vingervoedsel


vingervoedsel 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

hapjes die direct en makkelijk met de vingers gegeten kunnen worden en die vaak ook een vrij eenvoudige bereidingswijze hebben; voedsel dat gemakkelijk met de hand gegeten kan worden; hapjes die men met de hand eet; fingerfood

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vingervoedsel…

is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Het vingervoedsel in kleine hoeveelheden verovert ook in razend tempo de Nederlandse gastronomie, en land van herkomst Spanje wrijft in zijn handen door die culinairculturele marketing. Niet gek dus dat het mediterrane land de derde derde donderdag in juni heeft uitgeroepen tot Wereld Tapasdag.

      https://www.fijnedagvan.nl/info/wereld-tapasdag/

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • vingervoedsel eten
      • vingervoedsel serveren

      Als je onderweg bent en je krijgt honger, kun je nog vlug wat vingervoedsel eten. Dit woord is een letterlijke vertaling van het Engelse woord fingerfood. Het staat voor 'alles wat je met je vingers kunt eten', zoals boterhammen, sandwiches en snacks waarvoor je geen bestek nodig hebt. Ook op feestjes kan wat chic vingervoedsel best wel handig zijn. Wat dacht u van oesters, sushi en een witlofblaadje opgevuld met roquefort en spekblokjes?

      Taaltelefoon Vlaanderen,

      Het geldt in ieder geval voor mezelf. Ik heb – voorlopig en godzijdank – geen last van dementie, maar ik zing graag én ik eet graag met mijn handen. Niet altijd en overal, uiteraard. Niet alle voedsel is er geschikt voor. In rusthuizen zal vingervoedsel – finger food – worden geserveerd, dat gemakkelijk zonder bestek kan worden gegeten.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2013/11/29/om_de_vingers_aftelikken-kristienhemmerechts-1-1790269/,

      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2002
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal finger food
      Betekenis in brontaal idem