verwenzorg


verwenzorg 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

vorm van zorg, vooral bestemd voor chronisch zieken, die niet alleen gericht is op medische handelingen, maar ook op het verbeteren van de levenskwaliteit, bijvoorbeeld door extra persoonijke aandacht te geven, smakelijke maaltijden aan te bieden, etc.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Verwenzorg…

is zorg

  • [Belanghebbende of begunstigde] is meestal bestemd voor chronisch zieken
  • [Onstoffelijke inhoud] is zorg die vooral gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van leven, bv. door extra persoonlijke aandacht te geven, smakelijke maaltijden aan te bieden, etc.

    Hoofdsemagram: zorg


    Algemene voorbeelden


    Zieke mensen hebben niet alleen behoefte aan zelfstandigheid, maar ook aan warme relaties. Door verwenzorg te promoten, hoopte hij meer menselijkheid in de gezondheidszorg te krijgen.

    Algemeen Dagblad,

    'Ik lees de krant voortdurend met in mijn achterhoofd of ik er iets mee kan in de verwenzorg. Vliegveld Eindhoven bestond een paar jaar geleden 75 jaar. Ik heb de directeur benaderd en gezegd dat wij dat graag met hen mee wilden vieren. We zijn met twee groepen van veertig patiënten met twee vliegtuigen de lucht in gegaan, de mensen kregen een rondleiding, gingen op de foto met het vliegtuig en de bemanning en hadden een heel bijzondere dag.'

    https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-zondag/onderwerpen/64152-zorg-heeft-meer-antenne-nodig-voor-verwenzorg,

    Joke werkte vroeger als verpleegkundige in het psychiatrisch ziekenhuis Reinier van Arkel in Vught. Zij zag dan altijd hoeveel de psychiatrische patiënten in de instelling moesten missen. Er kwam geen familie op bezoek en het eten was ook niet altijd even goed. Joke ging daarom bakjes met kersen uitdelen aan de chronisch zieke patiënten. Dit deed zij, omdat er veel kersenbomen bij haar in de tuin stonden. De patiënten waren blij verrast. Een paar jaar later werd de kers als symbool voor de verwenzorg gebruikt. ''et was een prachtige manier om daarom de kers als symbool te maken voor de verwenzorg. De verwenzorg is de vitamine V in de zorg.'

    https://props.fhj.nl/nieuws/van-aandacht-groeit-iedereen/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002