valscherm


valscherm 1.0

toestel waardoor de val vertraagd wordt van iemand die uit een vliegtuig of van een andere grote hoogte naar beneden komt, en dat bestaat uit een scherm in textielstof, waaraan hij of zij bevestigd is met een stel touwen; hulpstuk om de val te vertragen van iets dat vanop grote hoogte naar beneden komt, zoals een terugkerend ruimtetuig of een uitgeworpen vracht uit een vliegtuig, en dat bestaat uit een scherm in textielstof waaraan het met een stel touwen bevestigd is; parachute

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een valscherm…

is een toestel

      Algemene voorbeelden


      Simpson liep lichte brandwonden en een rugletsel op toen hij zijn valscherm lossneed en van twintig meter naar beneden viel.

      De Standaard,

      De Amerikaanse parachutist die ik had gezien, boven ons huis, die vastgeraakt in de lijnen van zijn valscherm, onderaan het zware vliegtuig, ondersteboven hing en met doffe klappen tegen de daken en het ziekenhuis bonkte.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • openwaaien

      Toen zagen wij, rechts van ons, zeer laag een bommenwerper aangevlogen komen. Zo'n vliegend fort met vier motoren. Hij kwam recht in onze richting, zeer groot. Plots zagen wij onder het toestel vier valschermen openwaaien.

      Danny, Clem Schouwenaars,

      in voorzetselgroep


      • aan een
      • met een] valscherm
      • zonder valscherm

      Bracht Ronald O. nu andere mensen in gevaar of niet, toen hij met een valscherm van de Domtoren sprong? Die vraag stond gisteren centraal bij de rechtbank in Utrecht, waar de rechters zich bogen over de basejump - een parachutesprong van geringe hoogte.

      Algemeen Dagblad,

      Een Britse raket die onder andere klontjessuiker als brandstof gebruikt, heeft zoals gepland bijna een kilometer hoog gevlogen en is nadien in twee stukken aan valschermen weer op aarde geland.

      De Standaard,

      De applicatieoefeningen. Deze bereiden de piloot lichamelijk en geestelijk voor op overlevingssituaties in moeilijke omstandigheden vb. na een ongeval. Dat zijn: zwemmen, gebruikmaking van pneumatische kano (dinghy drill), aanpassing aan koude en warmte, springen met het valscherm, schieten met vuurwapens en judo.

      http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      valscherm 2.0

      middel om iemand te behoeden voor de ondergang bij het verlies van zijn functie of zijn inkomen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Algemene voorbeelden


      Op het federale niveau zullen de Franstalige socialisten alles doen om de sociale zekerheid te redden, want zonder dit federale valscherm zou de nood in het zuiden des lands nog veel groter zijn.

      De Standaard,