vleesverlater


vleesverlater 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

iemand die eerst wel vlees at, maar die nu helemaal geen vlees meer eet of bewust minder vlees eet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vleesverlater…

is een persoon

 • [Gedrag] eet geen vlees of minder vlees

  Algemene voorbeelden


  63 % van de ondervraagden zegt frequent vlees te eten. Meer dan een kwart zegt eerder sporadisch vlees te eten. 10 % van de Belgische bevolking staat afkerig tegenover vlees. 5 % is vleesverlater en 5 % noemt zichzelf vegetariër (gedeeltelijk - af en toe nog gevogelte en vis - of volledig).

  http://www.gaia.be/nl/nieuws/080501.html,

  Website helpt Vleesverlaters. Jan Lieftink (36) uit Amsterdam is beheerder van de website www.vegatopia.com, 'een digidorp voor lekker vegetarisch eten'. Sinds kort kunnen beginnende vegetariërs er terecht bij de 'helpdesk voor vleesverlaters'.

  De Volkskrant,

  Mensen die met enige regelmaat bewust afzien van vlees noemen zichzelf flexitariër, vleesmijder, vleesverminderaar of vleesverlater. Daar zijn er heel veel van. Uit onderzoek bleek dat nog maar achttien procent van de Nederlanders elke dag vlees eet, terwijl dat in 2009 nog op zevenentwintig procent lag.

  https://www.hpdetijd.nl/2012-06-10/de-flexitarier-houdt-zichzelf-voor-de-gek/,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een vleesverlater zijn

  Je zou zeggen dat ik als semi-vegetarisch lid van een verder volledig vegetarisch gezin (ik ben een vleesverlater die aan een nogal hardnekkige vorm van verlatingsangst lijdt) dat juist zou toejuichen. Dat deed ik in eerste instantie ook. Totdat ik 'm proefde. Geen zorgen, ik ga hier nu geen Bucklerbetoog over smaak houden, dat moet iedereen maar voor zichzelf bepalen. Maar voor wie het weten wil: een bittere spons met asbaksmaak en de bite van een overrijpe banaan…

  https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20181018_67763736/column-remco-veldhuis-worst-case,