verkiezingsavond


verkiezingsavond 1.0

bijeenkomst 's avonds die door de media, politieke instanties enz. wordt georganiseerd na een stembusgang om kiezers door middel van cijfers, interviews en analyses te informeren over de uitslagen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkiezingsavond…

is een bijeenkomst; is een activiteit

  • [Functie] dient om te informeren
  • [Tijd] vindt plaats in de avonduren
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt georganiseerd voor de kiezers
  • [Handelende persoon] wordt ingericht door de media, een instantie of organisatie e.d.
  • [Middel] biedt cijferoverzichten, analyses en commentaren door interviews
  • [Object betroffen] heeft betrekking op de verkiezingsuitslagen na een stembusgang

Algemene voorbeelden


Verkiezingsavond. Programma van deze avond. Vanaf 21.00 uur bent u op 2 maart van harte welkom in het provinciehuis [...]. De avond duurt tot het moment dat alle uitslagen van de Groninger stembureau's binnen zijn.

http://www.provinciegroningen.nl/actueel/dossiers/stem-voor-groningen/verkiezingsavond/

De verkiezingstweets zullen de volgers nieuws brengen en een blik achter de schermen gunnen in aanloop naar de verkiezingen die van 4 tot en met 7 juni worden gehouden. Volg het Parlement ook op de verkiezingsavond op 7 juni met nieuws over de verkiezingsuitslag in de gehele EU.

http://forum.politics.be/showthread.php?t=123946,

Dat de verkiezingen thrillerachtige proporties aannamen, bleek wel uit de misrekeningen van Amerikaanse televisiestations: tijdens de verkiezingsavond wezen ze tot tweemaal toe ten onrechte een winnaar aan.

http://www.nos.nl/amerikakiest/historie/vierjaargeleden.html,

"Komt er nou een band", vraagt iemand aan de voorlichter van D66. Deze neemt net een hap van de boeuf bourguignon die de kok van het Haarlemse provinciehuis ter gelegenheid van de verkiezingsavond heeft bereid.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een verkiezingsavond organiseren

Terwijl de stemmen worden geteld, organiseert LUX op woensdag 9 juni een grote verkiezingsavond. Na weken van campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, vindt nu eindelijk de climax plaats [...]. Politici en wetenschappers fileren in LUX de politieke strijd én de uitslag. Exitpolls en live televisie-interviews worden afgewisseld met analyses, gesprekken en scherpe columns.

http://www.lux-nijmegen.nl/debat/archief/verkiezingsavond-lux-wie-heeft-er-gewonnen