verdragend


verdragend 1.0

( Gezegd van geluiden, stemmen)
een groot bereik hebbend; over een grote afstand hoorbaar

Algemene voorbeelden


Hier spreekt God, klonk een verdragende megafoonstem, alle verzet is nutteloos.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Het koor presenteerde zich op overtuigende wijze, in het lied over een verloren liefde van F. Plojhar bleek de solist Jacob Boorsma over een mooie vérdragende stem te beschikken.

Meppeler Courant,

Nog voor hij die halverwege had kunnen opentrekken werd deze met zo'n kracht weer dichtgetrokken dat de kruk uit zijn hand schoot. En nu hoorde hij ook een stem, verdragend, die kennelijk een toespraak hield.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Rechte, volle schouders, smalle heupen. Haar borsten hoog geplaatst, als bij haar moeder. Opvallend groot voor zo'n tenger lichaam. Ze had het hoogste woord. Welluidende stem, zelfverzekerd, verdragend.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Met warme, verdragende stem verenigde hij in zich zowel ironie als eerlijkheid, zowel passie als berekening.

NRC,

Een derde mengde puttergeluiden in zijn snaterrol. En een vierde, de allermooiste, had een zang die op een klein buikorgeltje leek, het was net Dietrich Fischer-Dieskau. Hij bracht een vol, verdragend geluid voort met vele sjappende tonen.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

verdragend 2.0

( Gezegd van geschut, artillerie, kanonnen, geweren e.d.)
een groot bereik hebbend; in staat om projectielen over een grote afstand af te schieten

Algemene voorbeelden


Al tijdens de bouw werd duidelijk dat de stelling niet afdoende was tegen nieuwerwets oorlogstuig als vliegtuigen en verdragend geschut.

http://www.gryla.nl/Nederland/Werelderfgoed

Nadat de hele slag besproken is, vertelt de collega met stralende ogen hoe hij tegen het einde van de oorlog van op zee Baltische kuststeden in puin schoot. Dat moet de Russen wel in de war hebben gebracht: met hun zware, verdragende scheepsartillerie schoten ze diep landinwaarts, zonder dat de Ivans de plaats van hun batterij konden lokaliseren.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

De overval vond plaats op een kamp met Brule (Sioux) indianen bij Blue Water. Het leger beschikte over verdragend geschut en kon vanuit een veilige stelling alles neerschieten wat bewoog zonder zelf het risico te lopen te worden geraakt.

http://www.janboog.nl/?p=3921,

Dit ontwerp van de Duitse marine was in staat geweest om vanaf een afstand van 116 km een bombardement uit te voeren op de stad Parijs. Dit was nog steeds een doorn in het oog van het Duitse leger. Ze waren ronduit jaloers op de marine en zeer content dat ze door Krupp werden uitgenodigd voor de ontwikkeling van een verdragend kanon.

http://www.go2war2.nl/print.asp?paginaid=460,

Een sluipschutter heeft gisteren in de Amerikaanse stad New Orleans (Louisiana) een bloedbad aangericht onder politiemannen, brandweerlieden en hotelgasten. Met een verdragend geweer van zwaar kaliber schoot hij elf mensen, van wie drie politieagenten, dood.

http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012ea65a830f1aeaf77afc29&sourceid=1011,

verdragend 3.0

zich ver uitstrekkend; zeer groot; ingrijpend; verstrekkend; enorm

Algemene voorbeelden


Er staan verdragende bepalingen in het Toekomstcontract, zoals de invoering van een loonnorm, maar geen zeer ingrijpende dingen die oude gewoonten omver gooien.

De Standaard,

Je kan je afvragen wat er aan de hand is in dat Franstalig onderwijs, als zelfs het topje van de intelligentsia er niet in slaagt de taal van de meerderheid in dit land te begrijpen. Niet dat dit akkoord zo'n verdragende toezegging was. De regel geldt niet voor de contractuelen die al in dienst zijn, evenmin voor degenen die "niet rechtstreeks in contact komen met het publiek".

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • verdragende conclusies

Slaagt premier Jean-Luc Dehaene erin snelheid te maken terwijl hij zovele maanden treuzelde? Het is te vroeg voor verdragende conclusies.

De Standaard,

  • verdragende consequenties

Welke beslissing hij voortaan ook zou nemen, het zou er een met verdragende consequenties zijn.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Als het plan niet zou slagen, had dat voor hem en voor het hele Amsterdamse politiekorps vérdragende consequenties.

De Cock en de moord op melodie, Appie Baantjer,

  • een verdragend gevolg
  • verdragende gevolgen

Op dit ogenblik een arrest vellen zonder enige overweging over de verdragende gevolgen is misschien strikt juridisch wel in orde, maar maatschappelijk moeilijk verdedigbaar.

De Standaard,

Voor al deze vormen van corrosie is het materiaalverlies het meest verdragende gevolg.

http://www.mainpress.com/zonemaintenance/corrosie%20en%20kathodische%20bescherming.htm

Het resultaat is vooraf bekend: wijdverspreide en heftige opstandigheid over gerecht en instellingen. Met zwaarwegende en verdragende gevolgen.

De Standaard,

Een cumulverbod waarbij ook een mandaat in een kleinere gemeente niet verenigbaar is met een parlementair mandaat, heeft verdragende gevolgen.

De Standaard,