viaduct


viaduct 1.0

afbeelding

Bron: Robert Wade
( CC BY-NC-SA 2.0 )

grote, meestal vlakke brug voor autoverkeer of treinverkeer die een redelijk lang traject overspant over een hindernis, zoals een diep dal, verkeerswegen in een andere richting, een waterweg of een bewoond gebied, en die meestal bestaat uit meerdere bogen of andere overspanningen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een viaduct…

is een brug; is een bouwwerk; is een voorwerp

  • [Afmeting] is in bergachtige gebieden soms zeer hoog en lang
  • [Constructie] heeft een of meer overspanningen en daarboven een vlak brugdek
  • [Materiaal] is van steen, beton of staal
  • [Functie] dient om wegverkeer of treinverkeer over een hindernis, zoals een diep dal, verkeerswegen in een andere richting, een waterweg of een bewoond gebied, te laten rijden
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door auto's of door treinen

Algemene voorbeelden


Topkapi lag aan het eind van het Stationsplein, waar trambanen donkere tunnels in doken of schuin omhoogliepen over viaducten op smalle pijlers.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Daar had je weer zo'n mooi wanstaltig viaduct, met betonrot en een verroeste reling.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Grauwe, armtierige woonwijken liggen er in de schaduw van kantoorkolossen en fabrieken, onaanzienlijke houten huisjes leunen er aan tegen de meest futuristische gebouwen, de stad wordt doorploegd door spoorweglijnen en autowegen op viaducten.

Werk, Josse De Pauw,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • onder het viaduct

De nieuwe bovenbouw voor de Vlietmolen is zo hoog dat hij niet onder het viaduct over de A27 bij Meerkerk naar de Noordseweg heen kan.

http://www.simav.nl/algemeen/nieuws.htm

Met de tram reden we van de stad naar ons dorp. Als we onder het viaduct door waren gegaan, begon de poëzie. Het groen raakte soms de ramen van het rijtuig, de tram reed door lanen waar het licht, zowel in de zomer als in de winter, mysterieus halverwege de voorruit bij de trambestuurder bleef hangen. Als er een vogel langs vloog, zei mijn vader welke vogel het was.

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

Ze verliet de weg, die naarmate hij verder van het centrum afboog schaarser bebouwd was en samen met het kanaal onder het viaduct doorging.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Ze liepen onder het viaduct door in een kleine, steeds dikker wordende stroom mensen, die zich naar een rij wachtende bussen begaven.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Romero reed rustig de weg op en reed onder het viaduct door naar de kruising 121th Street en East Imperial.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

'Jippie-ahé!' juichte Dirk, elke keer als ze onder een viaduct door reden.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

We reden onder een viaduct en een man stond onder de leuning door te pissen op de daken van de onder hem passerende auto's.

Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

Hij stond stil bij het huisje vlak onder het viaduct.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Het Pentagon doemde op [...]. Het verdween weer even uit het zicht toen we onder een viaduct door reden.

Crisis four, Andy McNab,

Wat een ontspanning is het om na een grote bocht van de Autobahn af, stil te houden voor de weg die onder het viaduct doorloopt, het grauwen van de Mercedessen verzacht van boven te horen komen, en in het ruige gras aan de overkant een verdorde tak en een gedeukt bierblikje te zien liggen.

NRC,

Drie weken had ze op straat geleefd, 's nachts in een kartonnen doos onder een viaduct geslapen, steeds meer in de war, maar bij vlagen waarschijnlijk toch wetend wat er was gebeurd.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

  • over het viaduct
  • over een viaduct

Ongeveer halverwege onze rondgang rond de stad reden we over een viaduct en zagen we onder ons lage, vierkante gebouwen, voor het grootste deel motels en hamburgertenten, eilanden in een zee van neon.

Crisis four, Andy McNab,

Bij accident 2 zat ik in mijn wagen en snorde ik tegen een vrolijke snelheid over het viaduct van Vilvoorde toen plots het pinker syndroom mij duidelijk maakte dat zowel vrolijk als snelheid relatief zouden worden. Na [...] de file 3 keer op de radio gehoord te hebben kwam ik een brandweertruck tegen [...] die [...] een oplegger aan het blussen was op de pechstrook.

http://users.tijd.com/delink/,

"Ik begrijp hem wel maar toch ga ik terug, desnoods alleen", zegt ze terwijl ze de trein nakijkt die over het viaduct dendert.

NRC,

Auto's razen over het viaduct over de Hoogeveensche Vaart van rijksweg 32 op enige afstand boven de hoofden van een kleine groep mensen.

Meppeler Courant,

In de verte reed een tram over het viaduct in de Van Baerlestraat.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

  • ter hoogte van het viaduct

De drie knapen fietsten ter hoogte van het viaduct naast elkaar.

Meppeler Courant,

Op de A28 ter hoogte van het viaduct bij Echten ontstond gisteravond een aanrijding waarbij drie gewonden vielen en waarbij in totaal vier auto's betrokken waren.

Meppeler Courant,

  • vanaf een viaduct
  • vanaf viaducten

Vandalen gooiden het stuk steen omstreeks 16.35 uur vanaf een viaduct in Anderlecht door de voorruit van de aanstormende intercity.

De Standaard,

Vanuit een VW-bus boordevol elektronica kan de politie vanaf viaducten het langsrijdende verkeer controleren op snelheid, bumperkleven en agressief weggedrag.

Haagsche Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • tunnels en viaducten
  • tunnels, bruggen en viaducten

Waar voorheen de nadruk lag op het bouwen van tunnels en viaducten is Strukton Betonbouw in 2000 op meerdere locaties begonnen met het bouwen van bruggen.

http://www.strukton.com/,

Voorts is er kans op mistvorming, vooral op bruggen en viaducten is het uitkijken voor enkele ijsplekken.

De Standaard,

De Big Apple wemelt van de tunnels, bruggen en viaducten, fly-overs en wat al niet meer.

NRC,

Slimme oplossingen en precisiewerk maken dat de civiel-technische bouwer expertise levert op het gebied van tunnels, bruggen, viaducten en onderdoorgangen, stations met bijbehorende parkeergarages en geluidsweringen.

http://www.strukton.com/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen