urineproductie


urineproductie 1.0

productie van urine; het produceren van urine

Semagram (extra betekenisinformatie)


Urineproductie…

is productie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de productie van urine

    Algemene voorbeelden


    Het belang van de urineproductie hebben we vroeger al bekeken. Om de hoeveelheid urine te meten werd er tijdens de operatie een catheter in de blaas geplaatst. Enkele dagen na de ingreep wordt deze catheter verwijderd.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/

    Zuurstofopname, bewegingen, urineproductie, koolstofdioxide-uitstoot, niets ontsnapte aan het alziend oog van de wetenschappers.

    De Standaard,

    De nieren zijn immers ook afhankelijk van de bloedtoevoer uit het hart. Wanneer ze een korte tijd in zuurstofnood gezeten hebben, heeft dit al meteen een effect op de urineproductie.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/

    Haar onderzoeksgroep verdiept zich in de werkingswijze van de urineproductie door de buisjes van Malpighi, of "nierbuisjes" bij insecten.

    De Standaard,

    De gemiddelde melkopbrengst over de ganse periode, inclusief de gegevens voor de dieren die niet bij de verwerking van de resultaten werden meegenomen, bedraagt 28.6 ± 2.43 kg/d. De verschillende gemiddelde urineproducties volgens behandeling tonen grote, maar niet significante verschillen.

    http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/789/775/RUG01-001789775_2012_0001_AC.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • doorgaan

    De urineproduktie gaat dag en nacht door, hoewel 's nachts iets langzamer - zodat U niet telkens Uw bed uit hoeft om te gaan plassen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    als object bij een werkwoord


    • de urineproductie reguleren
    • de urineproductie remmen
    • de urineproductie (niet) stimuleren
    • de urineproductie volgen

    Wanneer natrium wordt toegevoegd aan een drank zal de natriumconcentratie in het bloed gehandhaafd blijven en zal de urineproductie niet verder worden gestimuleerd.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

    Antidiuretisch hormoon. Een hormoon van de hypofyse dat de urineproductie door de nieren reguleert.

    http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

    Na een hartoperatie is het zeer belangrijk dat ook de urineproductie zeer nauwkeurig gevolgd wordt.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/

    Als men alleen water zou drinken tijdens inspanning dan zou dit de natrium concentratie in het bloed doen dalen met als gevolg dat er minder anti-diuretisch hormoon (ADH) wordt uitgescheiden. Dit hormoon remt - zoals de naam het laat vermoeden - de urineproductie.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

    Het gevolg is dat het natriumgehalte van het bloed snel daalt (hyponatriëmie) en het bloedplasma erg waterig wordt. Dat zijn allemaal factoren die de urineproductie stimuleren en de aandrang tot drinken verminderen, waardoor dus dehydratie in de hand gewerkt of verergerd wordt.

    http://www.recreazw.be/

    met adjectief ervoor


    • een grotere urineproductie

    Gedurende de 3 dagen van calorierijke voeding is men vaak verrast dat men niet aankomt en soms zelfs afvalt. Dit hangt samen met een verhoogd verlies van vocht door een grotere urine-productie.

    http://www. kpg. nl/therapie. html

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • verminderde urineproductie

    De meest voorkomende verschijnselen van hoogteziekte zijn hoofdpijn (ondanks pijnstillers), misselijkheid (geen eetlust), slapeloosheid, duizeligheid, braken, kortademigheid zelfs in rust, ongewone moeheid en verminderde urineproductie.

    http://www.havenziekenhuis.nl/

    in voorzetselgroep


    • het stoppen van de urineproductie
    • toename van de urineproductie

    Nierfunctiestoornissen verlagen de uitscheiding van ureum in de urine en dit kan uiteindelijk leiden tot het stoppen van de urineproductie.

    http://www.scharrelslager.nl/

    Een daling van het anti-diuretisch hormoon zorgt dus voor een toename van de urineproductie en dus ook een toename van vochtverlies.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

    • via urineproductie

    Natrium en glucose trekken als het ware water met zich mee. Een tweede rol van natrium is de opwekking van het dorstgevoel en daardoor aanzet tot drinken. Tot slot zorgt natrium er ook voor dat vocht beter wordt vastgehouden in het lichaam. De laatste twee factoren zijn héél belangrijk omdat die ervoor zorgen dat er meer gedronken wordt en dat dit water ook wordt opgeslagen in de cellen en niet verloren gaat via urineproductie.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

    met telwoord ervoor


    • weinig urineproductie

    In bepaalde omstandigheden (weinig urineproductie bij veel transpireren in de zomer, verminderde weerstand bij griep, agressievere bacteriën) kan er echter toch een dusdanig groot aantal bacteriën ontstaan, dat dit leidt tot een infectie van blaas en/of prostaat.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Soms blijft een gruisje echter, door weinig urineproduktie (weinig drinken bij warm weer) of een klein littekentje in de nier, zolang in de nier achter dat het aangroeit; als het dan uiteindelijk toch een keer gaat rollen, dan kan het verderop de urinewegen verstoppen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp