verneuken


verneuken 1.0

voor de gek houden; bedriegen

Algemene voorbeelden


'Ik heb je ontzettend gemist,' had Tiger gezegd. 'Je liegt, Tiger! Je moet me niet verneuken!'

Gif, Riana Scheepers,

Toch kost een retourtje Beijum bij VTG 16 euro, zegt Bakker. "Twee euro goedkoper dan TCG, dus." "VTG verneukt de klanten", zegt Moesker. "Ze berekenen geen instaptarief, maar de eerste drie kilometers zijn veel duurder." Klopt, zegt Bakker droogjes. "De eerste drie kilometer kosten 2 euro 35. Maar kilometer 4 tot en met 6 kosten 48 eurocent. Daarna is het 1 euro 40 per kilometer."

Dagblad van het Noorden,

'Hij wist dat ik iets gewaagd had. Iets heel bijzonders. Wat ze in retorische taal "de grote sprong" noemen.' 'Te grote kapitaalsuitbreiding.' 'Niet te grote. Grote, heel grote, die waardoor je echt groot wordt. Te groot wordt die maar als je het geld besteed hebt, uitgegeven betekent dat, en als ze op het eigenste ogenblik iets met je doen, als ze je dan verneuken, als ze je, in zakelijke termen uitgedrukt, plotseling beroven van de inkomsten waarmee je je rekeningen moet betalen in die levensgevaarlijke beginperiode, waarin je expansie nog uitgebouwd moet worden, je rekeningen en de intresten van de monsterlening.'

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt werkwoord


  • verneuken en verlinken

En we prijzen Ryan, die de laatste jaren duidelijk alleen bureauwerk verrichtte, en zich nu, verneukt en verlinkt, maar amper weet te redden, hangend aan een helikopter. Clear and Present Danger is misschien geen kunstwerk, maar wat een ambachtelijk, uitstekend gemaakt entertainment.

NRC,

tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


  • zich verneukt voelen

De zon stond laag en plotseling verhief ze haar stem en zei op een manier die ik van haar niet verwacht had: 'Ik voel me godverdomme verneukt! Ik ben weduwe, ik hoor te rouwen, maar ik ben woedend op die man. Je gaat toch niet zomaar dood als je nog van alles uit te leggen hebt?'

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Alleen verder lopend naar huis voelde ik me verneukt. Ik stelde me voor dat ze eenmaal bij Caspar thuis tevreden tegen elkaar zouden schurken, maar dan wel beheerst, zonder hinderlijke geluiden of de schijn van persoonlijke betrokkenheid.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Er lopen rechtszaken tegen hem, de oude Albert Heijn voelt zich door hem "verneukt", kleine beleggers gaan massaal het schip in en institutionele beleggers verliezen in één dag miljarden.

http://www.groene.nl/2003/0320/pv_vdhoeven.html,

verneuken 2.0

al dan niet opzettelijk laten mislukken; verpesten; verknallen; verzieken

Algemene voorbeelden


President Obama [...] gaf toe een fout te hebben gemaakt bij de afhandeling van de mislukte nominatie van Tom Daschle voor zijn kabinet, en gebruikte daarvoor de volgende woorden: 'I screwed up', ofwel: 'ik heb het verneukt.'

http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=95593,

Toen ze de jongelui uitgewuifd hadden, zei Nadia: 'Die kerel die het voor mij verneukt had in Korea, weet je het nog? Die is vervangen. Door een betere,' zei ze genoeglijk.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Combinatiemogelijkheden


met object


  • een examen verneuken
  • een proefwerk verneuken

Een heel weekend leren en dan zul je zien dat je je eerste examen verneukt.

http://www.vato.nl/forums.php?m=posts&q=6771,

Zeg nou eens gewoon eerlijk 'je hebt het proefwerk verneukt en dat is omdat je te weinig hebt geleerd' (als je echt betrokken bent bij je leerlingen weet je heus wel wie het heeft verneukt omdat ie dom is en wie het heeft verneukt omdat ie te weinig heeft geleerd).

http://www.nujij.nl/algemeen/kamer-wil-af-van-makkelijke-cito-toets.20582711.lynkx

voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


  • een verneukt leven

Hoewel Sapphires Precious in Drift een moedeloos makend relaas van een verneukt leven brengt, is dat boude verslag wars van alle zelfbeklag.

De Standaard,