urineblaas


urineblaas 1.0

afbeelding

Bron: LennertB
( CC BY 3.0 )

orgaan in de onderbuik waarin urine verzameld en bewaard wordt voordat die geloosd wordt; orgaan bij mensen en sommige dieren dat dient voor de tijdelijke opslag van urine

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urineblaas…

is een orgaan; is een zaak

  • [Uiterlijk] ziet eruit als een soepele, bolvormige, met vliezen bedekte zak
  • [Functie] dient om er urine in te verzamelen en te bewaren voordat er een urinelozing plaatsvindt
  • [Plaats] bevindt zich bij een mens in de onderbuik, achter het schaambeen en aan het uiteinde van twee urineleiders

    Wetenschappelijke naam: vesica urinaria

    Algemene voorbeelden


    De urineblaas is een relatief simpel orgaan. De urine, die door de nieren wordt geproduceerd, wordt via de urineleiders naar de blaas getransporteerd om daar tijdelijk te worden opgeslagen. De blaas fungeert dus als een tijdelijke opslagruimte voor urine, zodat wij mensen niet de gehele dag urine verliezen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    De urineblaas is min of meer bolvormig en bevindt zich, aan het eind van de twee urineleiders, onderaan de buik, achter het schaambeen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    De zaadleider mondt uit in de afvoerbuis van de urineblaas.

    http://home.wish.net/~jipschijndel/

    Omdat de urineblaas vanuit het onderste gedeelte van het ruggenmerg (de conus) wordt aangestuurd, zijn er urologische afwijkingen: de functie van de sluitspier van de blaas kan zijn uitgevallen waardoor de urine niet kan worden opgehouden, dit noemt men incontinentie.

    http://www.nvvn.org/

    Enige tijd sliepen ze, droomden hun dromen en tegelijkertijd hoopte zich de urine op in hun urineblaas, die ze uiteindelijk, om weer tot rust komen, loosden.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    Hun belangstelling ging vooral uit naar de fistelchirurgie: het herstellen van de urineblaas waarin, door een veel te lange bevalling en door de voortdurende druk van het kinderhoofdje een opening was gekomen waarlangs de urine continu weglekt.

    Meppeler Courant,

    Absolute operatie-indicatie. Hiermee wordt bedoeld dat er ernstige of snel opgetreden uitvalsverschijnselen zijn van de zenuw of een groep zenuwen. Bijvoorbeeld bij ernstige verlammingsverschijnselen van spiergroepen van de benen, of bij verlies van controle over de urineblaas, dit laatste ten gevolge van beknelling van de cauda.

    http://www.nvvn.org/

    Vogels verkleinen hun massa door hun skeletbouw [...], hun veren [...] en verder door een verkorting van de ingewanden en het ontbreken van bepaalde organen zoals de urineblaas.

    http://users.skynet.be/vogelvlucht/

    De arts plaatst de vingers van zijn linkerhand op de polsslagader (de radiale slagader) van de rechterpols van de patiënt en voelt daar o.a. de longen, dikke darm, lever, galblaas, rechternier en urineblaas.

    http://home.wxs.nl/~nstg/ned/artikel.html

    Spuit een pad vocht uit, dan is dit reservewater uit de urineblaas.

    De Standaard,

    Om te beginnen hoef je niet bang te zijn dat je in bed zult plassen, omdat het legen van de urineblaas reflexmatig gebeurt; de spiervezels in de wand trekken samen terwijl de sluitspier verslapt.

    http://www.rutgers.nl/prob_vd_mnd/prob_arch.html?nr=27

    Afwijkingen van de urineblaas, zoals tumoren, stenen of aangeboren afwijkingen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen