UK/uk


uk 1.0

klein kind; ukkepuk; dreumes; hummel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uk…

is een kind; is een persoon

  • [Omvang concreet] is klein

    Algemene voorbeelden


    De kinderen, die deze schoolvakantie alweer zoveel groter leken te zijn in vergelijking met verleden jaar, kregen het ook te kwaad. Twee maanden mooi weer, twee volle maanden watergenot, was voor die ukken ook te veel van het goede.

    Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

    Uitgesteld kind een mythe, las Gutenberg. Oudere vrouwen niet tuk op een uk.

    De Standaard,

    Kamaal, een uk die nog lagere school loopt (en in de volgende delen een hoofdrol vervult), bekijkt met onbegrip en verbazing de wereld van de volwassenen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • brutale ukken
    • de kleinste ukken

    Romulus en Remus, stichters van de stad op de zeven heuvels, gaven zo'n 2.800 jaar geleden daartoe het startsein. Toen ze te vondeling werden gelegd, hielden de brutale ukken zich in leven met melk van een argeloze wolvin die hun pad kruiste.

    De Standaard,

    Op golf staat geen leeftijd. De kleinste ukken worden al door het spel met bal en stok aangetrokken en heel wat grootouders vinden het fijn om met hun kleinkinderen de baan op te gaan.

    http://www.kbgf.be/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een uk van drie

    Damon was 21, maar had de zelfstandigheid van een uk van drie.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • je uk
    • je ukken

    Het eten op het vliegtuig valt vaak niet in de smaak van kinderen. Voorzie daarom steeds iets extra voor je ukken. Het flesje (dat je reeds op voorhand klaar hebt gemaakt) kan steeds worden opgewarmd, alsook potjes babyvoeding (neem je best zelf mee).

    http://www.9maand.com/

    Deze handige checklist kun je vast gebruiken: 1. een zonnepetje [...] 5. 2 potjes babyvoeding (1 tijdens de vlucht en 1 in geval van nood) per kind 6. 2 kleine flesjes water per kind (just in case) 7. 2 tetrabrikjes frisdrank per kind (handig als je lang moet wachten) 8. koekjes (want was als je spruit plots reuzenhonger heeft) 9. snoepjes (laatste hulpmiddel als je uk echt niet meer te paaien valt) [...] 14. voldoende melkpoeder voor de duur van de reis en 1 grote fles water.

    http://www.9maand.com/

    Hoewel het [...] niet de bedoeling is om spellen te kopen die van je uk een soort Einstein maken, kan je best voor een geschenkje kiezen dat een positieve rol speelt in de ontwikkeling van de verschillende vaardigheden van je kind.

    http://www.femistyle.be/nl/kids/speelgoed.shtml

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ukken en pukken

    De mode-met-de-hedgehog-mascotte is er voor ukken en pukken, voor kleuters en peuters, voor jonge volwassenen en de net-niet-groten.

    http://www.modenet.be/print.php?sid=299,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    uk 1.1

    zeer kleine volwassene of bijna-volwassene

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een uk…

    is een volwassene; is een persoon

    • [Omvang concreet] is zeer klein

      Algemene voorbeelden


      Voluit is het Jose Jaime Gonzales Pico, maar het kan ook korter: Chepe voor de vrienden [...]. Een van de jongeren die naar het peloton werden gelokt tijdens de gouden jaren van de Colombiaanse wielrennerij [...]. Nog zoiets: tijdens de medische controle in 's Hertogenbosch, bijna twee weken geleden, hielden de artsen het op 1m57. De kleinste uk meteen van het hele Tourpeloton. Staat Chepe absoluut niet aan. "Een vergissing", hield hij vol. "In werkelijkheid meet ik 1m67, voor 58 kilogram."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      UK 2.0

      (Engels) United Kingdom, Verenigd Koninkrijk; de landen van Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) plus Noord-Ierland
      Voluit: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De UK…

      is een koninkrijk; is een land

          Algemene voorbeelden


          De specialisten zijn in staat om in 86% tot 91% van de gevallen te bepalen of de bestuurder onder invloed verkeerd. Politiespecialisten uit Schotland hebben op basis van dit programma een professioneel trainingsprogramma geschreven voor de verkeersspecialisten in de UK.

          http://www.itctraffic.com/drugs,me.htm

          De aanname was (en is) dat een infectie met het BSE-ziektekiem bij koeien de oorzaak is van deze FSE golf bij de Engelse katten. De gevallen hebben zich voor zover bekend voornamelijk in de UK voorgedaan met een enkel geval in Ierland.

          http://www.dierendisk.nl/

          Als zodanig leverde Dragon een stuk basistechnologie voor Echelon, het grootste spionagenetwerk ter wereld, in staat om elke communicatie ter wereld te registreren en te analyseren en dat vanuit het UK (Yorkshire) opereert onder toezicht van de NSA.

          http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

          In de USA is het gevangenisrisico zes maal groter dan in de UK, maar toch is het moordcijfer in het UK zeven maal kleiner dan dat van de USA.

          http://users.pandora.be/strafrecht-strafuitvoering/gevangenisstraf.pdf,

          RetroActive Baggage: Dit tweemaandelijks magazine heeft haar basis in de UK.

          http://perswww.kuleuven.ac.be/~u0000220/e-zines.html

          Met name in de beginjaren van IVF waren er in de UK niet altijd even goede afspraken gemaakt met de patiënt over de bestemming van "overgebleven" embryo's.

          http://www.ivf.nl/Articles/cryodes1.doc,

          De UK kent gedetailleerde programmavoorschriften voor ITV en Channel 4.

          http://www.cvdm.nl/pages/home.asp?

          In 1981 werd hij hoofddirecteur van de Koninklijke ANWB (de Royal Dutch Touring Club, in de UK heet het AA).

          http://www.initiativesofchange.nl/,

          'Ik neem aan dat ze jou gestuurd hebben om mij te doden?' Haar stem klonk wat gedempt van achter de kraag. 'Nee, alleen om jou mee terug naar de UK te nemen voor ondervraging. Ze schijnen nogal met je in hun maag te zitten.'

          Crisis four, Andy McNab,

          Combinatiemogelijkheden


          met ander, nevengeschikt substantief


          • de US en het UK
          • de US, het UK en Nederland
          • de USA en UK
          • de VS of de UK

          Voortbordurend op de inzichten van o.a. Freud, ontwikkelde de Nederlands Amerikaanse psychotherapeut Dr. Simon Speyer in de zestiger jaren in de USA en UK een psychotherapeutische methode om managers met stress en depressieverschijnselen weer snel in het arbeidsproces terug te krijgen.

          http://www.speyerinstituut.nl/speyertherapie.htm

          Ongeveer de helft van een gemiddeld pensioenfonds in België is belegd in aandelen. In landen zoals de US en het UK ligt dit gemiddeld hoger.

          http://www.gfcenter.be/gfc/publications/pensioenfondsen.pdf

          Een positieve noot: in België ziet het er rooskleuriger uit dan in bvb. de US, het UK en Nederland omdat de gemiddelde positie in aandelen in de pensioenfondsen lager is in België, en ten tweede omdat het gemiddeld rendement dat wordt verwacht op de activa van de fondsen in België gematigder is dan in veel andere landen.

          http://www.gfcenter.be/gfc/publications/pensioenfondsen.pdf

          Daarnaast is het ook vrijwel noodzakelijk om aangesloten te zijn bij een soort "alarm netwerk" van lokale cryonisten en transhumanisten omdat deze veel eerder ter plekke kunnen zijn en de juiste regelingen (voorbehandeling met bepaalde medicamenten, koeling, oplossen van eventuele bureaucratische problemen etc.) kunnen treffen dan de teams uit de VS of de UK.

          http://www.transcedo.org/

          ADPKD of PKD is een erfelijke nierziekte die regelmatig voorkomt bij alle katten, bij de Perzische katten is sinds kort het testen begonnen. Dit omdat er veel Perzen zijn geïmporteerd vanuit de USA en UK.

          http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          UK 2.1

          gebruikt ter aanduiding van het Verenigd Koninkrijk als land van herkomst
          Bijna altijd tussen haakjes geplaatst, na de naam van een persoon, instelling, merk, plaats e.d.

          Algemene voorbeelden


          De architect is Ed Dubois (UK) en de romp werd gebouwd door de Chantiers Navals de Biot (Fr).

          http://www.antwerpflyer.com/antwerp.htm

          De laatste twintig jaren beleeft het kapitalisme een hernieuwd enthousiasme voor het zgn. "volkskapitalisme", waar aandelenbezit gepromoot wordt teneinde alle beschikbare spaargelden naar de bedrijven te trekken en tegelijk de arbeiders te verzoenen met de kapitalistische economie. Begonnen met de wet Monory in Frankrijk (1978) en daarna gestimuleerd door Thatcher (UK, 1979) en Reagan (VS, 1980) en in België door de volmachten van de regering Martens (1982, Cooreman-De Clercq) werd dit een essentieel onderdeel van het neoliberalisme.

          http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

          De Jekerstudio, een Nederlandse regisseursopleiding, organiseerde in samenwerking met de Directors Guild (UK) een congres dat klaarheid moest brengen in de Europese theatersituatie, de rol van de regisseur en de dramaturg in het bijzonder.

          De Standaard,

          Het uiteindelijke testmodel is een gezamenlijke ontwikkeling van TNO Wegtransportmiddelen en Ogle Design in Letchworth, UK.

          http://www.tno.nl

          Het tweede congres te Cambridge (UK) gaf weer een uitbreiding te zien van het aantal deelnemers.

          http://www.antenna.nl/nvmp/

          De machines van B H Labeling worden onder andere gebruikt voor het etiketteren van Coca-Cola, Schweppes, Rixan (Duitsland), Roxane Group (Frankrijk), Tulip (Denemarken), Constar (UK), OSHA (Rusland) enz.

          http://www.rmv.be/vertaalbureau.html

          Toch geloven Martin Johnson en zijn collega's van de universiteit van Cambridge (UK) dat ze een methode hebben gevonden om ook rijpe eicellen zonder beschadigingen kunnen diepvriezen en ontdooien.

          NRC,

          UK 2.2

          gebruikt in namen van ondernemingen, instellingen, sportwedstrijden e.d.
          Als door de ISO vastgestelde landcode in internetadressen staat het met kleine letters na de laatste punt.

          Algemene voorbeelden


          Air UK vervoert inmiddels zo'n drie miljoen passagiers per jaar en voert per week 216 vluchten uit op Schiphol.

          NRC,

          De vestiging, gebouwd door Shell Chemicals UK, krijgt een capaciteit van 20.000 ton per jaar.

          NRC,

          'Ik heb altijd al bewondering gehad voor Marks Spencer en de kwaliteit van hun producten', motiveerde Davies zijn opmerkelijke beslissing. 'Ik geloof heilig in dit bedrijf en ik zie ernaar uit met Luc (Vandevelde, ceo) en Roger (Holmes, managing director UK Retail) samen te werken.'

          Het Financieele Dagblad,

          Snooker 1/8ste finales UK Championship. In Preston gaan vandaag de 1/8ste finales van de Grand Prix van start.

          De Standaard,

          Voor de vijfde keer in zijn loopbaan won Stephen Hendry het UK Championship. In de Guild Hall in Preston versloeg hij John Higgins met het kleinste verschil, 10-9.

          De Standaard,

          In het UK Data Archive is de 1881 Census for England, met 26 mln records, opgenomen.

          http://www.onlineconferentie.nl/

          De Ironman UK 2003 is een halve Ironman en er moet 1.9 km gezwommen worden, 90 km gefietst en 22 km gelopen worden.

          http://users.skynet.be/fa207839/verslagen/lucky_UK.html,

          Vooralsnog wordt de zwarte lijst alleen door KLM, KLM UK en KLM Cityhopper gebruikt.

          NRC,

          De KLM nam belangen in Air UK (14,9 procent) alsmede het Franse Air Litoral (35 procent), al werd dat laatste belang na Parijse obstructie en pesterij weer doorverkocht.

          NRC,