urologisch


urologisch 1.0

betrekking hebbend op de urologie; verband houdend met de urologie; behorend tot de urologie; gespecialiseerd in de urologie; de urologie betreffend; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de urologie; op urologische wijze

Algemene voorbeelden


Alleen al de frequentie van urologische aandoeningen (zeven procent van alle ziekten is urologisch en veertien procent van alle opnames heeft urologische aspecten wettigt een grotere urologische inbreng in het medisch curriculum.

http://dare.ubn.kun.nl:8080/dspace/bitstream/2066/30216/1/30216_verbdezu.pdf,

In principe kunnen bijna alle open urologische ingrepen laparoscopisch uitgevoerd worden.

http://urologiehasselt.be/patienten.html

Losmaken door middel van geluidsgolven is een nieuwe methode waarmee geëxperimenteerd wordt om de niergezwellen te vernietigen. Het is noodzakelijk om een urologisch chirurg te consulteren om de meest effectieve en minst ingrijpende behandeling vast te stellen om de gezwellen te verwijderen.

http://tsiv.be/main.php?id=5,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • urologische diagnose
  • urologisch onderzoek

Bovendien is het belangrijk om alle patiënten vlot te kunnen typeren, ook als de diagnose op voorhand niet duidelijk is, of als er uiteindelijk geen urologische diagnose kan worden gesteld.

http://medischcontact.artsennet.nl/content/dossiers/651448298/51830/AMGATE_6059_138_TICH_R108849669316723/,

Bloed in de urine, hoe gering ook, vraagt steeds een urologisch onderzoek, omdat het een vroegtijdig teken kan zijn van een kwaadaardige aandoening van de urinewegen.

http://urologiehasselt.be/patienten.html

met werkwoord


  • urologisch onderzoeken

Veertien gezonde vrijwilligers hebben we urologisch onderzocht. Het gemiddelde prostaatgewicht was 21 gram. Vijf vrijwilligers bleken een obstructie te hebben. Tevens bleken zes vrijwilligers blaaskrampen te vertonen en hadden zes een aanzienlijk urineresidu.

igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2002-0909.../sam.pdf,