vismigratierivier


vismigratierivier 1.0

(jacht en visserij; neologisme)

aangelegde rivier die de trek van vissen van zoet naar zout water en andersom stimuleert, omdat trekvissen zoet en zout water nodig hebben voor hun levenscyclus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vismigratierivier…

is een rivier; is een waterstroom; is een water

  • [Functie] stimuleert en verbetert de trek van vissen van zoet naar zout water en andersom
  • [Vervaardiging] is een aangelegde rivier

    Hoofdsemagram: rivier


    Algemene voorbeelden


    Minister Schultz van Haegen (IenM) beantwoordt vragen van het Kamerlid Visser (VVD) over het plan om een vismigratierivier ter waarde van meer dan 80 miljoen te maken in de Afsluitdijk.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/01/19/beantwoording-vragen-lid-visser-vvd-over-bericht-vismigratierivier-ter-waarde-van-meer-dan-80-miljoen-te-maken-in-de-afsluitdijk.html,

    Afsluitdijk krijgt doorgang voor vissen. De Afsluitdijk tussen Friesland en Noord-Holland is volgend jaar niet langer een onneembare barrière voor vissen. Vrijdag wordt het startsein gegeven om in de dijk een gat te maken dat ruimte moet gaan bieden voor 's werelds eerste vismigratierivier. De 6 kilometer lange kronkelrivier moet de trek van vissen van zoet (IJsselmeer) naar zout water (Waddenzee) en vice versa verbeteren. Door de lengte van de rivier kunnen vissen geleidelijk wennen aan de overgang tussen zout en zoet water. Tot nu toe kunnen de trekvissen gebruikmaken van de sluizen in de Afsluitdijk, maar dat doen ze slechts mondjesmaat. Als de rivier eenmaal stroomt zullen naar verwachting jaarlijks miljoenen vissen via de open verbinding migreren. Het gaat daarbij om sterke zwemmers zoals zalm en zeeforel en vissen die zich liever met de stroom laten meevoeren zoals bot, jonge paling en spiering.

    http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2014/afsluitdijk-krijgt-doorgang-voor-vissen/,

    De wereldwijd unieke Vismigratierivier door de Afsluitdijk herstelt de natuurverbinding voor trekvissen tussen Waddenzee en IJsselmeer. De Afsluitdijk, een grote barrière voor trekvissen, is aan een grote opknapbeurt toe en wordt versterkt. Tegelijkertijd met het overslagbestendig maken van de Afsluitdijk is er ruimte om regionale ambities op het gebied van natuur, energie en recreatie & toerisme te realiseren. Eén van die ambities is de Vismigratierivier, een kilometerslange getijdenrivier die de Waddenzee met het IJsselmeer verbindt. Door aanleg van de Vismigratierivier kunnen vissoorten rond de Afsluitdijk zich herstellen. Ook soorten die met de aanleg van de Afsluitdijk verdwenen zijn, krijgen weer een kans.

    http://www.rijkewaddenzee.nl/programma/vismigratierivier/,

    In het najaar van 2014 is door de betrokken bestuurders positief besloten over het project Vismigratierivier. Dit betekent dat we in het voorjaar van 2015 aan de slag kunnen met de volgende stap. We gaan beginnen met de voorbereidingen, hiervoor wordt een speciale werkgroep samengesteld. Voorbereiding- en aanlegfase. Om een optimaal werkende Vismigratierivier aan te leggen moeten er diverse onderzoeken uitgevoerd worden, dit duurt nog enkele jaren. De aanlegfase is gepland in 2016-2017. De planning wordt ook bepaald door de samenwerking met Rijkswaterstaat die aan de slag gaat om van de Afsluitdijk een overslagbestendige dijk te maken. Als alles volgens de planning verloopt kunnen trekvissen vanaf 2018 gebruikmaken van de Vismigratierivier.

    http://www.deafsluitdijk.nl/projecten/vismigratierivier/wat-is-de-planning/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010