36 voor een maximale voorsprong. Uitblinker Potter loodste beide teams met 47-44 naar de kleedkamers.

  De Standaard,

  voorafgegaan door als


  • als uitblinker

  Gelukkig veranderde dit in de tweede helft, waarin aanvoerder Vincent Hoogenboom zich ontpopte als uitblinker, aangever en regisseur van Oranje. Hij was ook verantwoordelijk voor veel treffers die topscorer Marco van de Visse maakte.

  Meppeler Courant,

  Een gemotiveerd voetballend Beerschot met Hellinga als uitblinker, kreeg open doelkansen via Arambasic, Simba, Stevens en de ingekomen Janik.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  uitblinker 2.0

  iets dat uitblinkt

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een uitblinker…

  is iets

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] blinkt uit (in iets)

   Algemene voorbeelden


   Televisiegroep BSkyB, dat maandag een alliantie sloot met de Duitse mediagroep Kirch, was een van de uitblinkers. Het aandeel won 14 pence tot 468 pence.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • tot de uitblinkers behoren

   Op de veronderstelling dat de aardappels elk jaar wel zo'n beetje hetzelfde zullen smaken, reageert Jan ontkennend: 'Nee hoor, dat is helemaal niet zo. Rassen die het voorgaande jaar tot de uitblinkers behoorden, kunnen het jaar daarop soms een stuk minder smaken.'

   http://www.aardappelpagina.nl/?pag=101=193,

   met onbepaald voornaamwoord


   • geen uitblinker

   Deze motor is geen uitblinker, wel een betrouwbare weggenoot. Vlot in de stad, dankzij de kort gehouden eerste en tweede versnelling (wat hakerig schakelen).

   De Standaard,

   België is zeker geen uitblinker wat betreft het vrijwilligerswerk. De Nederlanders en Scandinaven doen het veel beter dan ons.

   http://user.online.be/gd30411/ViaBibliotheek/Artikels/vrijwilligerswerk%20theoretisch.htm,