uitstroomopening


uitstroomopening 1.0

opening waardoor een vloeistof, een min of meer zachte substantie of een gas naar buiten kan stromen; uitstromingsopening
Als onderdeel van een apparaat, maar ook als lichaamsdeel, met name van ongewervelde dieren, zoals de mossel en de inktvis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitstroomopening…

is een opening

  • [Geheel] maakt deel uit van een apparaat of van het lichaam van een ongewerveld dier, zoals een mossel of inktvis
  • [Functie] dient voor het laten naar buiten laten stromen van een vloeistof, zachte substantie of gas

    Hoofdsemagram: opening


    Algemene voorbeelden


    Het gasmengsel komt tot stand in de mengkamer, het hart van de lasbrander. Hier komen zuurstof en acetyleen samen. Het gas wordt onder lage druk aangevoerd, de zuurstof met grote snelheid. Dit veroorzaakt onderdruk bij de uitstroomopening, waardoor het acetyleen wordt opgezogen en zich vermengt.

    http://www.brico.be/fiches/08/01/bfe_N_08_01_10.htm

    De mossel heeft een maag en een darm die door het hart gaat. Het verteerde voedsel wordt uitgescheiden via de anus die bij de uitstroomopening ligt. Er is ook nog een uitscheiding via de nier zodat ook de afbraakprodukten het lichaam kunnen verlaten.

    http://users.skynet.be/sky68333/biologie/dierenrijk/k_weekdieren.htm

    De sifo of uitstroomopening van de mantelholte is bij de inktvissen een buis die als jetaandrijving werkt bij een snelle vluchtreaktie, die gepaard gaat met een inktlozing in de mantelholte.

    http://users.skynet.be/sky68333/biologie/dierenrijk/k_weekdieren.htm

    In dit artikel zal ik een filter beschrijven dat de voordelen van een vlakke bodemfilter (hoog rendement) combineert met die van tileen filter (simpel te maken en goedkoop). Evenals bij het eerder beschreven tileenfilter is een kraantje niet nodig omdat gebruik gemaakt wordt van het hoogte verschil tussen uitstroomopening van het slangetje en het vloeistofoppervlak boven het beslag.

    http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

    De tweekleppigen zijn van gescheiden geslacht en planten zich uitsluitend geslachtelijk voort. De mannetjes hebben gelobde gonaden in de voet die uitmonden aan de uitstroomopening. Ze lozen hun zaad dan ook vrij in het water.

    http://users.skynet.be/sky68333/biologie/dierenrijk/k_weekdieren.htm

    De mossel is [...] een aktieve filteraar die gemiddeld 2,5 liter water per uur filtert. In de waterbuizen lopen de bloedvaten en vindt de gaswisseling plaats. De waterbuizen lopen naar boven en monden uit in de kieuwgangen die het water tot bij de uitstroomopening brengt. Door de trilhaarbeweging ontstaat er een waterstroom van instroomopening via de poriën door de kieuwbuizen naar de uitstroomopening.

    http://users.skynet.be/sky68333/biologie/dierenrijk/k_weekdieren.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een ronde uitstroomopening

    Tegen de twee kleppen kleeft de mantel van de mossel. Aan de rugzijde liggen de ingewanden en daaronder, tussen de mantel hangt de voet, in de mantelholte. Links en rechts van de voet hangen de kieuwen. Aan de achterzijde is de mantel niet volledig dicht, maar heeft hij twee openingen; de gekartelde instroomopening en de ronde uitstroomopening.

    http://users.skynet.be/sky68333/biologie/dierenrijk/k_weekdieren.htm