vechtersbaas


vechtersbaas 1.0

iemand die vaak en graag vecht; vechtlustig persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vechtersbaas…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt van vechten; is vechtlustig

  Algemene voorbeelden


  Op de galerij van een flat aan de Mozartlaan in Roermond was een vechtpartij geweest. Een 33-jarige Roermondenaar zei geslagen te zijn door een plaatsgenoot van dezelfde leeftijd. Plots dook de vechtersbaas op en sloeg hem opnieuw. De man werd aangehouden, waarop de 33-jarige en een vriend (27) hem wilde aanvallen. De politie lukte het niet de twee tegen te houden waarna de 27-jarige pepperspray in zijn gezicht kreeg. De drie zitten vast.

  De Limburger,

  Vijftig neonazi's en tientallen allochtonen zijn dinsdagavond in Rotterdam-Zuid met elkaar slaags geraakt. Vier van hen zijn gearresteerd en twee vechtersbazen raakten gewond. De politie nam honkbalknuppels, messen, een luchtdrukwapen en een neppistool in beslag.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • slaan

  Een informatief naschrift leert dat het boek in vijfenveertig talen is verschenen en dat de totale oplage wordt geschat op tien miljoen exemplaren, waarvan in het eerste jaar een miljoen in Duitsland. In Hollywood werd er meteen ook een film van gemaakt, All Quiet on the Western Front. Bij de Berlijnse première sloegen de vechtersbazen van de nazi's het interieur van een paar bioscopen kort en klein; in 1933 werd het boek in Duitsland verboden en verbrand en de schrijver emigreerde.

  NRC,

  met koppelwerkwoord


  • een vechtersbaas zijn
  • geen vechtersbaas zijn

  Om van mijn broers maar te zwijgen. Die heeft mijn vader nog uit het politiebureau kunnen houden, maar vechten en drinken waren de dingen die zij het best konden. Die jongens hebben slechte vrienden gehad, zegt mijn vader. Nu gaat het wel met ze. Maar mijn broer van 18 is een echte vechtersbaas. Hij zit ook in een bende, "de gele rijders".

  http://www.lerarenopleidingvorselaar.be/docenten/marckee/ontwps/morbel.html

  Als een man mij op straat zou aanhouden en mijn horloge zou opeisen, zou ik weigeren het hem te geven. En als hij zou dreigen het met geweld van mij af te nemen, dan geloof ik dat ik, hoewel ik geen vechtersbaas ben, mijn best zou doen het te verdedigen.

  NRC,

  Hij was een gemakkelijke prooi. Hij was zo al geen vechtersbaas, en toen Michael hem van zijn fiets trok, botste hij met zijn hoofd tegen het betonnen fietspad. Hij was zo versuft dat Michael zonder moeite zijn arm op zijn rug kon wringen.

  Rolex Explorer; Nachttrein, Luc Hanegreefs,

  met substantief ervoor


  • een groep vechtersbazen

  Samen met vijf andere mannen werd de verdachte veroordeeld tot werkstraffen van in totaal 1060 uur omdat zij op 27 juli 2002 deelnamen aan een grootscheepse vechtpartij in de Veldstraat. Een aantal agenten werd ernstig in het nauw gedreven door de groep vechtersbazen.

  De Limburger,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen