verkeersbrigadier


verkeersbrigadier 1.0

iemand die voor en/of na schooltijd op drukke verkeerspunten het verkeer regelt, zodat scholieren bij het van en naar school gaan veilig kunnen oversteken; klaar-over
In Suriname in de verkleinvorm verkeersbrigadiertje meer bepaald in toepassing op een leerling van de vijfde klas van de lagere school die voor en na schooltijd het verkeer regelt op drukke verkeerspunten, zodat zijn of haar medeleerlingen bij het van en naar school gaan veilig kunnen oversteken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkeersbrigadier…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt vaak een felgekleurd hesje met reflecterende strepen om zelf goed zichtbaar te zijn
  • [Attribuut] gebruikt soms een fluitje en een spiegelei bij het uitoefenen van zijn functie
  • [Functie] regelt het verkeer op drukke verkeerspunten zodat scholieren bij het van en naar school gaan veilig kunnen oversteken
  • [Tijd] komt gedurende een bepaalde tijd voor en na schooltijd in actie
  • [Activiteit of handeling] regelt het verkeer op drukke verkeerspunten
  • [Handelende persoon] is vaak een ouder of leerkracht; is soms ook een leerling uit de hoogste klassen of groepen van de lagere school
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent deze functie als vrijwilliger uit
  • [Gevolg of resultaat] draagt bij aan de veiligheid van scholieren bij het van en naar school gaan

Algemene voorbeelden


De slagbomen langs de Brandemaat die daar vorige week werden geïnstalleerd, zullen bediend worden door leerlingen van de Oosterboerschool. Deze school levert verkeersbrigadiers die goed geïnstrueerd zullen worden.

Meppeler Courant,

Ruim 35 verkeersbrigadiers van de verschillende GLO-scholen in het district Nickerie zijn zondag door de politie verwend. [...]. Deze verkeersbrigadiers zitten allen in de vijfde klas. [...]. Jaarlijks nemen deze vijfdeklassers deel aan de verkeerstoets en verkeersexamen. [...]. De verkeersbrigadiers zorgen ervoor dat kinderen en volwassen veilig en zorgvuldig kunnen oversteken op het zebrapad. Dit gebeurt voor en na school.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/14614,

De meest opvallende overtreding was een bestuurder die binnen de bebouwde kom, tussen twee oversteekplaatsen met verkeersbrigadiers, 95 km per uur reed.

Meppeler Courant,

De bomen zullen worden bediend door de klaarovers met het doel de automobilisten te laten stoppen en overstekende kinderen te beschermen. Ook andere materialen voor de verkeersbrigadiers zoals oranje hesjes, 'spiegeleieren' en een instructievideoband liggen klaar voor gebruik.

Meppeler Courant,

Tijdens een informele bijeenkomst in het dorpshuis Oens Huus heeft de wethouder de verkeersbrigadiers bedankt voor hun inzet. Twee verkeersbrigadiers [...] kregen een verzilverde waarderingsspeld uitgereikt. Zij hadden zich gedurende vijf jaar ingezet voor het schoolgaande kind.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding