ureum


ureum 1.0

(chemie en mineralogie)

witte vaste stof die als afbraakproduct van de eiwitstofwisseling door de nieren met de urine uitgescheiden wordt, of die op kunstmatige wijze wordt geproduceerd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ureum…

is een stof; is een zaak

  • [Kleur] is wit of kleurloos
  • [Samenstelling] is een stikstofhoudende koolstofverbinding
  • [Geheel] is een bestanddeel van urine
  • [Functie] wordt gebruikt als meststof, als toeslag in veevoeder, en als grondstof in tal van kunststoffen
  • [Vervaardiging] wordt in de chemische industrie ook kunstmatig geproduceerd
  • [Voortbrenging] wordt als natuurlijk afvalproduct in de lever gevormd uit ammoniak en wordt door de nieren uitgescheiden via de urine
  • [Aggregatietoestand] is een vaste stof met een kristalstructuur

Formule (NH2)2CO

Algemene voorbeelden


In 1828 produceerde de Duitse chemicus Friedrich Wöhler (1800-1882) ureum, een bestanddeel van urine, in een laboratorium.

http://www.molekult.no/nl/science_corner/history.html

Bij de eiwitstofwisseling komt onder andere ureum vrij als afvalstof. Mensen met een verminderde nierfunctie plassen ureum niet of niet voldoende uit. Hierdoor stijgt het ureumgehalte in het bloed en kunnen er klachten ontstaan als: moeheid, misselijkheid, braken, smaakverandering, jeuk en hoofdpijn.

http://www.lvd.nl/wisselwerking/2000/4/2000-4-21.htm,

Een eiwitbeperkt dieet wordt voorgeschreven als het ammoniak- of ureumgehalte in het bloed te hoog is. Ammoniak en ureum zijn afvalproducten van de eiwitstofwisseling. Normaal gesproken wordt ammoniak in de lever omgevormd tot ureum. Bij ernstige leverfunctiestoornissen gebeurt dit niet meer en stijgt het ammoniakgehalte in het bloed.

http://www.scharrelslager.nl/

Het bedrijf van Manu en Jozef Missotten te Heers was oorspronkelijk een akkerbouwbedrijf, maar sinds een aantal jaren worden een 150-tal stieren jaarlijks afgemest [...]. Om hun rantsoen samen te stellen, gebruiken ze veel eigen producten of ruilen ze voor tarwe [...]. Ze catalogeren de producten die in het rantsoen voorkomen in de dure producten met soja en lijnzaad en de goedkope producten. Bij deze laatste horen kokos, melasse, stro, pulp, gerst en tarwe, mineralen en ureum en wortelen.

http://users.pandora.be/zelfmengers/Zelfmengen%20een%20haalbare%20kaart.htm,

De belangrijkste stikstofvormen in meststoffen zijn ureum, ammonium, nitraat en ammoniak. Ammoniak wordt onder druk vloeibaar. De andere meststoffen zijn zowel in vloeibare als vaste oplosbare vorm leverbaar.

http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/vloeibare-meststoffen-hebben-incidenteel-meerwaarde

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen