unverfroren


unverfroren 1.0

op een manier die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat; zonder er doekjes om te winden; met een stalen gezicht; brutaalweg; driest; ongegeneerd; vrijpostig

Algemene voorbeelden


Alleen een Zuid-Afrikaanse collega, die ooit uit een vliegtuiglading getalenteerde juridische Afrikaners was geselecteerd, bleek na de lunch unverfroren op een matje onder zijn bureau te gaan liggen. Maar dat werd als ludieke culturele franje gezien.

https://www.advocatenblad.nl/2018/05/30/hulplijn/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • unverfroren antwoorden
  • iets unverfroren liegen
  • iets unverfroren zeggen
  • iemand (of iets) unverfroren de waarheid zeggen
  • unverfroren de lof zingen van iemand of iets

Nu spreekt Bolkestein zelf natuurlijk altijd de waarheid. Zo ook op dinsdag 21 juni tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Op vragen van journalisten waar hij de avond tevoren gegeten had met zijn mede-onderhandelaars Kok en Van Mierlo antwoordde hij toen unverfroren: "Wij aten bami, in de Binnen-Bantammerstraat."

https://www.nrc.nl/nieuws/1994/12/05/frits-waarheid-7248416-a342450,

"Mevrouw", zei ik, zachtgevooisd, "dit is het eind van de rij." "Ja, maar ik stond hier al", loog ze unverfroren. Hoe durft iemand dat?

NRC,

Tegen zijn broer Paul kon hij in ieder geval niet op: die zei unverfroren dat hun vader Pierre van extreem-rechtse signatuur was en ook nog een bewonderaar van Mussolini.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Van technocraten tot kritische economen. Dàt blootleggen vereist een andere taakopvatting van media en academici. Voor media: niet amuseren, maar informeren; niet verpozen maar aanklagen; niet aanschurken tegen de macht maar de macht unverfroren de waarheid zeggen. Voor academici: niet dienstbaar zijn aan overheid, arbeidsmarkt, grootkapitaal en bespottelijke ranglijstjes, maar aan burgers.

https://www.humanistischverbond.nl/nieuws/de-student-moet-een-kritische-econoom-worden,

Op de zojuist verschenen cd Jetje van Radio Oranje zijn heel wat van die liedjes te horen, na de authentieke aankondiging van de omroeper: "Hier Radio Oranje met een buitenmodelsuitzending voor de vrije zaterdagavond. De Watergeus vaart!" Ze zingt unverfroren de lof van de geallieerde bommengooiers, steekt de draak met NSB'ers en moffen, verplaatst zich in de ongerustheid van ouders wier zoon op zee is, en vertolkt met ingehouden adem het ontroerende Kindervragen, waarin een klein meisje haar vader vraagt waarom buurman een driehoekje op zijn borst draagt, terwijl heel veel andere mensen twee driehoekjes door elkaar op hun jas hebben.

NRC,

  • iets unverfroren noteren

En niet te vergeten de humor, onmiskenbaar Schells sterkste troef. Behalve in de typering van de personages, of ze nu hebzuchtig, bekrompen, berustend of argeloos zijn, schuilt die ook in hun specifieke taalgebruik. Een diagnose van de dokter noteert Schell unverfroren in onzinproza, kinderen spreken elkaar plechtig met U aan, brief- en dagboekfragmenten zijn onveranderlijk onbeholpen geschreven.

NRC,

  • unverfroren tekeergaan

Dat het aan de Tate niet kan tippen, betekent niet dat het Stedelijk een kleinsteeds sufferdje is. Het heeft andere kwaliteiten. Zo zou het er wellicht bij winnen als het, net als in het verleden, weer unverfroren avant-gardistisch tekeer mag gaan. Dat vraagt om een brutale nieuwe directeur.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/14/stedelijk-museum-opkrabbelen-en-nu-unverfroren-avant-gardistisch-tekeergaan-a1606587,

  • unverfroren vasthouden aan iets

Het idee dat condooms de garantie geven geen aids te krijgen of te verspreiden, was natuurlijk een geschenk van God voor de Moederkerk om haar taboe op het goed gemutst zijn te laten varen. Maar wat doen de prelaten: zij houden unverfroren vast aan al hun leerstellingen!

NRC,

unverfroren 2.0

brutaal; driest; ongegeneerd; vrijpostig

Algemene voorbeelden


Zeker is dat in sommige secties van AVRO's televisiebedrijf [...] intellectuele invloeden zijn binnengeslopen die de rechtgeaarde algemeenheid geen goed doen. Daarnaast zijn twee nieuwe verdedigers van de algemeenheid verschenen die jong en krachtig zijn, die niet gehinderd worden door tradities en die daardoor kunnen optreden met de unverfroren agressiviteit die eens de AVRO eigen was.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

Europa's militaire zwakte is vervolgens door dit Washington gebruikt om het unilateralisme met meer kracht te volgen, zich nog minder aan te trekken van overwegingen die minder met diplomatie dan met unverfroren toepassing van geweld te maken hebben.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt adjectief


  • openbaar en unverfroren

Duitsland, dat zijn geschillen met de machtige bondgenoot gewoonlijk achter gesloten deuren afwikkelde, plaatst een openbaar en unverfroren 'Nein' tegenover Amerikaanse verzoeken om steun in de komende strijd.

http://www.nrc.nl/dossiers/irak/artikel/1045203332384.html,

unverfroren 2.1

alle kenmerken van iets hebbend; echt; onvervalst

Algemene voorbeelden


Terwijl de thematiek van De Winters romans vanaf Kaplan steeds zwaarder werd, is de toon van zijn boeken steeds lichter geworden. Dat ging zover dat De Winter langzaam het imago kreeg van een schrijver die 'eenvoudig verteerbare boeken over zware onderwerpen' produceert - een omschrijving die hij zelf als een groot compliment beschouwt. Zijn laatste roman De Ruimte van Sokolov leek nog het meest op een unverfroren detective, inclusief een moord, Israëlische mafia en een ruimtevaartprogramma, die allemaal met elkaar te maken blijken te hebben.

NRC,

Robert Anker schreef met Schuim een unverfroren familieroman.

https://www.groene.nl/artikel/knalschrijven,

Merkwaardig blijft dan ook de constatering die je tegenwoordig regelmatig leest dat de meeste moslims geen Duits, Engels of Frans spreken en daarom geen toegang hebben tot westerse media en literatuur. Wel godallemachtig, denk ik dan: Als dát geen staaltje van unverfroren etnocentrisch denken is weet ik het ook niet meer.

http://mededelingen.over-blog.com/article-unverfroren-83733723.html,