verkeersinfarct


verkeersinfarct 1.0

(transport, verkeer en reizen)

situatie waarin het verkeer dusdanig gehinderd wordt, meestal door onverwachte zaken zoals weersomstandigheden of files door ongelukken, dat automobilisten nauwelijks vooruit kunnen komen en het verkeer volledig vastloopt; het volledig vastlopen van verkeer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkeersinfarct…

is een situatie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het volledig vastlopen van het verkeer
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt meestal veroorzaakt door onverwachte en onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld door het weer of ongelukken

    Hoofdsemagram: infarct


    Algemene voorbeelden


    Elk min of meer ernstig incident op de ring rond Brussel leidt op alle invalswegen naar de hoofdstad tot een verkeersinfarct.

    De Standaard,

    Om een verkeersinfarct te vermijden en vrije doorgang te waarborgen voor de hulpdiensten hebben politie, brandweer en dienst stedenbouw nieuwe richtlijnen uitgevaardigd.

    http://www.gentenaar.be/Nieuws/Detail.aspx?ArticleID=GH099UJT=REG,

    Een middelbare scholier kan narekenen dat bij een gemiddelde economische groei van 2-3 procent per jaar over 20 jaar het verkeersinfarct totaal zal zijn, het halfslachtige gerommel in de marge van de NS ten spijt.

    NRC,

    De cultuur van de institutionele traagheid is werkelijk dominant in dit land, of waarom dacht u dat het Brusselse voorstadnetwerk van het openbaar vervoer eigenlijk nog nergens staat terwijl men het verkeersinfarct rond Brussel al minstens twintig jaar ziet aankomen?

    http://www.belspo.be/frdocfdd/nl/pubnl/sympnl/s2001rnl/srn_barr.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een dreigend verkeersinfarct

    De uitgebreide talenkennis, het goede wegennet, de goede scholing en de havens zijn pluspunten, maar het dreigende verkeersinfarct, het gebrek aan grote industrieterreinen, de tijdrovende milieureglementering en de beperkte arbeidsflexibiliteit schrikken de buitenlandse investeerder af.

    De Standaard,