unitaristisch


unitaristisch 1.0

een unitaire, naar eenheid strevende staatsstructuur ondersteunend

Algemene voorbeelden


Het recht van volkeren op zelfbeschikking vooronderstelt waarborgen dat de nieuw opkomende staten meer, en niet minder, democratisch zijn dan de oorspronkelijke en ook dat ze economisch leefbaar zijn. Aangezien deze noodzakelijke vereisten niet waren vervuld, bestond de initiële vergissing in de voortijdige en premature erkenning van de afscheiding van Kroatië en Slovenië. Door een unitaristisch referendum op te leggen in Bosnië, met drie constituerende etnische groepen, negeerden zij de grondwet van die republiek en creëerde ze een precedent.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een unitaristische mentaliteit

Afgelopen weekeinde verstevigde Poetin al de centrale macht van Moskou [...]. Tevens begon de 47-jarige Kremlin-leider [...] per decreet wetten ongeldig te verklaren die in strijd waren met de federale wetgeving. "Rusland is altijd al een imperialistisch land geweest", reageerde toen de naaste medewerker van de president van de autonome Zuid-Russische republiek Basjkorstan. "Poetin volgt deze keizerlijke, unitaristische en centralistische mentaliteit."

De Telegraaf,

unitaristisch 2.0

een unitaire, naar eenheid strevende Belgische staatsstructuur ondersteunend; geneigd tot belgicisme; het belgicisme aanhangend; belgicistisch

Algemene voorbeelden


Slechts één organizatie, het Vlaams Ekonomisch Verbond (VEV) heeft een "Vlaamse" traditie. De meeste andere partners zijn veeleer unitaristisch.

De Standaard,

De communautaire opstelling van de PS zat hem dwars. "Ik ben een unitaristische brontosaurus. Ik heb noch een Vlaams noch een Waals, maar een Belgisch gevoel", verklaarde hij.

De Standaard,

Het Vlaams Parlement probeert zijn macht uit te breiden door zoveel mogelijk naar Vlaanderen te trekken; van sociale zekerheid tot buitenlands beleid. Er is een sterke flamingante onderstroom in elke fraktie. Maar de Kamer wil zoveel mogelijk in België houden. De kamerleden hebben een unitaristische refleks.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een unitaristische koers

Vanaudenhove was de stuwende kracht achter de succesvolle vernieuwing van de Liberale Partij [...]. Essentieel was de openstelling van de partij voor katholieken. Vanaudenhove voer een zeer unitaristische koers. Bij zijn aftreden, in 1969, viel de partij dan ook uiteen.

De Standaard,