vermoeidheidsziekte


vermoeidheidsziekte 1.0

ziekte waarbij chronische, langdurige vermoeidheid het belangrijkste kenmerk is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vermoeidheidsziekte…

is een ziekte

  • [Behandeling of bewerking] kent meestal nog geen effectieve behandeling, maar wordt soms behandeld door een oefentherapeut of psycholoog
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft meestal een onbekende oorzaak
  • [Symptoom] gaat gepaard met hevige, langdurige vermoeidheid
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. het chronischevermoeidheidssyndroom (cvs) of ME

Hoofdsemagram: ziekte


Algemene voorbeelden


Michelle Akers is op het laatste moment afgehaakt voor het olympisch vrouwenvoetbaltoernooi en heeft meteen een punt achter haar carrière gezet. De 34-jarige Amerikaanse gold jarenlang als de beste voetbalster ter wereld. [...]. Tijdens de voorbereiding van wat haar tweede gouden triomf op een Olympische Spelen had moeten worden, haakte Michelle Akers af met een schouderblessure en een nieuwe aanval van het chronic fatigue immune dysfunction syndrome (CFIDS), een vermoeidheidsziekte waardoor ze tijdens de WK-finale van 1999 tegen China bijna in een coma geraakte.

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een vermoeidheidsziekte hebben
  • een vermoeidheidsziekte ontwikkelen

In het ervaringsverhaal van Edwin wordt verteld hoe hij zijn vrouw Monique steunt tijdens haar ziekte. Ze heeft een vermoeidheidsziekte gehad en kampt momenteel met de ziekte van Lyme.

https://forum.dela.nl/meegeven-57/ervaring-iemand-steunen-met-een-ziekte-687

Volgens Ter Wolbeek is het belangrijk om te achterhalen of juist deze meisjes een risicogroep vormen om een vermoeidheidsziekte te ontwikkelen. Zij beveelt aan om jongeren die last hebben van somberheid en angst, weinig bewegen en slecht slapen, preventief hulp te bieden.

https://www.trouw.nl/nieuws/vermoeidheid-vooral-door-somberheid-en-angst~baee8ccf/,

in voorzetselgroep


  • mensen met een vermoeidheidsziekte

Voor mensen met een vermoeidheidsziekte geldt een heel ander perspectief. Zij zijn soms totaal verzuurd als zij één keer de trap op lopen. Zij moeten, na een half uur buiten in de tuin bezig geweest te zijn, de rest van de dag rusten om bij te komen. Werken kunnen ze meestal niet meer en een half uur fietsen zit er echt niet in.

https://www.pomg.nl/vermoeidheidsziekten-orthomoleculaire-therapie/