vliegtrombose


vliegtrombose 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; transport, verkeer en reizen; neologisme)

trombose, vooral in de benen, die komt door het te lang in dezelfde houding zitten op een langeafstandsvlucht in het vliegtuig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vliegtrombose…

is trombose; is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Korte en lange mens riskeert vliegtrombose. Eén op de 5000 mensen krijgt last van een bloedprop in de aderen (veneuze trombose) na een vliegreis van meer dan vier uur. Voor lange, korte of dikke mensen en voor pilgebruikers is het risico hoger. Dit concludeert epidemioloog prof.dr. Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum op grond van een studie waarin bijna 9.000 mensen zijn onderzocht. De resultaten van epidemioloog Rosendaal en zijn collega's van het AMC in Amsterdam verschijnen deze week in het online tijdschrift Public Library of Science Medicine.

      NRC Handelsblad,

      Het grootste ongemak voor lange mensen is de beenruimte. In sommige zalen zitten die verplicht wijdbeens, omdat het anders niet past. Zelf heb ik de meeste moeite met de zogeheten 'gemeenschappelijke armleuning': je kunt je armen niet kwijt. De stoelen zijn smal, de armleuningen enkelvoudig en dun. Wil je niet arm in arm met je buurman zitten, dan moet je je handen devoot in de schoot leggen. Dan buigen je schouders naar binnen en vermijd je fysiek contact. Maar dat zit vrij verkrampt. Dat is ook wat vliegreizigers kunnen ervaren: het 'economy class syndroom'. In het theater krijg je geen vliegtrombose, maar er zijn vliegtuigen waarin je comfortabeler zit dan in sommige theaters. Wie niet wil indikken, voert geregeld kinderachtige wedstrijdjes armleuningen claimen.

      NRC Handelsblad,

      Vliegtrombose: meer bewegen. Trombose als gevolg van lange afstands-vluchten is eerder een gevolg van een langdurig gebrek aan beweging dan van te weinig ruimte of een verkeerde houding. Dat is een voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Eerder al was aan luchtvaartmaatschappijen gevraagd aandacht te schenken aan de relatie tussen trombose en lange vluchten. Ook de Wereld Gezondheids Organisatie doet onderzoek naar de precieze oorzaken van het fenomeen.

      Algemeen Dagblad,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2001