vliering


vliering 1.0

afbeelding

Bron: Paul van Galen
( CC BY-SA 3.0 )

lage verdieping direct onder het dak, gebouwd als bovenste gedeelte van een zolder en meestal gebruikt als bergruimte; bergruimte onder het dak; bovenzolder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vliering…

is een verdieping; is een ruimte; is een plaats

  • [Afmeting] is meestal zo laag dat je er niet kunt staan en dus ongeschikt voor bewoning
  • [Dimensie] heeft doorgaans schuine wanden
  • [Attribuut] is meestal bereikbaar via een uittrekbare trap
  • [Constructie] is meestal gebouwd boven de hanenbalken van de dakconstructie en wordt meestal afgesloten met een luik
  • [Deel] heeft soms een of meer dakramen; heeft heel soms een dakkapel
  • [Functie] wordt vooral gebruikt als bergruimte en zelden als permanente woonruimte
  • [Plaats] is dicht tegen het dak aan gebouwd
  • [Positie] is het bovenste gedeelte van een huis; is als bovenste gedeelte van een zolder gebouwd
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van een zolder, omdat die doorgaans hoger is en daardoor wel voor bewoning geschikt, en omdat die doorgaans via een vaste trap toegankelijk is

Algemene voorbeelden


Tip woonde in een straat met arbeiderswoningen, huizen van twee verdiepingen met een vliering, drie slaapkamers boven, beneden een kamer en suite, een wc en een keuken.

De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

De termen vliering en zolder worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar er is een wezenlijk verschil. Een zolder is namelijk een verdieping onder het dak, terwijl er bovenop de zolder nog een vliering - bijvoorbeeld voor meer opslagruimte - kan worden gebouwd. Een vliering is dus het bovenste gedeelte van de zolder.

https://www.vanenkbouw.nl/vlieringen#:~:text=De%20termen%20vliering%20en%20zolder,bovenste%20gedeelte%20van%20de%20zolder.

Bij de inspectie van de zolder of vliering moet u goed letten op lekkages, vochtplekken, kieren en gaten en de bevestiging van een eventuele schuiftrap (vlizotrap).

http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/%28Ver%29Bouwen/OnderhoudVerbouwen/Belang+van+goed+onderhoud/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de vliering afzoeken

Zijn uitgangspunt bij Sparta wordt de spelers vertrouwen geven om van daaruit in de KPN Eredivisie te blijven. "Daarvoor moet hard gewerkt worden. Want ik heb vanochtend de vliering afgezocht, maar de dozen met vertrouwen, die ik vandaag wilde meenemen en uitdelen, heb ik helaas niet gevonden."

De Telegraaf,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de vliering van een huis
  • de vliering van een woning

De waarnemingen aan de komeet van Halley deed Kaiser dan ook vanaf de zolder en vliering van zijn huis, waar hij een kijker had opgesteld die hij van een vooraanstaand amateur-astronoom had kunnen lenen. Om te kunnen waarnemen moest hij wel enkele van de dakpannen verwijderen.

http://www.strw.leidenuniv.nl/~heijden/kaiser_ned.html

met adjectief ervoor


  • de donkere
  • de halve vliering
  • een muffe vliering

Via een wankele ladder in de zaal klim ik omhoog naar de vliering. In het kille schemerduister ontstaat enige beweging. 'Dag vleermuizen,' zeg ik, om me zelf gerust te stellen. Ik loop voorzichtig over de donkere vliering. Tussen de balken fladdert een opgeschrikte vleermuis. Ik open het kleine dakraam.

Het vrome volk: verhalen, Maarten 't Hart,

Ze laat de kleine voorkamer met de eettafel zien, de bovenverdieping met de twee slaapkamertjes en het schuurtje met de halve vliering.

nrc.next,

Zelf een dakraam plaatsen. U zou graag direct daglicht op uw hobbyzolder hebben; u zoekt een ventilatiemogelijkheid voor die muffe vliering; u wilt een beter uitzicht vanuit die bovenste logeerkamer.

http://www.delftwonen.nl/

in voorzetselgroep


  • naar de vliering
  • op de vliering
  • over de vliering
  • vanaf de vliering
  • opslaan op de vliering

Via een wankele ladder in de zaal klim ik omhoog naar de vliering. In het kille schemerduister ontstaat enige beweging. 'Dag vleermuizen,' zeg ik, om me zelf gerust te stellen. Ik loop voorzichtig over de donkere vliering.

Het vrome volk: verhalen, Maarten 't Hart,

Het speelgoed van vroeger staat al opgeslagen op de vliering. Verstofte dozen met knuffels, treintjes, puzzels, barbies, tekeningen, herfstwerkstukjes, kerstwerkstukjes, schelpen, kleiklompen, kijkdozen. Klaar om afgedankt te worden.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

De waarnemingen aan de komeet van Halley deed Kaiser dan ook vanaf de zolder en vliering van zijn huis, waar hij een kijker had opgesteld die hij van een vooraanstaand amateur-astronoom had kunnen lenen.

http://www.strw.leidenuniv.nl/~heijden/kaiser_ned.html

Vaste verbindingen


het spookt bij hem op de vliering

  1. hij is niet goed wijs

    'Heb jij Werner al gezien vandaag?' vroeg Leon. 'Heeft een dag vrij genomen,' zei Noël met zijn mond vol, 'het gaat niet zo goed met dat zotte wijf van hem.' 'Ik heb ervan gehoord. Ze is helemaal gaga nu. Gisteravond in La Couronne vertelde Gabriëls dat ze Jezus gezien heeft. Op een appeltaart.' 'Je meent het.' Noël grinnikte. 'Het verbaast me niets. Mensen moeten geloven wat ze graag willen geloven, maar bij die trut spookt het op de vliering.'

    Poes poes poes, Paul Mennes,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen