verbrandingsmotor


verbrandingsmotor 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

motor die werkt door de verbranding van brandstof, waarbij de toenemende temperatuur en de hoeveelheid molecules binnen de motorbehuizing gasdruk opbouwen die een zuiger of schoepen in beweging brengt, of die gassen met grote stuwkracht uitstoot zoals bij een straalmotor; motor die werkt op brandstof
Wordt voornamelijk onderverdeeld in zuigermotoren, zoals automotoren, waar de verbranding plaatsvindt in functie van de zuigerslagen, en in stromingsmotoren, bv. gasturbines en reactiemotoren zoals de straalmotor en de raketmotor, waar de verbranding en het arbeidleverende proces continu zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verbrandingsmotor…

is een motor

  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] werkt door verbranding van een brandstof, bv. benzine, diesel of een gas, waarbij de verbranding, afhankelijk van het type motor, op verschillende wijzen kan worden teweeggebracht, bv. door een elektrische vonk van een bougie zoals bij de benzinemotor, door de sterke verhitting van het samenpersen van lucht zoals bij een dieselmotor enz.
  • [Wijze] laat de temperatuur en de hoeveelheid molecules toenemen en bouwt daardoor binnen de motorbehuizing gasdruk op die een zuiger of schoepen in beweging brengt of die, zoals bij een straalmotor, gassen met grote stuwkracht uitstoot
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de stoommachine waar de verbranding niet in de motor zelf plaatsvindt maar in een afzonderlijke ketel, waarbij de warmte van het verbrandingsproces eerst na overdracht aan het ketelwater en het aanvoeren van de gevormde stoom naar een aandrijvingsmachine, in mechanische energie kan worden omgezet

Algemene voorbeelden


In verbrandingsmotoren komt door verbranding van een brandstof energie vrij in de vorm van hoge druk en temperatuur [...]. Bij een conventionele verbrandingsmotor gebeurt dat door uitoefenen van een druk op een zuiger of schoepen. Bij een straalmotor zorgt de drukopbouw voor de uitstroming van een massa gassen [...]. Soorten. Zuigermotor [...]. Wankelmotor [...]. Turbinemotor [...]. Straalmotor. De raketmotor, tenslotte, krijgt zijn voortstuwing door straalaandrijving waarbij de brandstof in de raket aanwezig is en geen zuurstof van buitenaf nodig is voor de verbranding.

http://twes.nl/?page=Brandstofmotor&id=101,

De uitvinding van de stoommachine en later de verbrandingsmotor zorgde ervoor dat enorme krachten geleverd konden worden zonder dat er mensen of dieren voor gebruikt werden.

Meppeler Courant,

Een benzinemotor is een verbrandingsmotor. De benzine wordt in de motor verbrand. Er heeft een ontploffing plaats […]. Deze ontploffing wordt veroorzaakt door benzine en lucht in de cilinders die door een kleine elektrische vonk zullen ontbranden. Het zijn de bougies die de vonk leveren. Door deze explosie, zal de lucht uitzetten. Hierdoor wordt de zuiger naar beneden gedrukt [...]. Het is fascinerend te weten dat er 600 ontploffingen per minuut zijn als je motor stationair draait. Als je rijdt, krijg je gemakkelijk een paar duizend ontploffingen. Alles gebeurt dus in een fractie van een seconde [...]. Bij een dieselmotor heb je ongeveer hetzelfde proces. Het is ook een verbrandingsmotor. Er is echter geen ontsteking door een vonk. De diesel zal automatisch ontsteken door de hoge druk die de lucht verhit en zo de ontsteking veroorzaakt.

http://www.kanaal50.be/Tv/Benzinemotor_ontploffingsmotor_wetenschap_auto_motor_motoren/Praktische_proeven/Wetenschap/TV-catalogus/35,

Van emissie-vrij zoekt de industrie de oplossing tegenwoordig meer in de richting van emissie-arm: de hybride-auto. Dat zijn auto's die zowel over een elektromotor als een verbrandingsmotor beschikken.

NRC,

Brandstof wordt verbrand, dit zorgt voor hete gassen die veel uitzetten en aldus met veel kracht de raket zullen verlaten [...]. Hierbij beperken we ons tot de chemische raket, dus deze met de verbrandingsmotor, omdat het tot nu toe zowat de enige gebruikte voortstuwingsvorm is.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

verbrandingsmotor 2.0

type verbrandingsmotor waarbij men de brandstof niet, zoals bij een benzinemotor, snel en explosief laat verbranden door vonkontsteking, maar trager verbrandt zoals bij een dieselmotor, waar brandstof wordt toegevoegd aan lucht die door samenpersen sterk is verhit, en tot zelfontbranding komt; motor met trage verbranding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verbrandingsmotor…

is een motor

  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] laat brandstof langzamer verbranden dan motoren, zoals benzinemotoren
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de explosiemotor of ontploffingsmotor, die brandstof snel en explosief laat verbranden door vonkontsteking

    Algemene voorbeelden


    Bij de benzinemotor wordt het mengsel extern ontstoken om tot ontbranding te komen. De vonk leidt de verbranding in. Bij de benzinemotor gebeurt deze verbranding snel, er is een snel vlamfront. De benzinemotor wordt een explosiemotor genoemd [...]. Bij de dieselmotor wordt alleen in het begin van de brandstofinspuiting zelfontsteking toegestaan, nadien moet de brandstof verbranden. De verbranding bij de dieselmotor gebeurt traag, er is een traag vlamfront [...]. De dieselmotor is een verbrandingsmotor.

    http://magelhaes.hzs.be/raf/raffinagepdf/raffned/Microsoft%20Word%20-%20II%20De%20brandstoffen.pdf

    Daar waar een benzinemotor (ontploffingsmotor) een mengsel van lucht en benzine samenperst tot wanneer een vonk het geheel ontsteekt, zuigt een dieselmotor (verbrandingsmotor) enkel lucht aan en drukt die samen in zijn cilinders. Dit betekent dat bij een dieselmotor geen afzonderlijk ontstekingsmechanisme nodig is om een explosie in de cilinder teweeg te brengen.

    http://www.bosch.nl/content/language1/html/6502.htm

    Olie- en koelvloeistofpompen voor explosiemotoren of voor verbrandingsmotoren.

    http://www.techniekweb.nl/www/453/454/?start=222,