urineren


urineren 1.0

( Gezegd van mensen en dieren)
urine lozen; plassen; wateren

Semagram


Urineren…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Het is de bedoeling dat indien een man urineert, de prostaat zich ontspant om de urine vrije doorgang te geven.

   http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

   De kameel is tevens een geval apart wanneer het op urineren aankomt. Omwille van de enorme droogte in de woestijn, kan de kameel zich geen vochtverlies permitteren. Urineren is echter belangrijk om afvalstoffen af te voeren. Dit vormt dus een probleem, ware het niet dat de kameel heeft hiervoor een oplossing heeft. Hij kan immers zijn nieren uitschakelen.

   http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

   Urineren doe ik als een druppelteller en dat andere waar mijn jongeheer voor is geschapen en waarmee ik de Schepper jarenlang alle eer heb bewezen is er helemaal niet meer bij.

   Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

   Met de stenige stad is ook de Steenkruidkers opgedoken in het Oostelijk Havengebied. Deze plant staat op plaatsen waar wordt geürineerd.

   http://www.frontlinie.nl/planten/wildeplanten.htm

   Een blaasontsteking heeft een aantal kenmerkende verschijnselen. Het belangrijkste symptoom is een onophoudelijke drang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid sterk ruikende urine naar buiten komt.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   Over prostaatklachten praat je niet makkelijk. Dit soort klachten hebben namelijk te maken met intieme functies (urineren, geslachtsverkeer).

   http://home.wanadoo.nl/ericck/prostaat/

   De meeste mannen op El Toro Bravo ontlastten zich vloeibaar. Ze pisten het uit - letterlijk. Zwembroek op hun blote enkels zag ik ze zitten (de toiletten hadden kleine deurtjes) in een onwaardige houding, en hoorde ze urineren als oude wijven: bij kleine scheutjes tegelijk.

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   Toen Gieneman moest urineren vond hij pal tegenover de deur een echt toilet met waterspoeling.

   Met voorbedachten rade, Henri Knap,

   Uit onderzoek blijkt dat op veel scholen de hygiëne te wensen overlaat. "Die kleine mannetjes urineren alle kanten op, dus ik wilde hangtoiletten en gladde vloeren zonder cementranden, ook al liggen de kosten iets hoger", aldus Van Leeuwen.

   Reformatorisch Dagblad,

   Drink je in een avond echter een krat leeg, dan moeten we bij de eerste biertjes eerst nog naar de wc om te urineren, maar het teveel wordt uiteindelijk in de meeste gevallen afgevoerd door over te geven.

   Meppeler Courant,

   Bij een maaltijd verdubbelt of verdriedubbelt zo'n malariamug haar gewicht. Ze zou dus makkelijk ten prooi kunnen vallen aan predatoren. Om snel te kunnen wegvliegen, zal het diertje het zout en het water uit het opgezogen bloed zeer snel elimineren. Terwijl ze je prikken, urineren ze het overtollige gewicht al weg.

   De Standaard,

   Maar hij had ook nog een huismiddeltje om te bepalen of een vrouw maagd was: laat de vrouw de rook van brandend moederkruid (een soort chrysant) opsnuiven; als ze dan moet urineren, is ze zeker geen maagd meer.

   NRC,

   Na de penetratie ziet men nog wat vocht uit de penis van de hengst lopen, de merrie zal urineren en de hengst zal na eraan geroken te hebben het hoofd omhoog houden en als het ware lachen (tanden goed zichtbaar).

   http://users.skynet.be/donkey-sjot/medical-nl.htm

   Wanneer een kat sproeit, is zijn lichaamshouding totaal anders dan wanneer hij normaal in gehurkte houding urineert.

   http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met bijwoord


   • circulair urineren
   • eigentijds urineren

   Eigentijds urineren is circulair urineren. In de uitgaansgebieden in het centrum worden deze week twaalf Green Pee's geplaatst. In deze combinatie van een plantenbak en een urinoir kan 300 liter urine worden opgevangen die – na bewerking – wordt hergebruikt als meststof en water van goede kwaliteit.

   https://www.parool.nl/amsterdam/circulair-plassen-deze-plantenbak-is-ook-een-urinoir~b5e6b11e/,

   • meer dan normaal (moeten) urineren
   • minder urineren
   • steeds urineren
   • te veel urineren
   • vaker urineren

   Sommige mensen hebben de eerste dagen na de operatie erg veel dorst en moeten meer dan normaal urineren.

   http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

   Als voorbeeld zou ik willen geven een gedeelte van het geneesmiddelbeeld dat na inname van Pulsatilla ontstond. Pulsatilla: - Timide, meegaand, wisselende klachten en stemmingen [...]. - Kouwelijk met een intolerantie voor hitte, beter door frisse lucht - Afkeer van vet en geen dorst - Steeds urineren indien blootgesteld aan kou of nattigheid.

   http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-1.htm

   Omdat er een helingsproces op gang gezet wordt kan het zijn dat er tijdelijk reacties voorkomen zoals vaker urineren, ontlasten, een andere samenstelling geur-kleur, transpireren, boeren, winderigheid, vererging van de klachten en het terugkomen van oude pijnen of emoties.

   http://www.agaamie.nl/grootFrame-3.htm

   Door het gebrek aan activiteit drinken de dieren minder. Daardoor urineren ze minder en neemt de hoeveelheid bacterïën in de urinewegen toe.

   http://www.varkensinnood.nl/

   Koeien mogen hier niet grazen daar deze teveel urineren en daardoor de mergel aantasten.

   http://www.lebouille.nl/laag/index.html

   Is het warm en zweten we veel, dan urineren we minder.

   Gazet van Antwerpen,

   (Vaak een adjectief in bijwoordelijk gebruik.)
   • bloederig urineren
   • klaterend urineren
   • moeilijk urineren
   • ongecontroleerd urineren
   • publiekelijk urineren
   • vlotter urineren
   • voortdurend (moeten) urineren

   De mens met diabetes insipidus moet voortdurend urineren en heeft dus voortdurend dorst, zelfs 's nachts.

   http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

   Het was mijn hoofdredacteur Walter Decheiver, die klaterend urineerde tegen de overdadig met marmer gelardeerde pui van de Stichting Journalistiek Hors Catégorie.

   NRC,

   De ongeveer tweeduizend mannen, vrouwen en kinderen, incluis de dorpspriester, gingen massaal buiten plassen. Met dit publiekelijk urineren vragen de bewoners van Stigtomta aandacht voor het afsterven van het ecosysteem in het Hallbo-meer.

   De Standaard,

   Antoine was geen causeur – ik hoop dat hij vlotter urineert dan hij praat – maar toch bleef mevrouw Liekens onverdraaglijk lang dóórvragen naar de methodieken van zijn lustbevrediging.

   Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

   'Het was vannacht weer niets met papa,' zegt moeder terwijl ze de kaarsen aansteekt. Daarmee bedoelt zij dat zijn vader soms een beetje moeilijk urineert.

   Mooi was Maria, Marijke Höweler,

   Een klein plantje dat men overal aantreft: de smalle weegbree - Plantago Lanceolata. De Homeopathie geeft als indicaties: hoest, oorpijn, oorontsteking, teveel maagzuur, bedplassen, ongecontroleerd urineren, nierontsteking, nieraandoening, diarree.

   http://users.skynet.be/sky88638/

   De meest voorkomende bijwerkingen van deze geneesmiddelen zijn een droge mond, onscherp zicht, constipatie, moeilijk urineren, verergering van glaucoom, verminderd denkvermogen en vermoeidheid.

   http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdep014,

   Terwijl kleine pimpernel vooral in de keuken wordt gebruikt, schrijft men aan grote pimpernel enkele geneeskrachtige eigenschappen toe. Zo zou het samentrekkend en bloedstelpend werken bij aambeien, diarree, bloed spuwen en bloederig urineren.

   http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

   Moeilijk urineren: Echt persen om te kunnen plassen, onmogelijkheid van plassen of slechts heel kleine hoeveelheiden of van abnormale kleur.

   http://gallery.uunet.be/darkmoon/fret_herkomst.html

   Diabetes insipidus. Een toestand waarbij de patient veel dorst heeft en voortdurend moet urineren.

   http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • urineren in iets

   Verderop urineert een persoon in een portiekje.

   Meppeler Courant,

   Zo fantaseert ze dat ze gekastijd ('gespankt') wordt met een riem en met een boeket rode rozen, en dat de meesteres urineert in haar mond.

   http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2315/porn.html,

   Onder toezicht van de aanwezige controlearts urineert u in de opvangbeker, tot er minstens 80 ml. geproduceerd is.

   http://user.online.be/~gi30218/doping.htm

   Toen hij van een vergadering thuiskwam, stond een jongeman in zijn brievenbus te urineren en toen hij daar wat van zei, kreeg hij een aantal slagen.

   http://www.sdnl.nl/kind-30.htm,

   • urineren op iemand of iets

   Zo wordt beweerd dat een vos een egel weet te verschalken door op hem te urineren.

   http://www.dinohunter.nl/roofdieren/vos/levenswijze.htm

   Het is al gebeurd dat iemand binnenglipt, gebruik makend van het moment waarop een bewoner het pand verlaat, om op de trap te urineren.

   De Oceanen, Jan Roets,

   Tijdens deze controle kreeg een jongeman een bekeuring voor 'baldadigheid' omdat hij het nodig vond om op de openbare weg te urineren.

   Meppeler Courant,

   Hakim streelt de puppies die uit hun hok gesprongen zijn en op het gangpad geürineerd hebben.

   Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

   En dan het bos in, om in de koelte enkele minuten tot rust te komen. Net lang genoeg om zijn naam op een boomstam te urineren en wat te drinken.

   Vertezucht, Jef Aerts,

   • urineren over iets of iemand

   Een Amerikaanse marinier is donderdag veroordeeld voor het urineren over dode Afghaanse Talibanstrijders. Dat liet het Amerikaanse Korps Mariniers (USMC) weten.

   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3367021/2012/12/21/Marinier-beboet-voor-urineren-over-dode-talibanstrijders.dhtml,

   Het vrouwtje houdt gedurende die periode het nest nat door erover te urineren of door op de eieren te kruipen als ze uit het water komt.

   http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

   • urineren tegen iets

   Ze dolen doelloos door de straten, urineren tegen huizen, blowen, vechten, zuipen en stelen: ze leven in hun eigen wereld, een wereld zonder volwassenen.

   http://www.movie.nl/artdet.cfm?tekstnr=793=1,

   De rijdende pisbakken moet voorkomen dat cafégangers tegen de monumentale gevels urineren.

   De Telegraaf,

   • urineren voor iets

   Afgelopen zaterdag wees het lot Maradona na de overwinning van Argentinië op Nigeria aan als een van de twee Argentijnse spelers die moesten urineren voor de gebruikelijke dopingtest.

   NRC,

   met een infinitief met te


   • ergens staan te urineren

   Het had er alle schijn van dat Topor daar stond te urineren.

   NRC,

   tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


   • urinerende heren
   • de urinerende man

   Verder hekelde ze het zwerfvuil en de regelmatige aanwezigheid van urinerende heren op het parkeerterrein achter de Molenstraat.

   Meppeler Courant,

   Dit keer werd zijn misnoegen gewekt door een reeks van ingezonden brieven in de kwaliteitskrant NRC / Handelsblad naar aanleiding van een opmerking van een lezeres over het bemorsen van het toilet, c.q. de bril, door de urinerende man.

   De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

   Er zijn zes versies van de plassticker, waaronder het verdrinkende schaap, de 'wet pussy' en, natuurlijk, de leeuw van Oranje. Om die afbeeldingen te zien, dient de plasser wel voortdurend goed te richten, want ze worden snel weer donker. In die zin is de sticker voor de urinerende man wat het koekje voor een kind is en het suikerklontje voor een paard: een beloning voor goed gedrag.

   de Volkskrant,

   overig


   (Vaak in of met een voorzetselbepaling.)
   • het urineren

   Oorzaken die in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming zijn: aangeboren of verworven medullaire letsels, perifere neuropathieën, verlammingen aan beide zijden van het lichaam of aan de vier ledematen, substitutieblaas of vergrotingsblaas. Bijkomende voorwaarde is dat de hoeveelheid urine die in de blaas blijft na het urineren minstens 100 ml moet bedragen.

   http://www.mloz.be/profiel/index.html,

   Hij pist na heel wat moeite met een zwak straaltje. Het urineren doet hevig pijn.

   Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

   Wanneer wij u betrappen op het urineren in de flat laten wij dit schoonmaken door een schoonmaakbedrijf.

   http://www.theovangogh.nl/bdw_6.html,

   Er was een grotere rij bij de mannen dan bij de vrouwen, hoe kan dat nu? In gesprek tijdens het urineren werd haarfijn uitgelegd dat het waarschijnlijk komt dat er evenementenbier werd geschonken.

   http://www.gomagazine.nl/artikel.jsp?articleId=1163,

   Een branderig of bijtend gevoel tijdens het urineren is een belangrijk kenmerk dat echter niet alleen bij blaasontsteking voorkomt.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   Deze zelfde belangrijke manier wordt toegepast als een konijn probeert jou te domineren. Hij zal veel gelukkiger zijn als hij leert dat de mensen hoofdkonijnen zijn en hij niet. Nog een gedrag dat verband houdt met zijn poging de mens te domineren is de meest vervelende, namelijk urineren op de plek waar jij vaak zit, of op je bed. Dit is gelijk aan het urineren van het ene konijn in de kooi van de andere.

   http://www.konijnen.nl/faq/bunniefaq.htm

   De politie zal de komende tien weken intensief kontroleren op het urineren op de openbare weg.

   De Standaard,

   Bij het urineren is de dopingofficial aanwezig.

   http://www.nos.nl/sport/achtergronden/doping/destrijdtegendoping.html,

   Tevens kan er pijn ontstaan voor, tijdens en na het urineren.

   http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

   Er zijn ingenieuze urologische operatietechnieken ontworpen om de stoornissen van het urineren te verhelpen.

   http://www.nvvn.org/

   Door het openbaar urineren ontstond, behalve overlast, ook veel schade.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen