urilift


urilift 1.0

afbeelding

Bron: Photocapy
( CC BY-SA 2.0 )

(neologisme)

vandalismebestendige, roestvrijstalen, openbare plasinrichting die tijdens de uitgaansuren bovengronds staat om mannen in de gelegenheid te stellen te urineren en na de uitgaansuren ondergronds opgeborgen wordt, bedoeld om het wildplassen tegen te gaan; verzinkbaar openbaar toilet
Oorsponkelijk als merknaam met een hoofdletter geschreven, maar inmiddels algemeen als soortnaam gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De urilift…

is een urinoir

  • [Afmeting] is 2,20 meter hoog en heeft een doorsnee van 1,30 meter
  • [Vorm] is cilindervormig
  • [Materiaal] is gemaakt van roestvrij staal
  • [Functie] dient om mannen in de gelegenheid te stellen tijdens de uitgaansuren in het openbaar te urineren en het wildplassen tegen te gaan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gratis te gebruiken, op afstand bedienbaar, zelfreinigend en vandalismebestendig
  • [Beweegbaarheid] is verzinkbaar in de bestrating door middel van een hydraulisch systeem

Hoofdsemagram: urinoir


Algemene voorbeelden


Om het wildplassen in de binnenstad van Roermond nu eens eindelijk de kop in te drukken, krijgt Roermond als eerste Limburgse gemeente een zogeheten urilift. Dit is een cilindervormig urinoir dat weg kan zakken in de bestrating. De gratis toegankelijke urilift krijgt begin volgend jaar een plaatsje in de buurt van het ANWB-kantoor op het Stationsplein, zo'n beetje het epicentrum van de wildplasserij in de bisschopsstad.

De Limburger,

Roermond is pas de derde gemeente in Nederland die bereid is 75.000 gulden voor een urilift neer te tellen. Het toilet heeft een hoogte van 2,20 meter en een doorsnee van 1,30 meter. Drie personen kunnen er gelijktijdig de inhoud van hun blaas legen.

De Limburger,

De urilift is hydraulisch in- en uitschuifbaar en wordt met afstandsbediening in werking gesteld. Eenmaal overeind, wordt het toilet om de minuut automatisch doorgespoeld. Roermond zal de urilift inzetten in de weekends, als het uitgaanspubliek op pad is. Door de week gaat het urinoir ondergronds.

De Limburger,

Officieel is het verboden, maar in hoge nood blijkt wildplassen een vaak verkozen uitweg. In de uitgaanscentra van een groeiend aantal steden gaat de verzinkbare Urilift het fenomeen tegen. "Dit is geen dure toiletpot, maar in essentie een oplossing voor een maatschappelijk probleem."

Reformatorisch Dagblad,

Tja, wie zit er te wachten op een uit de grond omhoogkomende pislift - sorry, urilift - voor z'n deur? Niemand, toch?

http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/urilift-in-verdomhoekje-1.3629684,

Om de gemeente Apeldoorn als klant te kunnen behouden, pijnigde Schimmel zijn hersens. Eigenlijk zocht hij naar een urinoir dat er slechts is wanneer dat nodig is en voor de rest van de tijd van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Toen hij op een dag stond te kijken bij een aanhangwagen met een hydraulisch kiepbak, viel het kwartje. "Zo'n systeem met in elkaar vallende cilinders toegepast op een urinoir zou het hele gevaarte onder de grond kunnen laten verdwijnen", bedacht Schimmel, en voilà: de Urilift was als idee geboren. De gemeente Apeldoorn zag wel wat in het telescopisch toilet en had in 2000 de wereldprimeur.

Reformatorisch Dagblad,

Een urilift is een soort verzinkbaar plaskruis, dat alleen tijdens uitgaansavonden en evenementen boven de grond staat. De lift bevat drie urinoirs, is hygiënisch en zelfreinigend.

http://www.tilburg.nl/stad/ep/channelView.do?channelId=-9338&programId=11793&pageTypeId=8371&contentTypeId=1001&displayPage=%2Fep%2Fchannel%2Ftl_channel_related_content.jsp&relCntPage=%2Fep%2Fcontent%2Ftl_ed_ne_content.jsp&contentId=36000,

Op het moment dat hij boven de grond is, biedt de Urilift aan drie heren een plasplaats. De innovatieve wc is "volkomen hufterproof" en aan te sluiten op het riool, de waterleiding en het elektriciteitsnet. Schimmel: "Dat laatste is natuurlijk voor de verlichting, maar ook om bevriezing in de wintermaanden te voorkomen met behulp van een elektrisch kacheltje."

Reformatorisch Dagblad,

Hotel-café Queens in Amerfoort krijgt geen schadevergoeding omdat er jarenlang een urilift op het terras heeft gestaan. Volgens de bestuursrechter hebben de eigenaressen, moeder en dochter, niet aannemelijk gemaakt dat de aanwezigheid van het openbare toilet tot waardevermindering van het pand heeft geleid en dat zij inkomsten hebben misgelopen.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/845871/geen-schadevergoeding-urilift-voor-queens,

Tijdens uitgaansuren is de Urilift beschikbaar. Als het publiek het centrum verlaten heeft, verdwijnt de wc weer onder de grond. Schimmel: "Dat kan bijvoorbeeld de laatste dienstdoende politieagent van die nacht eenvoudig doen via een druk op de knop van de meegeleverde afstandsbediening." Eenmaal verzonken, resteert er van de Urilift slechts een ronde afdekplaat.

Reformatorisch Dagblad,

De urilift op de hoek van de Windsteeg en Groenmarkt wordt vanaf 15 juli weer in gebruik genomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de urilift op deze locatie te handhaven.

http://www.amersfoort.nl/smartsite.shtml?ch=mba&id=222943,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • uriliften plaatsen

Wildplassen doet afbreuk aan een goed uitgaanssfeer. Ook bewoners in de binnenstad hebben veel last van het wildplassen. Daarom heeft de gemeente de afgelopen jaren uriliften geplaatst. Dit zijn verzinkbare toiletten die tijdens de uitgaansnachten, op vrijdag- en zaterdagnacht, en tijdens evenementen omhoog komen.

http://www.amersfoort.nl/smartsite.shtml?id=231986

In Tilburg werd in 2006 al een urilift geplaatst bij Julianastaete.

http://www.tilburg.nl/stad/ep/channelView.do?channelId=-9338&programId=11793&pageTypeId=8371&contentTypeId=1001&displayPage=%2Fep%2Fchannel%2Ftl_channel_related_content.jsp&relCntPage=%2Fep%2Fcontent%2Ftl_ed_ne_content.jsp&contentId=36000,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • uriliften voor mindervaliden
  • uriliften voor vrouwen

Leefbaar Rotterdam-raadslid Hennie van Schaik wil graag uriliften voor vrouwen en mindervaliden in het centrum van Rotterdam zien. Een urilift is een roestvrijstalen urinoir dat desgewenst de grond in kan zakken en hierdoor onzichtbaar is bovengronds.

http://www.metronieuws.nl/regionaal/leefbaar-rotterdam-wilt-uriliften/SrZkaE!uC5pQP44hlcoU/,

in voorzetselgroep


  • de bouw van een urilift

De bewoners van de Peperstraat balen. De rechtszaak die zij tegen de gemeente hadden aangespannen om de bouw van een urilift in hun straat te verbieden hebben ze verloren. In februari wordt de lift geplaatst, voor het Pepergasthuis. Dat laat de gemeente in een brief weten.

http://www.oogtv.nl/2012/12/peperstraat-krijgt-toch-urilift/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2000
Bedenker Marco Schimmel van Urilift BV