veelbewogen


veelbewogen 1.0

rijk aan schokkende of spannende gebeurtenissen; waarin zich heftige ontwikkelingen hebben voorgedaan; vol beroering; roerig; turbulent; woelig

Algemene voorbeelden


CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, de nummer twee op de CDA-kandidatenlijst, neemt een tijdje rust. Op Twitter geeft Omtzigt een korte uitleg waarom hij afgelopen week "even alle afspraken heeft afgezegd. Het afgelopen jaar was veelbewogen, met veel lastige, belangrijke, tijdrovende dossiers. En ja, dan is rust soms ook nodig en effectief (Toeslagenschandaal, Malta, en corruptieschandaal)".

https://www.lc.nl/binnenland/CDAer-Pieter-Omtzigt-neemt-even-rust-na-veelbewogen-jaar-26530818.html,

In de jaren '60 werd Semprun door het uitvoerend comité, "dat voor één keer zijn naam eer aandeed", geëxcommuniceerd wegens flagrant revisionisme. De betrokkene nam de gelegenheid dankbaar te baat om een nieuw hoofdstuk aan zijn veelbewogen autobiografie toe te voegen.

De Standaard,

Sainz kijkt met goede hoop uit naar de Grand Prix van Monaco, maar weet ondertussen dat hij nog steeds niet alles uit de Ferrari SF21 haalt. 'Ik zit nog niet op het niveau waarop ik eigenlijk wil zitten, maar ik kom dichtbij. Ik denk dat het podium haalbaar zou moeten zijn in elke veelbewogen race en dus ook in Monaco.'

https://www.f1maximaal.nl/formule-1/sainz-ik-denk-dat-het-podium-haalbaar-is-in-elke-veelbewogen-race,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een veelbewogen bestaan
 • een veelbewogen carrière
 • zijn veelbewogen curriculum
 • een veelbewogen geschiedenis
 • een, haar, zijn veelbewogen leven
 • veelbewogen levens
 • een veelbewogen levensloop
 • iemands veelbewogen verleden

Amerikaanse gezelligheidsgoeroe Martha Stewart krijgt haar eigen documentaire op Netflix en je vraagt je meteen af of één docu wel genoeg zal zijn, want uitgesproken Stewart heeft een veelbewogen bestaan.

https://www.nouveau.nl/artikel/powervrouwen/martha-stewart-krijgt-een-docu-over-haar-leven?ref=https%3A//www.google.nl/&authId=e229137e-8470-43eb-a10c-9b76446446d1,

"Schermen is een unieke en fascinerende sport. De rijkdom van de geschiedenis is zonder gelijke. Het dateert minstens uit de beschaving van het Oude Egypte en heeft een lange maar veelbewogen carrière meegemaakt in de Oude Wereld."

http://www.dsdelft.nl/~schermen/

De auteur lardeerde het verslag van zijn ministeriële lotgevallen met historische intermezzo's en episodes uit zijn veelbewogen curriculum.

De Standaard,

Een veelbewogen geschiedenis. De dood van Ignatius, 31 juli 1556, laat zijn medebroeders achter met de vraag, wie hem kan opvolgen als algemeen overste. De Algemene Congregatie (het hoogste gezag in de orde) van 1558 wijst Diego Laynez aan als zijn opvolger. Daarmee breekt de 'gouden eeuw' aan voor de Sociëteit van Jezus.

http://www.jezuieten.org/lowlands.htm

Wiersinga zorgt voor een rijkelijk afgewisseld en avontuurlijk verhaal: allerlei landen en steden worden aangedaan; allerlei historische figuren worden opgevoerd, en Skamander kent een veelbewogen leven.

De Standaard,

Willeke de Musical is een nieuwe, originele Hollandse produktie die de mooiste liedjes uit het repertoire van Willeke Alberti koppelt aan een geromantiseerde kijk op haar veelbewogen leven.

Meppeler Courant,

Aalt stuurt Peter een manuscript, waarin hij zijn veelbewogen leven beschrijft.

http://www.peterrdevries.nl/dossiers/aaltmjanrijnvos/dossierdossier.htm

"Heel vaak lijden mijn cliënten aanvankelijk aan een zwak identiteitsbesef, maar onder hypnose blijken ze altijd juist een ijzersterke identiteit te hebben, die in een reeks van tientallen, waarschijnlijk honderden veelbewogen vroegere levens gecontinueerd is."

NRC,

Het avontuurlijke curriculum van Cervantes ziet eruit als een gatenkaas. Zelfs een eminent biograaf als Jean Canavaggio wist de vele lacunes in die veelbewogen levensloop niet te dichten.

De Standaard,

In korte flashbacks komt Sutekichi's veelbewogen verleden boven water; ooit leidde hij in Tokio's achterbuurten een misdadig leven van stelen en moorden - samen met de mysterieuze Rin, zijn vrouw.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

 • een veelbewogen dag
 • een veelbewogen jaar
 • veelbewogen jaren
 • een veelbewogen periode
 • een veelbewogen seizoen
 • een veelbewogen week

Goed toeven was het vooral met William Holden, Gregory Peck en, sinds hij zijn opwachting had gemaakt als The Crimson Pirate, Burt Lancaster. Zodra een van hen in zicht kwam, wist je dat het een veelbewogen maar ook leuke dag ging worden.

NRC,

Hij was geboren in de vroege ochtend van 16 september 1778. Het was een veelbewogen jaar, volgens Van den Hull, die de zaken graag in groter verband zag, want het was tegelijk het sterfjaar van Linnaeus, Rousseau en Voltaire.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Omgekeerd geeft een rijke en interessante inhoud 'het verloop van de tijd breedte, gewicht en soliditeit, zodat veelbewogen jaren veel langzamer verstrijken dan van die armoedige, lege en onbeduidende, die de wind voor zich uitblaast en die vervliegen.'

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Het verhaal speelt zich af in de veelbewogen periode die aan de eerste vrije verkiezingen van april 1994 voorafgaat.

NRC,

Voor Hakim Ziyech was het een veelbewogen seizoen. De sterspeler van FC Twente kende persoonlijk een fantastisch seizoen, zijn club bracht het er daarentegen wat slechter vanaf. De Enschedese fans moesten afgelopen zondag toch al een soort van afscheid nemen van hun grote held.

https://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/veelbewogen-seizoen-hakim-ziyech/,

De uitgevaardigde arrestatiebevelen volgen op een veelbewogen week, zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Zo werd een bekende activist uit het democratische kamp ontslagen door zijn universiteit en zijn meerdere studenten gearresteerd vanwege berichten die ze op sociale media hadden geplaatst."

https://nos.nl/artikel/2342519-hongkong-wil-zes-gevluchte-activisten-arresteren-na-veelbewogen-week.html,