uitsnede


uitsnede 1.0

gedeelte, detail van een foto, een schilderij of een andere afbeelding
In de fotografie vooral in toepassing op een deel van een foto dat men uit een grotere foto selecteert en als aparte afbeelding bewerkt, of op het vooraf bepalen van het referentiekader van een foto.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitsnede…

is een gedeelte

  • [Geheel] maakt deel uit van een foto, een schilderij, een afbeelding
  • [Toepassingsgebied of bereik] is in de fotografie bv. een deel van foto dat men verder bewerkt als men niet de hele foto afdrukt

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de juiste uitsnede bepalen
    • een uitsnede maken

    Er zijn maar weinig momenten waarop een dier zich van zijn mooiste kant laat zien. Zorg dus dat u klaar bent voor dat moment. Bepaal alvast de juiste uitsnede en houd de ontspanknop half ingedrukt. Hierdoor heeft de camera al scherpgesteld en de belichting bepaald.

    http://www.msn.nl/Computers/Software/digitalefotografie/Default.asp?Ath=f

    Toen Che op een gegeven moment over de menigte heen tuurde, drukte ik af. Pas in de donkere kamer trof me de bijzondere blik in zijn ogen. Ik maakte een uitsnede - op het originele negatief is aan de zijkant nog een tweede gezicht te zien - en heb het groot afgedrukt.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • een uitsnede uit een schilderij

    Meer krijgen we van de geportretteerde niet te zien: hand en mond. Uit de titel van dit schilderij, Serge, blijkt dat het om een man gaat. Het geheel lijkt een uitsnede uit een maniëristisch schilderij. Alleen het theatrale gebaar is te zien.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • een uitsnede van een foto
    • een uitsnede van een kaart

    Per leerling noteren wij de resultaten van toetsen op een profielkaart. Daarmee worden de vorderingen van een kind in beeld gebracht [...]. Hiernaast ziet u een uitsnede van zo'n leerlingprofielkaart.

    http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    uitsnede 2.0

    een foto, film, of andere voorstelling in de kunst, beschouwd als stukje uit een ruimte, tijdsruimte, de werkelijkheid of het leven

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een uitsnede…

    is een stuk

    • [Geheel] toont een deel van een ruimte, tijdsruimte, het leven of de werkelijkheid
    • [Object betroffen] is bv. een foto, film of voorstelling in de kunst of de kunst als zodanig

      Algemene voorbeelden


      Het was al met al 'een uitsnede uit de tijd', zoals Stephan [...] de foto nogal pompeus betitelde, toen hij hem op het avondje ter gelegenheid van moeder Agathes veertigste verjaardag liet rondgaan. 'Dan hebben ze de gesneuvelden er zeker af geknipt,' had oom Oscar opgemerkt.

      Het overspelige gras, Louis Ferron,

      De meeste werkjes worstelden met de hypertext-gegeven van de cd-rom, een tekst waarin je door het aanklikken van iconen of woorden vrij kan rondhossen. De producties die we aanklikten, ontstegen nooit het niveau van een gadget. Kunst als een uitsnede van de realiteit, is in deze producties, waarin het spelelement steeds de overhand heeft, ver te zoeken.

      De Standaard,