valsspeler


valsspeler 1.0

iemand die bij een spel probeert te winnen door op een bedrieglijke wijze de spelregels te ontduiken; iemand die vals speelt
Vooral bij kaartspelen en andere kansspelen.

Algemene voorbeelden


Regelmatig organiseerden de overheden razzia's in herbergen om leeglopers, vagebonden en dagdieven te betrappen bij hun illegale bezigheden. In alle herbergen, taveernen en bordelen schoolden kerels samen wiens zakken uitpuilden van rijnders, guldens en ponden. De rijkdom van deze valsspelers ging ten koste van veel miserie bij onnozele of verslaafde kansspelers.

http://users.pandora.be/ludo.verhaert/koeriertjes/nov2003.htm,

valsspeler 1.1

iemand die zijn sportprestaties probeert te verbeteren door verboden dopingproducten te gebruiken; sporter die doping gebruikt

Algemene voorbeelden


Bijna een jaar geleden werden zes toppers tijdens het WK in Lahti op doping betrapt . Het démasqué van de skilopers zorgde voor nationale rouw en schaamte [...]. De Finse nationale trots is gekrenkt. En Nederland gewaarschuwd. De betrapte valsspelers ontbreken in Salt Lake City, waar skeleton voor het eerst sinds de Spelen in 1948 weer op het programma staat.

Algemeen Dagblad,

valsspeler 1.2

iemand die de geldende regels bij een maatschappelijke activiteit ontduikt

Algemene voorbeelden


Pech dus voor wie gehoopt had dat er nu een radicale duiding van die macht en die tegenmacht zou volgen. Zo is de markt nu eenmaal. Een spel waar het er op aan komt om de valsspelers in het oog te houden. In het kapitalisme is het zaak te leven en te laten leven, een kwestie van geven en nemen. En de sociaal-democratie neemt daar dus klaarblijkelijk vrede mee.

http://www.imavo.be/vmt/archief/vlaams_socialisten.htm

De rechtbank van eerste aanleg van Namen moet zich op 28 mei uitspreken over de eis van 330 leerkrachten om een wedde-inhouding wegens staking teniet te doen. Die leraars eisen ook 1 frank morele schadevergoeding van de minister-presidente Onkelinx omdat die hen "tricheurs" (valsspelers) heeft genoemd.

De Standaard,