verklikkerkip


verklikkerkip 1.0

(dieren; neologisme)

kip die bewust niet wordt ingeënt tegen besmettelijke vogelziektes, bijvoorbeeld vogelgriep, en die vervolgens wordt losgelaten in een stal of op een boerderij waar ziektes geheerst hebben, om te onderzoeken of het virus of de bacterie daar daadwerkelijk verdwenen is of eventueel gemuteerd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verklikkerkip…

is een kip; is een vogel; is een dier

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een kip die niet is ingeënt tegen vogelziektes, bijvoorbeeld vogelgriep, en gebruikt wordt om te testen of op plaatsen waar ziektes geheerst hebben, deze ziektes echt verdwenen zijn en niet gemuteerd zijn

    Hoofdsemagram: kip


    Algemene voorbeelden


    In een pluimveebedrijf in Opheusden in de Betuwe zullen vrijdag de eerste verklikkerkippen worden uitgezet. Dat heeft het ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt. De kippen blijven eenentwintig dagen in de hokken, waarna bloedmonsters moeten uitwijzen of het bedrijf echt virusvrij is.

    BN/De Stem,

    De verklikkerkip, een ingenieuze vondst, het ei van Colombus! Kipjes kunnen worden ingeënt, behalve eentje = de verklikker.

    http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=25&t=16545&st=0&sk=t&sd=a&start=200,

    Per bedrijf wordt volgens een woordvoerster van Landbouw tien procent van het normale aantal kippen als verklikkerkip ingezet.

    BN/De Stem,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003