uitspelend

uitspelend 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

( Gezegd van sportverenigingen, sportploegen of spelers (en begeleiders) daarvan)
op het veld of in de sporthal van de tegenstander spelend; een uitwedstrijd spelend
Vrijwel altijd in combinatie met een zelfstandig naamwoord of een eigennaam. Eigenlijk is uit spelend correcter, omdat uit spelen in de betekenis 'een uitwedstrijd spelen' met een spatie moet worden geschreven. Uit is hier een bijwoord van plaats. Maar als predicatief bijvoeglijk naamwoord is deze aaneengeschreven spelling wijdverbreid.
Zie ook : thuisspelend

Algemene voorbeelden

Het oeverloze balbezit leidde in de diverse Europa-Cupduels tot een handjevol kansen. Het was een herhaling van zetten voor de voetbalminnende televisiekijker. Een gelijkspel bevestigt het gelijk van de uitspelende trainer. Een nederlaag resulteert in excuses of beloofde beterschap.

NRC,

Amstelveen 5 liet de moed echter niet zakken en dit zorgde er binnen enkele minuten weer voor dat één van de uitspelende voetballers de bal wederom achter keeper Keessen in het Aalsmeerse doel kreeg.

Feyenoord is uitspelend sterker dan dat ze thuis spelen.

Utrecht is altijd lastig, zeker als je ziet dat ze in eigen stadion veel beter zijn dan FC Twente. Toch denk ik dat Roda thuis ook een goede ploeg is, en Utrecht is uitspelend niet top.

• het uitspelende team

Elke wedstrijd staat op zich. Dat bleek gisteravond ook in het tweede treffen binnen drie dagen tussen Zuidwolde en MSC. Waar Zuidwolde afgelopen zondag verrassend uithaalde naar de Meppelers, haalde MSC nu haar gram. Beide keren zegevierde dus de uitspelende ploeg.

Meppeler Courant,

Gespeelde wedstrijden dienen binnen 24 uur na aanvang van de wedstrijd door het thuisspelende team ingevoerd te worden op de website van RCZ Badminton. Het uitspelende team dient binnen 48 uur de wedstrijd via de website te accorderen of bezwaar aan te tekenen.

De zaaldienst ziet er op toe dat het wedstrijdformulier 16 minuten voor de vastgestelde aanvangstijd door thuis- en uitspelend team is ingevuld en dat dient te worden begonnen met de controle van de spelerskaarten van de op het wedstrijdformulier geregistreerde spelers en coaches.

In het herendubbel zette de uitspelende ploeg alle zeilen bij om toch nog een punt in de wacht te kunnen slepen.

Wij willen de verenigingen er nog een keer op wijzen dat bij een soortgelijk tenue het uitspelende team voor reserveshirts dient zorg te dragen. Mocht de uitspelende vereniging hier niet aan voldoen, dan verzoeken wij de scheidsrechters hiervan een melding te maken op de achterkant van het wedstrijdformulier.

En wat te denken van de fanatieke aanhang van de uitspelende partij: Supporters van de uitspelende partij (allen): Yèèh.

Fin de siècle, John Schleipen,

Tevens zouden ze in Vlaanderen (SuperSport) gelijktijdig andere wedstrijden willen uitzenden dan in Franstalig België (CanalPlus). Ook de uitspelende clubs zouden voortaan worden vergoed, zodat topclubs Anderlecht en Club Brugge niet langer hoeven te treuren dat er geld aan hen wordt verdiend door thuisclubs die anders nooit het scherm halen.

De Standaard,

De voorspelling van het juiste thuis- of uitspelend land in de finalewedstrijden levert 10 punten op (maximaal 20 punten per wedstrijd).

met eigennaam

• uitspelend Ajax
  • uitspelend Feijenoord
  • het uitspelende Brugge
  • het uitspelende Groningen

Blijft het verbod voor supporters van uitspelend Ajax of Feyenoord tegen elkaar gehandhaafd?

Halverwege de eerste helft brachten Wilfried Dalmat en Ivan Perisic het uitspelende Brugge binnen twee minuten op een 0-2 voorsprong.

Het is tekenend dat PSV in eigen stadion pas bij de middenlijn gaat storen, terwijl het uitspelende Groningen dat al halverwege de helft van PSV deed.