verworvene


verworvene 1.0

dat wat verworven is; dat wat verkregen is; verworven zaak of geheel van zaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verworvene…

is een zaak of een geheel van zaken

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verworven; is, vaak met de nodige moeite, verkregen

    Algemene voorbeelden


    Belanghebbende, een gemeente, verwerft met het oog op de uitvoering van een bestemmingsplan een rundveebedrijf. Tot het verworvene behoort ook een melkquotum, dat door de gemeente wordt doorverkocht.

    https://www.navigator.nl/document/inod5fdf4c0ed8eae57455a2be1137a01948/ecli-nl-hr-1999-aa2682-bnb-1999-198-gemeente-handelde-niet-als-ondernemer,

    De dansers in Nederland doen weinig onder voor hun collega's elders. Integendeel! Maar hoe bloeiend de danskunst ook is, de verrassing blijkt er af en de investering in het verworvene blijkt te laat te zijn ingezet.

    https://www.trouw.nl/nieuws/dans~b0326bc6/,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • verloren (dreigen te) gaan

    Vooral Varoufakis gaat de trojka te lijf met een andere taal en andere spelregels – altijd een paar kaarten tegen de borst. [...]. Leg Varoufakis de angst voor 'dat al het verworvene verloren dreigt te gaan' en je zult horen dat er niets verworven is dan verarming en misère. Varoufakis voegt een nieuwe dimensie toe, die van menselijk welzijn.

    https://www.groene.nl/artikel/griekenland-is-verontwaardigd-over-duitse-steekpenningen,

    als object bij een werkwoord


    • het verworvene behouden
    • het verworvene beschermen (tegen iets)
    • het verworvene bestand maken (tegen iets)
    • het verworvene verankeren
    • het verworvene (niet) verliezen

    Als je gedachtegoed verwezenlijkt is, wil je het verworvene behouden. Daardoor word je automatisch behoudend oftewel conservatief.

    http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/new/commentsgastweblogs/fortuyn_tegen_melkert_tweede_ronde/,

    Min of meer bij toeval werd de Nieuwmarkt tot een soort proeftuin, waar dit denken tijdelijk aan de praktijk kon worden getoetst. De proeftuin begon enigszins te bloeien, tot opgetogenheid van de archaïsche filosofen. Hun theoretische rechtvaardigingen vormden ten slotte zelfs de grondslag, niet alleen voor de aanleg van speelplaatsen en tuintjes, maar ook voor een daadwerkelijke vestingbouw om het verworvene te beschermen.

    Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

    Zonder al te grote tegenvallers inzake konjunktuur en renteverloop zal het totale overheidstekort in 1996 niet boven 3 procent van het bruto binnenlands produkt uitkomen, zo voorspelt de Nationale Bank in haar jaarverslag. Daarmee zou de basis zijn gelegd voor duurzaam gezondere overheidsfinanciën en een geleidelijk aan kracht winnende afbouw van de overheidsschuld. Het komt erop aan het verworvene voldoende te verankeren en bestand te maken tegen de wisselvalligheden van de ekonomische konjunktuur en van de internationale financiële omgeving.

    De Standaard,

    Ieder verlangen dat we vervullen roept weer een nieuw verlangen op. Nog net weer wat meer beter of mooier. Tegelijkertijd ontstaat daarbij het verlangen het verworvene niet te verliezen.

    https://www.lanterfanten.nl/1617167.htm

    in voorzetselgroep


    • het behoud van het verworvene
    • veel van het verworvene

    De huidige babyboomer is vaak niet meegegaan met innovaties in zijn vakgebied. Hij moet dan langer blijven werken met kennis die niet meer relevant is voor zijn organisatie. Daarnaast houdt hij graag veranderingen tegen, laat staan dat hij veranderingen op gang zal brengen. Het wordt dan steeds aantrekkelijker voor een werkgever om afscheid te nemen van een oudere werknemer. Voor de babyboomer bood het behoud van het verworvene houvast. Voor de jongere generaties, en dat geldt zeker voor de jongste generaties, is de enige zekerheid dat altijd alles verandert.

    https://www.mt.nl/management-team/verlaag-de-aow-leeftijd/16827,

    Door de huidige ideologie van de vrije concurrentie en het marktdenken rukt de privatisering op en maakt veel van het verworvene weer ongedaan ten nadele van de economisch zwakken.

    http://www.solidariteit.nl/nummers/100/Solidariteit_grondslag_van_vakorganisatie.html,

    met onbepaald voornaamwoord


    • al het verworvene

    Vooral Varoufakis gaat de trojka te lijf met een andere taal en andere spelregels – altijd een paar kaarten tegen de borst. [...]. Leg Varoufakis de angst voor 'dat al het verworvene verloren dreigt te gaan' en je zult horen dat er niets verworven is dan verarming en misère. Varoufakis voegt een nieuwe dimensie toe, die van menselijk welzijn.

    https://www.groene.nl/artikel/griekenland-is-verontwaardigd-over-duitse-steekpenningen,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • het aangeborene of het verworvene

    Dit argument verwijst opnieuw naar het debat over het respectieve aandeel van genen en milieufactoren in de vorming van de persoonlijkheid. Dit probleem vormt het voorwerp van een debat binnen de wetenschappelijke gemeenschap en diverse scholen schrijven een grotere of kleinere inbreng toe aan het aangeborene (de genen) of het verworvene (het milieu) bij de vorming van de persoonlijkheid.

    http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies-nr10.htm,