usurpator


usurpator 1.0

iemand die zich op onrechtmatige wijze en met geweld of bedrog meester maakt van de macht over een land, gebied e.d.; overweldiger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een usurpator…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] maakt zich meester van de macht over een land, gebied e.d.
  • [Wijze] onderneemt zijn activiteit met geweld, list of bedrog
  • [Legitimiteit] handelt op onrechtmatige wijze

    Algemene voorbeelden


    Een onrechtmatig heerser, een usurpator die zich met geweld of bedrog van de troon had meester gemaakt, kon wel met alle middelen en door iedereen uitgeschakeld worden.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Het volk is verantwoordelijk voor de keuze van een slechte maar rechtmatige heerser, terwijl de usurpator zelf de verantwoordelijkheid draagt voor een onrechtmatig bewind.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    En steeds meer sympathisanten daagden op [...], beroesd door een unaniem aangevoelde toorn die gericht was tegen al wie usurpator wilde spelen in hun bloedeigen streek.

    Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

    Hij was krankzinnig van woede, in staat om op staande voet, gewapend met zijn jachtgeweer, de usurpator uit Pakembangan te gaan verdrijven, en hem bij tegenstand als een dolle hond neer te schieten.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,

    Philips V: kleinzoon van Lodewijk XIV, achttiende eeuw. Vertoonde de bij koningen uiterst zeldzame eigenschap zich een usurpator van de troon te vinden, zelfs de Jezuieten konden hem niet van het tegendeel overtuigen.

    Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

    Het was waar: het was hem aan de oude graaf Hardenberg al opgevallen, de Hardenbergs leden onder het feit dat Tresckow een echte Pruis was, terwijl zij niet meer dan 'ingelijfden' waren, een soort Afrikaanse dorpshoofden die, als bewijs van hun waardigheid, een conducteurspet op het hoofd gedrukt hadden gekregen van de usurpator.

    Het overspelige gras, Louis Ferron,

    'Het is alleen maar een ander soort zelfmoord, ik gooi mij in de eeuwige god zoals wanhopigen zich in diep water gooien.' In haar dromen is zij steeds te zwaar. Holofernes zal haar diepe water worden. Hij is een usurpator maar een die er zich op laat voorstaan dat hij over het bestaan van bruut onderwerper tenminste heeft nagedacht.

    http://www.loekzonneveld.nl/,

    Usurpator. Een woord van de geschiedenisles.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Engelse usurpator
    • een rechtse usurpator
    • arrogante usurpators, usurpatoren
    • nieuwe usurpators, usurpatoren

    En binnen enkele minuten had hij de eenvoudige woning aan de Havikstraat verruild voor het uitgestrekte zonovergoten landschap van Zuid-Afrika, waar de boeren met de trouwe kaffers aan hun zijde in een bittere strijd tegen de Engelse usurpator hun voorvaderlijke grond op leven en dood verdedigden.

    De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

    Wat zal er in 1853 niet gejammerd en gehuild zijn toen Napoleon III (afschuwelijke rechtse usurpator van de macht) deze Hallen liet plaatsen in dit oude centrum waar zich al sinds de veertiende eeuw de centrale levensmiddelenmarkt van Parijs bevond.

    Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

    Niet alleen het besef van vorm - en daarmee de hele traditie en zelfs het bestaansrecht van de literatuur - lappen zij aan hun laars, zelfs de grammatica is niet meer veilig voor de nieuwe usurpatoren van de literatuur.

    http://www.thomese.nl/narcistische.htm,

    Verleden zondag waren ze nog eens samengekomen, de schamele helden en arrogante usurpators van de vaderlandsliefde, met vlaggen en eretekens, met eigendunk en onverzoenlijkheid, met nieuwe eisen voor erkenning en beloning.

    Het hooglied, Valère Depauw,

    voorafgegaan door als


    • als usurpator
    • als een usurpator

    Tekenend voor de gewijzigde relatie tussen journalisten en politici is dat de laatsten hun informatie nu evenzeer of meer bij de eersten halen in plaats van omgekeerd. Geconfronteerd met het voorgestelde volk, verschijnt de vertegenwoordiger in feite als een usurpator. Daarom durven vertegenwoordigers ook niet meer tegen de stroom in te varen als de mediavoorstelling een crisis opklopt, zoals in 1996 en 1997.

    De dramademocratie, Mark Elchardus,

    Prins Karel werd in Vlaanderen zelfs vaak beschouwd als een usurpator.

    De Standaard,

    Chrétien wil vermoedelijk Mobutu - die zichzelf graag ziet als "stabiliserende" factor in de regio en dat, ondanks zijn regime als usurpator, eigenlijk voor een deel ook is - ontmoeten voordat hij naar Zaïre, Rwanda, Burundi en Uganda vertrekt om via diplomatiek overleg de regionale oorlog tot staan te brengen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen