vakbondsafgevaardigde


vakbondsafgevaardigde 1.0

((vooral) in België)

iemand die in een bedrijf als afgevaardigde van de vakbond de belangen behartigt van de werknemers van dat bedrijf; iemand die in een bedrijf de vakbond vertegenwoordigt; afgevaardigde van de vakbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakbondsafgevaardigde…

is een afgevaardigde; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] behartigt in een bedrijf de belangen van de werknemers van dat bedrijf; vertegenwoordigt de vakbond binnen een bedrijf

  Algemene voorbeelden


  Na meer dan veertien uur onderhandelen heeft de sociaal bemiddelaar donderdagochtend een CAO-voorstel geformuleerd voor de ruim 900 arbeiders die tengevolge van de sluiting van de Hasseltse Philipsfabriek moeten afvloeien. Dat zegt vakbondsafgevaardigde Theo Vangompel (ACV). De vakbonden zullen het voorstel komende woensdag ter stemming aan het personeel voorleggen.

  Gazet van Antwerpen,

  Personeel van de Delhaize-supermarkt in La Louvière is sinds donderdagmorgen in staking. Volgens een vakbondsafgevaardigde verzetten de werknemers zich tegen de "Big Brother"-metodes van de direktie. Het personeel van de afdeling goederenreceptie stelde donderdag vast dat de werknemers er gekontroleerd werden door videocamera's. De direktie zei dat deze toestellen dienden om één welbepaald leverancier in het oog te houden.

  De Standaard,

  Er komen voorlopig geen stakingsacties in de gevangenis van Bergen. De vakbonden hadden daar nochtans mee gedreigd, vanwege de overbevolking in de gevangenis. Die zorgt voor steeds moeilijker werkomstandigheden. Vrijdagochtend vernamen de vakbondsafgevaardigden van de gevangenisdirectie dat het teveel aan gedetineerden, zoals gevraagd, tijdelijk wordt verdeeld over andere gevangenissen. De vakbondsvertegenwoordigers deden een tiental dagen geleden een stakingsaanzegging.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • vakbondsafgevaardigde van de BBTK
  • vakbondsafgevaardigde van de CFTC
  • vakbondsafgevaardigden van de (christelijke) vakbond CCOD
  • vakbondsafgevaardigden van Sabena
  • vakbondsafgevaardigden van transportfirma's

  Wij krijgen 261 frank per dag als vast loon, zegt Sven Torfs, croupier in Oostende en vakbondsafgevaardigde van de BBTK.

  De Standaard,

  "Als we zonder werk vallen, is dat de fout van (Renault-topman) Schweitzer", zegt Patrick Carel, vakbondsafgevaardigde van de CFTC (Franse confederatie van christelijke arbeiders).

  De Standaard,

  Op 26 november 1993 voerden de vakbonden actie tegen het algemeen plan van de regering-Dehaene. Een kaderlid van Sabena filmde een stakerspost. Traangas. Vakbondsafgevaardigden, onder wie Maaike Seghers (41) van de christelijke vakbond CCOD, eisten de stopzetting van de opname, en vijf stakers liepen naar het kaderlid. Volgens Sabena duwde Seghers het kaderlid omver en zou een personeelslid hem traangas in de ogen hebben gespoten.

  De Standaard,

  Vakbondsafgevaardigde Maaike Seghers van Sabena en een werknemer van Sabena Catering zijn gisteren veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel wegens "diefstal met geweld". Tijdens een vakbondsactie zouden zij een kaderlid, dat de stakerspost filmde, een videocassette afhandig hebben gemaakt.

  De Standaard,

  De werknemers van de geldtransportfirma's gaan zeker tot vannamiddag door met hun stakingsakties [...]. De vakbondsafgevaardigden van vier geldtransportfirma's (Securitas, GMIC, Baron Security en Brink's Ziegler) blokkeerden gisterenvoormiddag de publieksingang van de Nationale Bank aan de Pachecolaan in Brussel. Zij wilden verhinderen dat filiaalhouders op eigen houtje geld kwamen ophalen.

  De Standaard,