vakbondslid


vakbondslid 1.0

iemand die lid is van een vakbond; werknemer die aangesloten is bij een vakbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakbondslid…

is een lid; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is als werknemer lid van een vakbond

    Algemene voorbeelden


    Om de vakbonden tegemoet te komen, werd in 1927 wel alvast een clausule opgenomen die voorschreef dat een cao in elk geval van toepassing is op alle werknemers in het bedrijf dat de overeenkomst heeft gesloten, en niet alleen op vakbondsleden.

    http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=78357,

    De Eurotop in Sevilla trok naast de gebruikelijke hoeveelheid ministers en ambtenarendelegaties ook weer grote massa's demonstranten, variërend van vakbondsleden, anarchisten tot illegale migranten.

    http://squat.net/eurodusnie/articles/dusnieuws/2002/veilig.htm,

    De Bureaus voor Rechtshulp beschikken over een lijst van advocaten die gespecialiseerd zijn in zaken over seksueel geweld. Vakbondsleden kunnen voor informatie, advies en rechtsbijstand ook terecht bij de juridische dienst van de vakbond. Zeker als het om seksueel geweld op de werkplek gaat is dit aan te raden.

    http://www.seksueelgeweld.nl

    Volgens Amnesty International kunnen beschermers van de mensenrechten, zoals advocaten, journalisten, vakbondsleden, boerenleiders en vele anderen, een belangrijke rol spelen bij grote hervormingen in een land.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aangesloten zijn (bij)
    • akkoord gaan (met)
    • besluiten
    • blokkeren
    • goedkeuren
    • instemmen (met)
    • hun instemming betuigen
    • protesteren (tegen)
    • staken
    • zich bereid verklaren
    • zich uitspreken (voor)
    • zich verzetten (tegen)

    Van de vakbondsleden is meer dan de helft aangesloten bij de christelijke vakbond.

    De Standaard,

    De metaalvakbond eist 6 procent loonsverhoging en wil geen uitstel van de 35-urige werkweek. Nadat 130.000 vakbondsleden daarmee vorige week akkoord gingen, voert de bond sinds vrijdag stakingsacties uit.

    NRC,

    Vrijdag besloot het Rotterdamse college van B en W tien procent van het loon van de actievoerende Roteb-ambtenaren in te houden. Het college beschouwt de stiptheidsactie als een "partiële werkstaking". Deze maatregel, en het aanzoeken van de particuliere bedrijven, leidden tot de algehele staking waartoe de vakbondsleden vanmorgen besloten.

    NRC,

    Vanaf donderdagochtend vijf uur hebben een paar honderd vakbondsleden de toegang geblokkeerd van het gebouw van de verzekeringsmaatschappij Axa in Brussel uit protest tegen de aangekondigde 170 ontslagen in het raam van een herstrukturering.

    De Standaard,

    Zowel Dales als de vakbondsleden moeten het principe-akkoord nog goedkeuren.

    NRC,

    Als de vakbondsleden instemmen met het cao-ontwerp, zijn de stakingen bij Hoogovens van de baan.

    De Standaard,

    Voortaan kon er pas gestaakt worden als een meerderheid van de vakbondsleden daarmee hun instemming had betuigd in een geheime stemming.

    De Standaard,

    Vakbondsleden in de metaalnijverheid protesteren donderdag tegen de opstelling van de werkgeversorganisatie FWM in de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

    Meppeler Courant,

    Britse ambtenaren staken tegen de geplande verlaging van de ontslagvergoeding voor ambtenaren. Volgends de vakbond PCS hebben een 200.000 ambtenaren hun werk neergelegd, maar het kabinet zegt dat 81.000 vakbondsleden staken.

    https://www.xperthractueel.nl/arbeidsmarkt/onduidelijkheid-over-aantal-stakende-britse-ambtenaren/,

    In een vijftigtal bedrijven verklaarden de vakbondsleden zich dezer dagen in overgrote meerderheid bereid het werk neer te leggen.

    NRC,

    Als 75 procent van de vakbondsleden zich in deze "Urabstimmung" vóór stakingen uitspreekt kunnen die voor het einde van de maand beginnen.

    NRC,

    Gedurende de jaren tachtig heeft een groot aantal vakbondsleden zich tevergeefs hevig verzet tegen de loonmatigingen.

    http://www.histocasa.nl/artikelen/poldermodel.shtml

    als object bij een werkwoord


    • (een) vakbondslid bevooroordelen
    • vakbondsleden in dienst hebben
    • vakbondsleden tellen

    Ballast Nedam bevoordeelt vakbondslid. De vakbonden hebben bij bouwbedrijf Ballast Nedam een hogere ontslagvergoeding bedongen voor de eigen leden. De veertig à vijftig leden krijgen vier weken salaris boven op de vergoedingen die zijn afgesproken in het sociaal plan dat geldt voor alle 200 medewerkers die worden ontslagen.

    Het Financieele Dagblad,

    Chrysler kan gemakkelijk naar leveranciers stappen die geen vakbondsleden in dienst hebben, maar hun werknemers bijvoorbeeld 17 dollar per uur betalen.

    De Standaard,

    De groepen van de actieve werknemers die veel vakbondsleden tellen en dus het gevaarlijkst zijn, zullen niet getroffen worden in hun arbeidsinkomen.

    De Standaard,

    met koppelwerkwoord


    • vakbondslid zijn

    Sociaal overleg vergt sterke partners, maar werkgeversfederaties en vakbonden hebben het moeilijk, meent IAO-baas Hansenne. Hij merkt op dat de syndicalisatiegraad in vele EU-landen is teruggevallen: in Frankrijk tot onder de 10 procent, in Groot-Brittannië is maar een op drie werknemers nog vakbondslid (in 1980 nog de helft).

    De Standaard,

    Tot 90 procent van de betogers waren vakbondsleden.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • dure vakbondsleden
    • gewoon vakbondslid
    • het huidige vakbondslid
    • een vrouwelijk vakbondslid

    Om de vakbonden tegemoet te komen, werd in 1927 wel alvast een clausule opgenomen die voorschreef dat een cao in elk geval van toepassing is op alle werknemers in het bedrijf dat de overeenkomst heeft gesloten, en niet alleen op vakbondsleden. Dit om te voorkomen dat de 'dure' vakbondsleden nergens meer aan de bak zouden komen.

    http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=78357,

    Lidmaatschap van een extreem-rechtse organizatie is immers niet verenigbaar met een syndikale verantwoordelijkheid, vonden de bonden. Maar volgens VB-medewerker Bart Maréchal worden Vlaams Blokkers ook geschrapt als gewoon vakbondslid, zelfs als ze geen mandaat in de partij hebben.

    De Standaard,

    Het huidige vakbondslid bepaalt zelfbewust wat hij of zij wil.

    http://www.ncfned.nl/

    De militaire vakbonden stelden na wat aarzeling f 10.000,= per jaar subsidie beschikbaar, voor een periode van drie jaar. De vakbondsvertegenwoordigers van het burgerpersoneel wilden alleen financiën beschikbaar stellen als het vrouwennetwerk onder de vlag van de bonden zou opereren. Daarbij moest een vrouwelijk vakbondslid in het DVN-bestuur.

    http://www.defensievrouwennetwerk.nl/Nieuwbrieven/Nieuwsbrief%202-2002/Nieuwsbrief22002.htm,

    • Beierse vakbondsleden
    • een Canadees vakbondslid

    Eergisteren bleek ruim 88 procent (vereist is: 75 procent) van die Beierse vakbondsleden zich voor stakingen in hun deelstaat te hebben uitgesproken, die vanmorgen dus op kleine schaal zijn begonnen.

    NRC,

    Tot voor kort vroegen de Noorse producenten geld voor hun browser. Sinds december vorig jaar geven ze de software gratis weg. De gebruiker wordt wel gedwongen naar advertenties te kijken, die in een klein venster op het beeldscherm verschijnen. Die knieval voor het kapitalisme heeft onder gebruikers tot protesten geleid. In een discussie op de website LabourStart spreekt een Canadees vakbondslid van 'zwendel'.

    de Volkskrant,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • stakende vakbondsleden

    De aktievoerende ACOD telde zestig procent stakende vakbondsleden.

    De Standaard,

    Het uitsluitingswapen zet de solidariteit tussen stakende vakbondsleden en niet-georganiseerde werknemers in hun bedrijven (70 procent van het administratief personeel en 35 procent van de mensen op de werkvloer) en tussen bedrijven onderling onder druk.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • ontslagen vakbondsleden

    Vorig jaar toonde de hogeschool Amsterdam zich bereid om bij ontslagen vakbondsleden te bevoordelen, maar de vakbondsonderhandelaars werden door de ABOP-leden teruggefloten.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • vakbondsleden bij GEC Alsthom en Bull
    • vakbondsleden bij Hyundai

    Jospin heeft net een bad in de realiteit genomen. Sinds een paar dagen is zijn lijn harder, linkser en minder subtiel. Het is voor hem erop of eronder. Want vakbondsleden bij GEC Alsthom en Bull in Belfort vragen hem: "Waarom moeten wij op u stemmen? Wat hebben socialistische regeringen in tien jaar voor ons gedaan?''

    NRC,

    Vakbondsleden bij Hyundai, het grootste Zuid-Koreaanse bedrijvenconglomeraat, begonnen donderdag al met een staking voor onbepaalde tijd.

    De Standaard,

    Voorzetsel: in

    • vakbondsleden in de metaalnijverheid

    Vakbondsleden in de metaalnijverheid protesteren donderdag tegen de opstelling van de werkgeversorganisatie FWM in de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: onder

    • de vakbondsleden onder het Lost Boys-personeel

    Waren vóór de reorganisatie de vakbondsleden onder het Lost Boys-personeel letterlijk op de vingers van één hand te tellen, nu melden zich dagelijks nieuwe leden aan, ook mensen die de dans (vooralsnog) ontspringen.

    de Volkskrant,

    Voorzetsel: van

    • de vakbondsleden van het ACV
    • vakbondsleden van het FNV
    • vakbondsleden van het CVN
    • vakbondsleden van het bedrijf Forges de Clabecq

    De vakbondsleden van het ACV trekken naast de CVP ook naar andere partijen: het Vlaams Blok is populair bij de gewone ACV-leden, centrum-links bij de kernleden en de mensen die professioneel actief zijn in de vakbond.

    De Standaard,

    Vakbondsleden van het FNV en CVN verzamelden zich woensdagochtend voor het Van der Valkhotel waar onderhandelingen plaatsvinden over de nieuwe CAO voor de metalelektro.

    https://studio040.nl/nieuws/artikel/vakbondsleden-verzamelen-zich-voor-cao-onderhandelingen-asml,

    Leerkrachten, leerlingen, studenten en vakbondsleden van onder meer het bedrijf Forges de Clabecq protesteerden tegen de onderwijsplannen van de Franse Gemeenschap.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • een bedrijf met vakbondsleden

    Voor de promotie heeft Opera Software een toepasselijk argument gevonden: "Wij zijn de enige browser die gemaakt wordt door een bedrijf met vakbondsleden."

    Het Parool,

    • onder vakbondsleden
    • enquêtes onder vakbondsleden

    Met dat doel voor ogen heeft Boeing zelfs een compleet plan-de-campagne ontwikkeld dat reikt tot het jaar 2000. Vòòr dat jaar dienen de produktiekosten met 25 à 30 procent te zijn verminderd en moet de produktietijd van vliegtuigen zelfs zijn gehalveerd. Een streven dat vooral onder vakbondsleden niet onomstreden is, omdat daarmee natuurlijk nog meer banen op de tocht raken.

    NRC,

    Toen rond de jaarwisseling 80.000 leden van de onderwijsbonden staakten voor een betere onderwijs-cao, kwamen velen aan het woord in de media. Het ging ze niet in de eerste plaats om het geld maar om de arbeidsomstandigheden, in het bijzonder de hoge werkdruk. Uit enquêtes onder vakbondsleden blijkt steevast dezelfde opvatting.

    http://www.aob.nl/hobarchief/resultaat/0,ArtikelID,2210,00.asp

    • zich richten tegen vakbondsleden

    Deze kleine correctie bij de overigens zeer interessante reeks om duidelijk te maken dat de verhalen over repressie in Indonesië zeker niet overdreven zijn. Een repressie die zich trouwens niet alleen tegen oppositiepartijen richt maar ook tegen vakbondsleden.

    De Standaard,

    • bevoordeling van vakbondsleden
    • de meerderheid van de vakbondsleden
    • een organisatie van vakbondsleden
    • spandoeken van vakbondsleden
    • stakingen van vakbondsleden
    • (een) vergadering van vakbondsleden

    Binnen de grootste onderwijsvakbond ABOP is commotie ontstaan over de bevoordeling van vakbondsleden bij reorganisaties in het hoger beroepsonderwijs.

    NRC,

    Voortaan kon er pas gestaakt worden als een meerderheid van de vakbondsleden daarmee hun instemming had betuigd in een geheime stemming.

    De Standaard,

    Convoi syndical is een organisatie van vakbondsleden die op seculiere grondslag solidariteit organiseert met het Tsjetsjeense volk.

    http://www.sap-pos.org/grenzeloos/de_wil_om_de_tsjetsjeense_vrijhe.htm,

    "Stop de stijging van de yen", viel er te lezen op de spandoeken van de vakbondsleden.

    NRC,

    De bedrijfsvoering was volgens de directie in gevaar gekomen door verscheidene stakingen van vakbondsleden.

    https://www.parool.nl/nieuws/qantas-bereikt-akkoord-met-bond~bcbc85d2/,

    Foto: NS-beambten bijeen op vergadering van vakbondsleden naar aanleiding van dreigend massaontslag.

    NRC,

    • cursussen voor vakbondsleden

    Er hangen ook foto's waarop Thijssen te zien is tijdens familie-verblijf in Bergen aan Zee. In 1921 verliet hij het onderwijs om in dienst te treden bij de Bond van Nederlandse Onderwijzers. Hij legde zich vooral toe op het redigeren van bondsbladen waarvan een aantal is tentoongesteld. En hij gaf cursussen voor vakbondsleden in het Troelstraoord.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • het aantal vakbondsleden

    Het aantal vakbondsleden gaat ook gestaag achteruit in de meeste arrondissementen.

    De Standaard,

    Nu het beleid van een school steeds meer plaatselijk wordt bepaald, moeten ook de vakbonden er van afzien alles vanuit Brussel te willen regelen. Ze zijn daartoe wel bereid, maar hun oude macht goedschiks afstaan valt toch zwaar. [...]. Minister van Onderwijs Luc Van den Bossche is hen in zijn voorontwerp van decreet op de medezeggenschap tegemoet gekomen. Hij heeft daarin de bepaling opgenomen dat iedere vakbond die op het nationale niveau 10 procent van het mogelijke totale aantal vakbondsleden telt, zijn rol kan spelen in een school.

    De Standaard,

    • een groep vakbondsleden
    • groepen vakbondsleden
    • groepjes vakbondsleden

    De groep vakbondsleden is gevarieerd: van de grijze lokettist tot de kwieke manager van het yuppie-soort.

    NRC,

    Hogere produktiviteit, zo legde hij uit aan een groep vakbondsleden, betekent dat we niet alleen harder maar ook efficienter werken.

    http://www.nos.nl/radio1journaal/columns/timoverdiek/usaarbeidsethos.html,

    De groepen van de actieve werknemers die veel vakbondsleden tellen en dus het gevaarlijkst zijn, zullen niet getroffen worden in hun arbeidsinkomen. Integendeel, zij mogen na jaren loonmatiging, een lichte stijging van de lonen verwachten. [...]. Een "opstand" van grote en sterke groepen vakbondsleden, is dan ook erg onwaarschijnlijk, zij het dat in de berekeningen van het kabinet daarover, nog twee zwakke punten zitten.

    De Standaard,

    Er waren politici aanwezig op de Mars voor Werk. Soms in groep, zoals de oppositiepartijen VU en Agalev, soms onopvallend middenin groepjes vakbondsleden, zoals nogal wat SP'ers en een paar CVP'ers.

    De Standaard,

    • 75 procent van de vakbondsleden
    • zeventig procent van de vakbondsleden
    • 93 procent van de vakbondsleden

    Als 75 procent van de vakbondsleden zich in deze "Urabstimmung" vóór stakingen uitspreekt kunnen die voor het einde van de maand beginnen.

    NRC,

    Vorige week kozen ruim zeventig procent van de vakbondsleden voor een staking.

    De Standaard,

    Bij FNV stemde 93 procent van de vakbondsleden tegen het door NS voorgestelde werkgelegenheidspact, bij VVMC lag dit aantal op 90 procent.

    https://www.spoorpro.nl/personeel/2020/10/01/vakbondsleden-wijzen-krimpplannen-ns-massaal-af/?gdpr=accept,

    met telwoord ervoor


    • vier vakbondsleden
    • honderd vakbondsleden
    • 130.000 vakbondsleden

    Het gaat niet alleen om het in dienst houden van vakbondsleden en het ontslaan van niet-vakbondsleden. Op de hogeschool Rotterdam is bijvoorbeeld voor vier vakbondsleden een gunstige afvloeiingsregeling getroffen, aldus collegelid J. Tuytel.

    NRC,

    Vanaf donderdagochtend vijf uur hebben een paar honderd vakbondsleden de toegang geblokkeerd van het gebouw van de verzekeringsmaatschappij Axa in Brussel uit protest tegen de aangekondigde 170 ontslagen in het raam van een herstrukturering.

    De Standaard,

    De metaalvakbond eist 6 procent loonsverhoging en wil geen uitstel van de 35-urige werkweek. Nadat 130.000 vakbondsleden daarmee vorige week akkoord gingen, voert de bond sinds vrijdag stakingsacties uit.

    NRC,

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel vakbondsleden

    De ontwikkeling van de werkloosheid ligt politiek extra gevoelig omdat in de ogen van veel vakbondsleden de slechte economische situatie veel te maken heeft met de smeergeldaffaires.

    NRC,

    De groepen van de actieve werknemers die veel vakbondsleden tellen en dus het gevaarlijkst zijn, zullen niet getroffen worden in hun arbeidsinkomen.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • socialisten, vakbondsleden en communisten

    Al in de jaren 30 toonden heel wat leiders in het westen sympathie voor het Duits en Italiaans fascisme. Ze zagen wel wat in een systeem dat door de uitschakeling van vakbonden en linkse partijen de arbeiders in de pas hield en de productiviteit gevoelig opdreef. Ze hielden niet van de gewelddadige methodes die daarvoor werden gebruikt - het eerste concentratiekamp werd in 1933 in Dachau opgericht, niet voor joden, wel voor socialisten, vakbondsleden en communisten - maar wel van de resultaten.

    http://www.vcp.nu/manifest/index_cm.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen