valutahandelaar


valutahandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep geld van andere munteenheden koopt en verkoopt om door speculatie op de wisselkoersen winst te boeken; geldhandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een valutahandelaar…

is een handelaar; is een persoon

  • [Plaats] werkt meestal op een bank
  • [Activiteit of handeling] voert handelstransacties uit op de internationale geldmarkten
  • [Wijze] speculeert op de stijging of daling van wisselkoersen
  • [Object betroffen] koopt en verkoopt geld van verschillende munteenheden

Algemene voorbeelden


Als gretige monsters op zoek naar steeds een nieuwe prooi vallen de financiële markten munten aan. Voor sommigen zijn de zwakke munten de slachtoffers van wild speculerende valutahandelaren. Voor anderen doen de markten niets anders dan macro-economische beleidsfouten en politieke instabiliteit van landen afstraffen. Meedogenloos, maar zo gaat dat op de snelweg van de elektronische financiële markten.

NRC,

Valutahandelaren signaleerden omvangrijke dollaraankopen door een grote Amerikaanse bank, die gisteren juist had verkocht. De dollar ging omhoog, doordat valutahandelaren rekenen op een verkrapping van de kredieten in de VS om eventuele inflatie te beteugelen.

NRC,

Precies omdat een meerderheid van de analisten had gedacht dat de Euro vanaf januari juist sterker zou worden ten opzichte van de dollar, zijn valutahandelaren boos over hun verliesgevende posities.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Het eerste slachtoffer van de Mexicaanse chaos viel deze week al, toen de Amerikaanse Chemical Bank moest toegeven dat een van de valutahandelaren in zijn eentje 70 miljoen dollar had verspeeld met valutaspeculaties in de peso.

NRC,