videoblog


videoblog 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

blog die voor het grootste deel uit video's bestaat; blog met veel video's; vlog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een videoblog…

is een blog

      Hoofdsemagram: vlog


      Algemene voorbeelden


      Vlog (een afkorting voor videoweblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.

      http://vlog.startbewijs.nl/,

      Vloggen is begonnen in New York omstreeks 2000 met experimentele vlogs. In 2004 kondigde Steve Garfield aan dat 2004 hét jaar van de videoblog zou worden. Op dat moment waren er slechts een handje vol vloggers in New York.

      http://vlog.startbewijs.nl/,

      In 2005 was bloggen hét modewoord bij uitstek. Weblogs in de vorm van onlinedagboeken, -kronieken, -reportages, -columns of -kranten schoten als paddenstoelen uit de grond. Sommigen zien er een bedreiging in voor de geschreven pers. Maar wie is er bang voor vlogging? Videoblogs knagen in Amerika aan de kijkcijfers van de televisie. Ze zijn goedkoop, flexibel en hip. Héél hip.

      De Morgen,

      Hoe laat je als bestuurder zien waar je mee bezig bent en welke thema's hoog op je agenda staan. Minister van der Hoeven (Economische Zaken) koos voor een videoblog. Hierin neemt ze de kijkers mee naar werkbezoeken en licht ze beleidsonderwerpen en standpunten toe.

      http://westmedia.nl/nieuws/video/wekelijkse-videoblog/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2005
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal videoblog
      Betekenis in brontaal idem