urinetest


urinetest 1.0

test van de urine, hetzij ondernomen om medische redenen, hetzij om te controleren of iemands lichaam bepaalde stoffen bevat, zoals dopingproducten of drugs, hetzij om te bepalen of een meisje of vrouw zwanger is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urinetest…

is een test

  • [Functie] dient om de urine te testen, om medische redenen, om te controleren of iemands lichaam bepaalde stoffen bevat of om te bepalen of een meisje of vrouw zwanger is

    Hoofdsemagram: test


    Algemene voorbeelden


    Blijkt dat Stompé marihuanaresten in zijn urine had. Kun je dertig dagen na consumptie nog meten. De tegenstander die Co 'de lucifer' Stompé in de finale van het Belgisch Open bij de knieën afbrandde, heet John 'Boy' Walton [...]. En onze tramchauffeur met voorliefde voor de pretsigaret sloopt John Boy in de finale met 5-2. "Good night, John Boy", moet het door de zaal gegalmd hebben. Hier is een man die wél inhaleerde en daar na zijn urinetest niet over zeikt.

    Metro,

    Voordeel van een speekseltest is dat hij aantoont welke drugs op dat moment nog biologisch actief aanwezig zijn, waar een urinetest eerder laat zien welke drugs een paar uur voordien in het lichaam actief waren.

    De Standaard,

    Sinds Rosita heeft de fabricatie van nieuwe tests om bezopen en gedrogeerde chauffeurs uit te kammen in het verkeer niet stilgestaan. In België krijgt de verdachte chauffeur achtereenvolgens een gestandaardiseerde testbatterij - onder andere op één been staan en op een rechte lijn stappen - een urinetest, en een bloedproef aan de broek.

    De Morgen,

    Britse wetenschappers zijn proeven gestart met een urinetest om ongeboren baby's te testen op het syndroom van Down (mongolisme), met tot dusver betere resultaten dan de gangbare bloedtest.

    De Standaard,

    Er werden op deze Spelen geen tests uitgevoerd op het gebruik van het befaamde epo. Bloedtests blijken op dat vlak waardeloos en urinetests zijn beloftevol, maar staan nog niet op punt.

    De Standaard,

    Daarnaast zullen een reeks laboratoriumonderzoeken volgen zoals bloedonderzoek, urinetest... om na te gaan of het eventueel gaat om b.v. een afwijking in de stofwisseling of een vergiftiging.

    http://users.skynet.be/ikaros/epinfo.htm

    Het Internationaal Olympisch Comité zoekt al jaren naar een effectieve manier om bijvoorbeeld het verboden middel EPO te traceren. Dat lukt niet met urinetesten.

    NRC,

    Je kan uit de urinetest opmaken wat iemand tot zich heeft genomen, maar niet wat de exacte invloed ervan is.

    De Standaard,

    Drie andere Nederlanders zijn opgepakt toen ze uit een vliegtuig uit Curaçao stapten. De boordcommandant meldde de Belgische autoriteiten dat enkele passagiers drugs gebruikten. Voor één onder hen was de urinetest positief.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gebeuren
    • opsporen
    • (negatief, positief) uitvallen
    • uitwijzen
    • volgen

    De politiedienst gaat na of er uiterlijk waarneembare tekenen zijn van druggebruik. Indien dit zo is, volgt er een urinetest.

    http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

    De kans dat een urinetest uitwijst dat de hoestsiroop of de eetlustremmer je concentratie vermindert, is niet denkbeeldig.

    De Standaard,

    De urinetest, die achteraf gebeurt, kan de dopingmolecule herkennen. Voor nesp is dit zelfs makkelijker dan bij epo, omdat de molecule proteïneachtig en artificieel is en niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt.

    De Morgen,

    De urinetest spoorde tot dusver 80 procent van de gevallen van mongolisme op, daar waar de bloedtest slechts in 67 procent van de gevallen de aanwezigheid van het syndroom van Down aangaf.

    De Standaard,

    Een dopingtest die meteen na aankomst in het Olympisch dorp wordt uitgevoerd (dus hoogstens twee weken voor de wedstrijd) doorstaan ze met gemak als ze een paar dagen voor aankomst hun EPO-kuur hebben beëindigd. Ze profiteren dan nog volop van de gevolgen, hebben een kans van ongeveer 70% om positief te testen op de bloedtest, maar weten zeker dat de daarop volgende urinetest negatief uitvalt.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een urinetest aanbieden
    • een urinetest afnemen
    • een urinetest bevelen
    • een urinetest gebruiken
    • een urinetest krijgen
    • een urinetest ondergaan
    • een urinetest ontwikkelen
    • een urinetest op punt stellen
    • een urinetest uitvoeren

    Zwangere vrouwen worden ontslagen. Om dat na te gaan wordt een urinetest afgenomen.

    De Standaard,

    Gerechtshoven hebben het recht bloed- en urinetests te bevelen wanneer een drugovertreding wordt vermoed.

    http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

    Er zullen bloed- en urinetests worden uitgevoerd om de arts te helpen andere mogelijke ziekten uit te sluiten.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdem012,

    De urinetest is door Fransen ontwikkeld (Nature, 8 juni) en scheidt de lichaamseigen EPO van de farmaceutische EPO op grond van geringe verschillen in elektrische lading van beide biomoleculen.

    NRC,

    "Ik wil een twintig-weken echo." Ze is Française, en al haar vriendinnen in Frankrijk krijgen zo'n echo. Haar vriendinnen krijgen ook een bloedtest, een urinetest, en nog veel meer, maar zij krijgt, zegt ze, helemaal niets.

    NRC,

    Vijftig klanten ondergingen een urinetest in een sanitaire wagen.

    De Standaard,

    Een medewerker van het Nationaal Instituut voor de Kriminalistiek (NIK) nam van 87 fuivers een urinetest af: 37 personen hadden sporen van cocaïne en amfetamines in de urine.

    De Standaard,

    Dopingtest. In Parijs werd in 2000 een urinetest op punt gesteld die toelaat lichaamseigen epo van artificieel epo te onderscheiden.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

    De Amerikaanse defensie biedt alle terugkerende militairen uit Irak een urinetest aan, waarbij onderzocht wordt of er sporen van DU in hun lichaam aanwezig zijn.

    http://www.thijs.scarlet.nl/paginas/uranium.htm

    In eerste instantie werd hiervoor zowel een bloed- als urinetest gebruikt maar het is nu zelfs mogelijk om EPO-gebruik alleen in de urine aan te tonen.

    http://www.necedo.nl/

    Bij de vrouwen wordt zowel een urinetest als een bloedtest afgenomen en na de geboorte wordt nagegaan welke van beide tests het meest efficiënt de komst van een mongoloïde baby voorspelde.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een betrouwbare urinetest
    • een eenvoudige urinetest

    Vanaf de eerste dag nadat u uw menstruatie had moeten krijgen, is het mogelijk om met een eenvoudige urinetest vast te stellen of u zwanger bent of niet.

    http://www.9maand.com/

    "Wij hebben ons laten informeren en momenteel is het beter om de urine van zwemmers te controleren. Ook al is er nu geen betrouwbare urinetest voor het gebruik van EPO."

    NOS Nieuws,

    in voorzetselgroep


    • via een urinetest

    Urinetests vind Verstraete 'not done' omdat ze heel wat mensen die niet onder invloed rijden aan de galg zouden krijgen. "Bijvoorbeeld na het nemen van een hoestdrank, of twee tot drie dagen na de laatste inname van drugs, wanneer nog altijd afbraakproducten van drugs in de urine aanwezig zijn. Ander euvel: via een urinetest kun je geen cannabis detecteren."

    De Morgen,

    Dopingtest. Groeihormonen en de meeste andere peptidehormonen zijn lichaamseigen en misbruik ervan is vaak via een urinetest niet aan te tonen.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

    Staatssecretaris voor Veiligheid Jan Peeters heeft een wetsontwerp klaar om autorijdende pillenslikkers via een urinetest te controleren en op dezelfde manier te bestraffen als chauffeurs onder invloed.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een bloedtest en een urinetest
    • bloedtesten en urinetesten
    • bloedtest en urinetests

    In eerste instantie werd hiervoor zowel een bloed- als urinetest gebruikt maar het is nu zelfs mogelijk om EPO-gebruik alleen in de urine aan te tonen.

    http://www.necedo.nl/

    Er zullen bloed- en urinetests worden uitgevoerd om de arts te helpen andere mogelijke ziekten uit te sluiten.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdem012,

    Gerechtshoven hebben het recht bloed- en urinetests te bevelen wanneer een drugovertreding wordt vermoed.

    http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

    Christoph Daum heeft maandagochtend een haarmonster laten nemen. De toekomstige Duitse bondscoach hoopt dat hij na onderzoek van de haar kan aantonen dat de recent geuite verdenkingen van drugsgebruik onterecht zijn [...]. Ook wil Daum de uitslagen bekendmaken van bloed- en urinetesten, die de afgelopen jaren zijn genomen.

    Sp!ts,

    Vaste verbindingen


    negatieve urinetest

    1. test van de urine op grond waarvan vastgesteld wordt dat het lichaam van de onderzochte persoon geen verboden middelen bevat, zoals alcohol, dopingsproducten of drugs; ook: test van de urine op grond waarvan vastgesteld is dat men niet zwanger is

      Antoniem: positieve urinetest

      Meester Thomas Bailleul vroeg voor Timothy V. de opschorting van straf. Hij werd immers al in Ieper veroordeeld voor feiten uit dezelfde periode. Zijn cliënt volgt de voorwaarden goed op en leverde een negatieve urinetest af. 'Hij is nu drugsvrij', aldus de advocaat.

      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=L32PRJEP,

      Ik ben naar de dokter geweest en die heeft toen mijn bloed laten onderzoeken. Hij zei dat een urinetest lang niet altijd even betrouwbaar is. Hij had laatst een vrouw gehad die al 3 maanden zwanger bleek te zijn en nog steeds een negatieve urinetest had.

      http://www.zwangerworden.nu/archive/index.php/t-66.html?s=2e7623348117724f6fe591bfd5fdd668,

      Een negatieve bloedtest en toch zwanger: dat zit er niet in.

      http://forum.viva.nl/forum/Zwanger/Huisarts_zegt_zwanger_test_is_negatief_Wat_nu/list_messages/145243/last,

    positieve urinetest

    1. test van de urine op grond waarvan vastgesteld wordt dat het lichaam van de onderzochte persoon verboden middelen bevat, zoals alcohol, dopingsproducten of drugs; ook: test van de urine op grond waarvan vastgesteld is dat men zwanger is

      Antoniem: negatieve urinetest

      Ook Guido Van der Groen meent dat de urinetest minder gevoelig is: "En als het resultaat positief is, moet er toch nog altijd een bevestigingstest volgen. De hoeveelheid antistoffen is kleiner in urine of in speeksel dan in bloed. De klassieke bevestigingstest met bloed moet dus nog altijd gebeuren." Ook de FDA eist dat een positieve urinetest wordt gevolgd door een betrouwbaarder bloedonderzoek.

      De Standaard,

      Ouders die wel signalen van mogelijk druggebruik opmerken, beschouwen een urinetest vaak als een concrete aanleiding om het gesprek met hun kind aan te gaan. Ze zien een positieve urinetest als een bewijs waarmee ze hun kind kunnen confronteren.

      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1644,

      Wel, ik heb vandaag een positieve urinetest gehad en ben nadien naar de huisarts gegaan voor een bloedtest. Morgen na 17 uur mag ik bellen. Nu vraag ik me of of er sommigen onder jullie een positieve urinetest gehad hebben met vervolgens een negatieve bloedtest. Ik wil zo graag blij zijn, maar durf niet goed! Ik zou 6 weken zijn nu.

      http://forum.zappybaby.be/viewtopic.php?f=10&t=3187,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    urinetest 1.1

    materiaal waarmee de urine getest kan worden; set met benodigdheden om de urine te testen, vooral om vast te stellen of men zwanger is of aan een bepaalde ziekte of aandoening lijdt; set met materiaal voor een urinetest
    Vooral als object van werkwoorden als aanschaffen, bestellen, kopen e.d.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een urinetest…

    is een test

    • [Deel] bestaat uit diverse benodigdheden waarmee de urine onderzocht kan worden
    • [Functie] dient om vast te stellen of een meisje of vrouw zwanger is of om te controleren of men aan een bepaalde aandoening of ziekte lijdt

      Hoofdsemagram: test


      Algemene voorbeelden


      Je bent overigens niet zwanger, want je hebt de pil goed gebruikt. Maar mocht je willen testen kan je beter een urinetest kopen, een bloedtest is nergens voor nodig.

      http://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=256973.0,

      Als je twijfelt of je in de overgang bent, kun je je huisarts om een test vragen. Deze test meet het FSH-gehalte (follikel stimulerend hormoon) in je bloed. Tijdens de overgang is deze FSH-waarde hoger dan normaal. Je kunt ook zelf een urinetest kopen bij de apotheek of drogist. Er zijn ziektekostenverzekeringen die de kosten daarvan vergoeden.

      http://books.google.nl/books?id=qNrYzu4Wse0C&pg=PA17&lpg=PA17&dq=%22urinetest+kopen%22&source=bl&ots=l6khiaCkbY&sig=m2SLIYkSWJsnnZwmsBxvPZdPhOw&hl=nl&sa=X&ei=xek5UbvoO6qK7Abd5IDIAQ&ved=0CD4Q6AEwAQ#v=onepage&q=%22urinetest%20kopen%22&f=false,

      Via de website kun je een urinetest bestellen, om na te gaan of je HPU hebt.

      http://www.diabetesforum.be/vermoeidheid/1340-hpu.html,

      Op Bibies kunt u een urinetest aanschaffen, die rond de zesde week van de zwangerschap kan voorspellen of het een jongetje of meisje gaat worden. De uitslag is 90% betrouwbaar en is te verkrijgen voor 34,90 euro.

      http://www.a2f.nl/kinderen-en-babys/bibies-nl/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding