uitroepteken


uitroepteken 1.0

leesteken dat bestaat uit een rechtopstaande streep met een punt eronder of een van boven bredere en naar beneden taps toelopende streep met een punt eronder, waarmee grote nadruk wordt gegeven aan het woord, de woordgroep, de zin of soms ook het getal waarachter het staat
Ook wel afzonderlijk gebruikt als symbool waarmee om extra aandacht gevraagd wordt, zoals in een e-mailprogramma of op een verkeersbord. In de wiskunde ook als symbool gebruikt voor het begrip faculteit.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitroepteken…

is een leesteken

  • [Vorm] heeft de vorm van een rechtopstaande streep of een van boven bredere en naar beneden taps toelopende streep met een punt eronder
  • [Functie] geeft grote nadruk aan het woord, de woordgroep, de zin of het getal waarachter het staat; dient ook als symbool waarmee om extra aandacht wordt gevraagd
  • [Positie] wordt direct geplaatst achter een woord, woordgroep of zin, soms ook een getal, meestal zonder, soms ook met een spatie
  • [Waardering] wordt bij overmatig gebruik niet erg gewaardeerd, omdat het leesteken dan zijn kracht verliest

Algemene voorbeelden


'U heeft saldotekort. Houdt u rekening met administratiekosten.' Altijd weer als ik die zin lees begin ik me af te vragen of daar eigenlijk niet een vraagteken achter moet, of op z'n minst een uitroepteken. En hoe doe je dat toch, rekening houden met administratiekosten?

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Een opvallende ontwikkeling in de toegepaste taalkunde is de opmars van het uitroepteken. Nota Bene! Wat je zegt! Zeg het maar! Help! Spreek vaardig! InStap! Dixi!

http://www.ivnnl.com/

Het uitroepteken is de manchete van de frontsoldaat. Daar moet je altijd mee uitkijken.

de Volkskrant, Jean-Pierre Geelen,

Op zichzelf zegt het weinig dat Leijten in zijn functie van advocaat-generaal in de afgelopen twaalfeneenhalf jaar zo'n kleine vierduizend schriftelijke adviezen ('conclusies') aan de Hoge Raad heeft uitgebracht. Maar ik denk dat hij het cijfer noemt om een taalkundige subtiliteit te illustreren: in die vierduizend conclusies op vijftienduizend bladzijden [...] heeft hij [...] slechts één keer een uitroepteken gebruikt. Aan dat vaak misbruikte en dientengevolge gedevalueerde letterteken heeft hij als zovele juristen een grote hekel, in tegenstelling tot het vraagteken dat "ik daarentegen duizenden keren heb gebruikt". Zijn principiële afkeer van het uitroepteken heeft hij uitgedrukt in een gedicht, waarvan de eerste regels luiden: Het vraagteken, beginselvast, heeft met het uitroepteken last. De kwestie is om kort te gaan, kunnen die twee wel samengaan?

NRC,

Er hangt ook een Turks spandoek, waarop uitroeptekens het Noordeuropese oog duidelijk maken dat de tekst van belang is.

NRC,

Iedere man en iedere vrouw heeft een leitje in zijn hoofd met een dozijntje namen: "die rooie" of "die schat in Toulouse". Bij mij staat daar nu een grote vette dikke lekkere stevige stip, zo'n stip van onder een uitroepteken.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • benadrukken
  • nodig zijn
  • staan
  • achter iets staan
  • naast iets staan
  • te betekenen hebben

EET SMAKELIJK! Mehdi vraagt zich af wat het uitroepteken te betekenen heeft. Is het een oproep? Een aansporing? Een inspanning om het lekkere eten tot in de finesses uit te voeren?

NRC,

Met zijn debuutbundel Ja! Naakt als de stenen werd K. Michel in 1989 in één keer Nederlands kampioen uitroepteken. Geen dichter die er zoveel in zijn poëzie kwijt kon als hij. Al die uitroeptekens waren nodig om zijn onbevangen, bijna kinderlijke aandacht voor de werkelijkheid uit te zingen, in regels als 'Aap! Noot! Mies!', 'Hopla!' en 'Bwoehoeoe!/Grote boze wereld!'.

NRC,

De envelop. Hier krijg je toegang tot je e-mail. Indien er naast de enveloppe een uitroepteken staat, heb je e-mail ontvangen.

http://www.donboscohoboken.be/cursus/

Twee jaar geleden ging de radio een hoorspel uitzenden naar de roman Het glinsterend pantser. Ik zette mij in mijn luisterstoel en begon vast in het boek te bladeren. Ik zag de uitroeptekens staan die ik - bij tweede lezing - had gezet bij de aanwijzingen dat de dirigent Victor Slingeland [...] aan een huidziekte lijdt, die hem een sjaal om de hals doet houden, nooit laat zwemmen, plus nog ergere gewoontes.

NRC,

Costa! zal ook zeker geen Gouden Kalf voor beste script ontvangen, maar wie alvast een snufje zomer wil proeven is bij Costa! aan het juiste adres. Want! dat! uitroepteken! staat! niet! voor! niets! achter! de! titel!

ANP,

als object bij een werkwoord


  • een, geen uitroepteken gebruiken
  • een, geen uitroepteken schrijven
  • een, geen uitroepteken zetten
  • een uitroepteken zetten bij iets
  • een uitroepteken zetten naast iets
  • een uitroepteken zetten op iets
  • uitroeptekens plaatsen
  • uitroeptekens zetten

Wanneer we, bij het lezen van boeken of artikelen, strepen of uitroeptekens zetten naast bepaalde passages, dan zijn het meestal die passages die gedachten of meningen vertolken die we zelf ook hebben, maar nooit zo goed onder woorden hebben weten te brengen.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Hij haalde een pen uit zijn zak en zette een groot uitroepteken op een brief die hij tussen zijn stukken had aangetroffen.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Er is [...] geen blanke marge op het scherm waarop je vraag- en uitroeptekens kunt zetten en aantekeningen maken!

De Standaard,

'We hebben gehoord dat Rickard Joelsson van Lyckan per ongeluk is neergeschoten bij de jacht. Dus hij heeft zijn straf toch nog gekregen, die wildeman, die Hanna's leven geruïneerd heeft.' Ze had een groot uitroepteken bij die naam gezet. De vader van Anna's kinderen heette ook Rickard. Hij was geen misdadiger zoals die jongen van Joelsson, maar hij had dezelfde ongelukkige neiging om het slachtoffer van zijn eigen innemendheid te worden.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Als hij een passage geciteerd zag die hij vijftig jaar geleden had geschreven, en er stond ergens een punt in plaats van een puntkomma, dan zag hij dat onmiddellijk. Uitgesloten, dat hij daar een punt gezet zou hebben! Of geen uitroepteken. Bij controle bleek, dat hij zich daarin nooit vergiste.

Siegfried, Harry Mulisch,

Ik trof het aan in een Wagner-biografie uit de nalatenschap van mijn vader. Voor de regels had hij in zijn prachtige, bijna ziekelijk regelmatige handschrift dikke strepen en uitroeptekens geplaatst.

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

Ik schrijf dan een uitroepteken in de marge, met potlood, en vergeet de kwestie.

Haarlems Dagblad,

In die vierduizend conclusies op vijftienduizend bladzijden [...] heeft hij geprobeerd "de woorden voor zichzelf te laten spreken" en slechts één keer een uitroepteken gebruikt.

NRC,

Ik hoor haar pen driftig een notitie maken. Ze zet maar liefst drie uitroeptekens.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010220_21.html,

met adjectief ervoor


  • het bekende uitroepteken
  • een dik uitroepteken
  • dubbele uitroeptekens
  • een groot uitroepteken
  • meisjesachtige uitroeptekens
  • een vet uitroepteken
  • een zwart uitroepteken

Feest! Met een dik, vet uitroepteken! Een supergezellige avond gehad bij de verjaardag van vier prachtige dames.

https://www.facebook.com/SevenDaysMusic/photos/ms.c.eJxNkUGSBEAEBH800UrT~;P9jO6MCe81IFOSIukLN1NSvfoRAEgdH4Q1Uw8PzxQArQ06D~_34AOYbfKrlvjKCxIMtwNDAUsGzwagreTHEmFV3AKZPUmWOTPgL~;B6pEb4OIApimL39TLHMNgskR7IHuoUfLeDaAu5wc4ARrOEt6fZW6WMyBVLyiY3pI0Oik3yBlyJYQYI6cp4DNWHC5O8sJ6qY~_JxSt3yoW0LAFtcs~_GyzBlODQkD9oq3pb.bps.a.1013632092020336.1073741847.363052573744961/1013632355353643/?type=3&theater,

Als je de Franse pers mag geloven, is Justine Lévy niet alleen een nieuwe editie van de schrijfster van Bonjour tristesse, maar heeft ze ook iets van Patrick Modiano, met een vleugje Mauriac en Stendhal. Voor haar dialogen zou ze bij Nathalie Sarraute en Marguerite Duras in de leer zijn gegaan. Nogal veel lof voor een proza dat gekenmerkt wordt door korte zinnetjes en meisjesachtige uitroeptekens.

De Standaard,

Het getal '210' was met een vette lijn doorgehaald, en ernaast, boven het hoofd van een misselijk lachende vent, stond in grote cijfers de nieuwe prijs: '195'. Met een zwart uitroepteken erachter: '195!'.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Hij haalde een pen uit zijn zak en zette een groot uitroepteken op een brief die hij tussen zijn stukken had aangetroffen.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

'We hebben gehoord dat Rickard Joelsson van Lyckan per ongeluk is neergeschoten bij de jacht. Dus hij heeft zijn straf toch nog gekregen, die wildeman, die Hanna's leven geruïneerd heeft.' Ze had een groot uitroepteken bij die naam gezet. De vader van Anna's kinderen heette ook Rickard. Hij was geen misdadiger zoals die jongen van Joelsson, maar hij had dezelfde ongelukkige neiging om het slachtoffer van zijn eigen innemendheid te worden.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Te vaak worden de Plattelandsvrouwen immers nog geassocieerd met breiwerkjes en theekransjes, ondanks dat de bondsvrouwen ook vroeger al vele goede dingen hebben weten te realiseren voor hun medemens. Ons logo bestaat sinds 1991 uit het bekende uitroepteken met de steekwoorden: recreatie, educatie, emancipatie met als sluitstuk, actie.

Meppeler Courant,

Ik zag ook mijn dubbele uitroeptekens staan bij passages als de volgende: [...] een van die infame huisjes uit de meccanodoos van jongeheer Gladsteen.

NRC,

  • vol uitroeptekens

Hele bibliotheken zijn er volgeschreven, grijze bladzijden vol uitroeptekens, een kakofonie van eureka's, vertolkt door spreekkoren van lettervorsers, blij, trots, tevreden dat ze wéér een onderliggende structuur, wéér een verwijzing, symbool of toespeling en wéér een dubbele bodem of paradox hebben ontdekt - zonder dat het boek zelf er overigens duidelijker door wordt, in tegendeel, de verwarring zwelt aan, de betekenissen krioelen door elkaar heen, je wordt gek van de betekenissen die een deel van een detail van een onderdeel verklaren.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een alarmerend uitroepteken
  • knallende uitroeptekens

Eén alinea is met een rood potlood onderstreept. In de kantlijn staat een alarmerend uitroepteken.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Er kon geen twijfel over bestaan wie de instructies had geschreven want Persijn had een in het oog lopende stijl. Hij had de gewoonte om het andere woord van een dikke verontwaardigde streep te voorzien en iedere zin sloeg hij achter zich dicht met twee knallende uitroeptekens.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • overdreven uitroeptekens

Voorlezen wat we thuis aanstreepten met overdreven uitroeptekens.

Acacialaan, Koen Peeters,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: achter

  • uitroeptekens achter iets

Nadien kwam Travolta terecht in het circuit waar de spoorslags naar de videotheek doorgeschoven films uitroeptekens achter hun titels krijgen.

NRC,

Voorzetsel: in

  • een uitroepteken in de kantlijn
  • een uitroepteken in de marge

Ik schrijf [...] een uitroepteken in de marge, met potlood, en vergeet de kwestie.

Haarlems Dagblad,

Dan valt mijn oog op een uitroepteken in de kantlijn, herinnering aan een eerdere lezing.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Voorzetsel: van

  • een uitroepteken van iemand

In een voetnoot schrijft diezelfde De Jong, letterlijk: "Ongeacht mijn lof voor Vandams pionierswerk (en mijn zeer hartelijke dank voor haar vriendelijke medewerking!), verdienen deze nagelaten papieren een meer gedetailleerde ordening, die veel tijd zal vergen en waarbij sommige stukken wellicht van map zullen moeten veranderen." Dat uitroepteken van De Jong is opvallend. Is er iets gebeurd in de archieven?

Acacialaan, Koen Peeters,

in voorzetselgroep


  • met uitroepteken
  • met een uitroepteken
  • met uitroeptekens
  • met een uitroepteken erachter
  • met een uitroepteken besluiten
  • vol staan met uitroeptekens

Koen Peeters kon moeilijk een betere locatie kiezen om zijn nieuwe roman, Het is niet ernstig, mon amour, voor te stellen: de strikt tweetalige omgeving van Bruparck! (mét uitroepteken!), dat onwaarschijnlijk unheimliche, artificiële ontspanningsoord op de Heizelvlakte, vlak naast het Atomium.

De Standaard,

Een mens dient zuinig met uitroeptekens om te springen, maar hier mag het even.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

"UN! Stani ili pucam!" Die Servo-Kroatische kreet wordt dezer dagen aangeleerd aan "onze jongens" in Oost-Slavonië. De vertaling: "VN! Stop of ik schiet!" Dit bevel staat in hoofdletters en met uitroeptekens in de "rules of engagement" die de VN eerder deze maand goedkeurden, op aandringen van de Belgen die zowat 1.000 manschappen plus de bevelhebber leveren voor de Untaes-vredesmacht in Oost-Slavonië.

De Standaard,

Ik was naar de boekenkast gelopen en had het dunne boekje, dat vol stond met potloodstrepen en uitroeptekens, van de plank gehaald.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Toen hij weer naar meneer De Reuver onder de volgende parasol terugliep lazen we: gebruik bekend. Met een uitroepteken.

De kus, Jan Wolkers,

Alinea's lang besluit hij elke zin met een uitroepteken.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Bij de inscripties was "punk" het meest aanwezig. Wij hadden dat woord ook in Den Haag al waargenomen, zelfs met een uitroepteken erachter.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Jenny hield een paar dure schoenen over en een gesigneerd fotoportret: Pour Jenny, ma petite amie, mon élève preferée – Isadora Duncan. Achterop schreef Isadora haar motto: Sans limites. Met een uitroepteken, niet erachter, maar eronder.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

  • wemelen van de uitroeptekens

Wat te denken van dit boek? Het is niet bijster goed geschreven. Het wemelt van de uitroeptekens.

De Standaard,

Hij stond een beetje te staren naar de reusachtige groenwitte DDV-vlaggen die van de zeildoeken zoldering neerdaalden. En het wemelde hier van driftige uitroeptekens achter de slagzin Samen veilig met het Christen Demokratisch Verbond.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

  • van uitroeptekens voorzien

Waarom had mijn vader pathetische en onwaarachtige dichtregels overgeschreven en van uitroeptekens voorzien?

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

  • zonder uitroepteken

Norman Lewis titelde de jongste aflevering van zijn gedenkschriften: "The World, The World". Zonder uitroepteken weliswaar. Want valt er op deze zwerfster voor de geblaseerde, hedendaagse reiziger nog wel iets te ontdekken dat een uitroepteken rechtvaardigt?

De Standaard,

met substantief ervoor


  • het aantal uitroeptekens
  • een soort uitroepteken

De poëzie van Ter Balkt heeft een uitbundig extravert karakter: het aantal uitroeptekens dat je tegenkomt is vele malen groter dan het aantal vraagtekens, zeker in de eerste bundels.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Maar je moest wel je lach onderdrukken toen hij op zijn fiets zo dicht langs jullie kwam dat Elizabeth hem een tik kon geven. Toen voerde hij een noodstop uit waardoor hij een slipspoor achterliet, een soort uitroepteken aan het eind van het gesprek.

Cherry, Mary Karr,

met telwoord ervoor


  • twee uitroeptekens
  • drie uitroeptekens

Een van mijn andere broers had "Gelukkig Kerstfeest", met twee uitroeptekens, op de buitenkant van zijn kamerdeur geschreven.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

'Geen hotel,' had Leo geschreven, met drie uitroeptekens.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

  • veel uitroeptekens

In een stevige, met veel uitroeptekens gekruide taal werden deze manifesten gesteld.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

met onbepaald voornaamwoord


  • alle uitroeptekens

Het opmerkelijke van zijn tweede bundel is dat hij deze maximale uitbundigheid vrijwel geheel is kwijtgeraakt. Alleen de titel Boem de nacht doet nog even anders vermoeden. Maar verder zijn alle uitroeptekens verdwenen en is er over zijn zinnen een grote rust neergedaald.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • uitroepteken en vraagteken
  • uitroeptekens en onderstrepingen

Lisa hield van uitroeptekens en onderstrepingen.

Bezeten van mij, Nicci French,

Kwaad straffen is kwaad doen, kwaad niet straffen ook. Een verschil van drie eeuwen, een verschil tussen epos en tragedie, tussen uitroepteken en vraagteken.

De Standaard,

  • beletselteken en uitroepteken
  • gedachtestrepen, vraagtekens en uitroeptekens
  • kapitalen, uitroeptekens en herhalingen
  • de komma, de dubbele punt, het uitroepteken en het vraagteken
  • onderstrepingen, uitroeptekens, vraagtekens, annotaties
  • potloodstrepen en uitroeptekens
  • punt, dubbele punt, puntkomma, uitroepteken, vraagteken
  • sterren, uitroeptekens, kruisjes
  • strepen en uitroeptekens
  • strepen of uitroeptekens
  • een vraagteken en een uitroepteken
  • vraagtekens en uitroeptekens

Wanneer we, bij het lezen van boeken of artikelen, strepen of uitroeptekens zetten naast bepaalde passages, dan zijn het meestal die passages die gedachten of meningen vertolken die we zelf ook hebben, maar nooit zo goed onder woorden hebben weten te brengen.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Het zijn eerder de stiltes, de pauzes, die op de juiste momenten steun bieden. Net als in de muziek, net als in de poëzie, net als in een tekening en een schilderij. De stilte als bevroren moment, rust brengend. De pauze die, in stilte ondergaan, een extra dimensie geeft aan wat daarna komt. Het is de interpunctie die betekenisvol is. De komma, de dubbele punt, het uitroepteken en, niet te vergeten wellicht vóór alles het vraagteken.

http://www.enschede.nl/Default.htm

Ik trof het aan in een Wagner-biografie uit de nalatenschap van mijn vader. Voor de regels had hij in zijn prachtige, bijna ziekelijk regelmatige handschrift dikke strepen en uitroeptekens geplaatst.

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

Aan het voegwoord oder heeft Jirgl niet genoeg; ter aanvulling bedacht hij het woordje od. Vraag- en uitroeptekens zet hij aan het begin van een zin en de punt aan het eind laat hij meestal achterwege, zodat je algauw verdwaalt in de ellenlange grammaticale constructies.

NRC,

In haar poëzie zocht Tsvetajeva voortdurend naar vormen die aan het eruptieve karakter van haar zieleroerselen konden beantwoorden; op het eerste gezicht vallen haar gedichten vaak al op door doorbrekingen van de normale syntaxis, een nadrukkelijk gebruik van gedachtenstrepen, vraag- en uitroeptekens, en vooral door uitzonderlijke klankeffecten en ongebruikelijke ritmes.

NRC,

Ik was naar de boekenkast gelopen en had het dunne boekje, dat vol stond met potloodstrepen en uitroeptekens, van de plank gehaald.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Het leven duurt langer dan de laatste bladzijde en dat gehaspel met beletsel- en uitroepteken is luiheid en leugen.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

Abeltje heette ze, het stond onder de brieven die zonder twijfel bij de foto's hoorden, soms voluit, soms alleen een A, maar altijd met veel liefs er omheen: sterren, uitroeptekens, kruisjes.

De biograaf, Willem Brakman,

Singel 114 was herhaaldelijk ontruimd en weer herkraakt. Maar bij de laatste ontruiming in 1987 was er alleen maar een spandoek met een vraagteken en een uitroepteken.

http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

Zou ik, vraag ik me daarop af, dit boek ook kopen als het zevenhonderd pagina's telde! Weet wel zeker van niet. Of als alle interpunctie er in dit ene kleine boekje doorgejast werd: punt, dubbele punt, puntkomma, uitroepteken, vraagteken en al? Nee, dan zou ik het ook niet moeten.

NRC,

Bovendien laat hij zich vangen door de onzinnige vrees dat zij uit die gidsen (al die onderstrepingen, uitroeptekens, vraagtekens, annotaties!) met typisch vrouwelijke doortraptheid een formule zou kunnen distilleren om die, zonder inzicht of begrip, maar wel met pedant succes op hemzelf en zijn onoverzichtelijkheid toe te passen.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

Zelf had hij de "Join the Crew"-mail ontvangen, met veel KAPITALEN, uitroeptekens en herhalingen, van ene Martijn van ID Systems, die spreekt van een "verradelijk virus".

http://www.meertens.nl/

voorafgegaan door als


  • als uitroepteken
  • als een uitroepteken
  • als uitroeptekens

Wellicht was Yevgeny Kafelnikov na een opmerkelijk eerste halfuur door faalangst bevangen want hij sukkelde van de ene direkte misser naar de volgende: een dubbele Kafelnikov-opslagfout als uitroepteken achter de eerste set.

De Standaard,

Als hij thuiskwam stak de bijbel als een uitroepteken uit zijn schooltas.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Haar gedichten in wording hangen als uitroeptekens aan haar muren.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Vaste verbindingen


een uitroepteken plaatsen, zetten achter iets

  1. iets sterk benadrukken; het genoemde met kracht onder de aandacht brengen; iets met klem onderstrepen

    Met de landing van de pyloon van de Erasmusbrug is afgelopen donderdag een elegant, maar formidabel uitroepteken gezet achter de roep om meer verbeelding, meer visie, meer besef voor de culturele component van architectuur en stedebouw bij al diegenen die verantwoordelijk zijn voor de urbane en suburbane ontwikkelingen in ons land.

    NRC,

    Door het in Kopenhagen uiteindelijk te laten bij een vage en algemene verklaring over de voor de hand liggende noodzaak het bloedvergieten te staken, hebben de EG-leiders opnieuw een uitroepteken achter hun gezamenlijke aarzeling en radeloosheid en hun onderlinge meningsverschillen gezet.

    NRC,

    "Noord-Korea zet enkel een uitroepteken achter zijn uitspraak van de voorbije twee jaren dat het wapenstilstandsakkoord dood is", zei de militaire woordvoerder van de VN, Jim Coles.

    De Standaard,

    Netanyahu bouwt in Jeruzalem om zelfs ten tijde van het vredesproces met de Palestijnen nog eens een uitroepteken te plaatsen achter Israëls vastbeslotenheid te waken over Jeruzalem als de "ondeelbare, eeuwige hoofdstad" van het joodse land.

    De Standaard,

een boos, driftig uitroepteken

  1. uitroepteken dat blijkt geeft van boosheid of drift; uitroepteken dat uit boosheid, uit woede of uit drift is geplaatst

    Overal waren dingen onderstreept; hier en daar stonden boze uitroeptekens.

    Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

    Hij stond een beetje te staren naar de reusachtige groenwitte DDV-vlaggen die van de zeildoeken zoldering neerdaalden. En het wemelde hier van driftige uitroeptekens achter de slagzin Samen veilig met het Christen Demokratisch Verbond.

    Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

kampioen uitroepteken

  1. iemand die het meest van allen uitroeptekens plaatst; iemand die als het ware kampioen is in het gebruik van uitroeptekens

    Met zijn debuutbundel Ja! Naakt als de stenen werd K. Michel in 1989 in één keer Nederlands kampioen uitroepteken. Geen dichter die er zoveel in zijn poëzie kwijt kon als hij. Al die uitroeptekens waren nodig om zijn onbevangen, bijna kinderlijke aandacht voor de werkelijkheid uit te zingen, in regels als 'Aap! Noot! Mies!', 'Hopla!' en 'Bwoehoeoe!/Grote boze wereld!'.

    NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


uitroepteken 1.1

toegepast op gesproken taal ter aanduiding dat iets uitgesproken of gezongen wordt met (overdreven) veel nadruk op ieder woord, iedere woordgroep of zin, dat iets uitgesproken of gezongen op een (overdreven) nadrukkelijke manier, zoals bij uitroepen en kreten gebruikelijk is
Vooral in combinaties gebruikt.

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • iets uitroeptekens verlenen

'En jij zou het nooit hebben gehaald!' riep Hetty en verleende haar vernietigend oordeel zulke geladen uitroeptekens dat de anderen in lachen uitbarstten.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

met adjectief ervoor


  • een hoorbaar uitroepteken

Plots verheft zich Pablo's stem en ik hoor tot mijn prille Westvlaamse verbazing dat het 'en nombre de dios' omslaat in een vloekend 'me cago en dios'. Met een zeer hoorbaar uitroepteken 'me cago...' moet ik dit blozend verdietsen of herkent gij allen, die misschien geen taalkundige studie hebt gedaan, dat de g in 'cagar' in het Nederlands een k is geworden, zoals de g van genou in onze knie is gekropen.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

in voorzetselgroep


  • met uitroeptekens

Overspel heeft Maarten gepleegd met het Bureau, zijn vrouw heeft hij al die jaren bedrogen - dat is de bom die Voskuil met deel 7 onder het complete Het Bureau tot ontploffing brengt. Ook van deze bom was de lont al heel lang zichtbaar en Voskuil liet hem in Het Bureau 6 zelfs al een beetje smeulen en sputteren. Nicoliens onophoudelijk protest, haar praten met uitroeptekens, haar gedram, en haar geruzie, het werd alles niet voor niets zo uitvoerig opgetekend. Zij had de schijn tegen maar ze had gelijk.

http://huizen.dds.nl/~jdfvh/voskuil.html

  • vergezeld van uitroeptekens

Als ze met elkaar praten gebeurt dat in kreten. 'Wow, man! Far out, man! Let's get our shit together, man and move! Yeah, move!' Alles wat gezegd wordt is vergezeld van uitroeptekens en boven de bewegende lippen stralen Hiep Hiep Hoera ogen.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

uitroepteken 1.2

afbeelding van het uitroepteken, bv. op een verkeersbord ter aanduiding dat er gevaar dreigt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitroepteken…

is een afbeelding

  • [Plaats] bevindt zich bv. op een verkeersbord waarmee voor gevaar gewaarschuwd wordt en om extra aandacht gevraagd wordt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een afbeelding van het leesteken uitroepteken

    Algemene voorbeelden


    Een driehoek. Gevaar. Een uitroepteken aan de kromming van een weg. Gevaar. Een vallend rotsblok. Gevaar. Een overhuppelend hert. Gevaar.

    Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    uitroepteken 1.3

    iets wat op een uitroepteken lijkt; iets wat de vorm van een uitroepteken heeft
    In de citaten toegepast op een gebouw en het mannelijk geslachtsdeel.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een uitroepteken…

    is een lichaamsdeel; is een zaak

    • [Gelijkenis] lijkt in vorm op het leesteken uitroepteken

      Algemene voorbeelden


      Max van Rooy vat in zijn artikel 'Een gebouwd uitroepteken' (NRC Handelsblad van 27 februari) zijn mening over de Rembrandt-toren samen met de woorden "lomp, grof afgewerkt en fantasieloos", na en passant de toren te hebben vergeleken met het Empire State Building.

      NRC,

      Als landmark is de Rembrandttoren een aanwinst, een intrigerende verrijking van het perspectief van de stad. Het gebouwde uitroepteken wijst op een aan de binnenstad grenzend gebied - vroeger stond hier de cacaofabriek van Blooker - dat zich tot nu toe hulde in morsige onverschilligheid en in het silhouet van de stad onzichtbaar bleef. Maar een uitroepteken benadrukt niets, als er geen zin aan is voorafgegaan. Zoals de torens van de Wester- en Noorderkerk verwijzen naar de noordelijke delen van de grachtengordel en de Jordaan, zo zal de Rembrandttoren in het stedelijk profiel ook voor meer dan voor zichzelf moeten spreken.

      NRC,

      Ze nam zijn arm bij de pols en bracht zijn hand er naar toe. De rug van zijn hand botste tegen dat rappe gevaarte en hij schrok zich zowat dood. Een mannelid vlak bij zijn knuist. Dat had hij nog nooit beleefd. 'Open de hand maar opdat deze gevuld worde!' kirde ze. Gehoorzaam ontsloot hij zijn vingers in de vorm van een komma. 'En kom er maar omheen rond mijn uitroepteken!' Nu voelde hij voor het eerst wat het betekende een erekte mannenpik gegrepen te hebben.

      Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding