vlijtig liesje


vlijtig liesje 1.0

eenjarige, doorbloeiende, heesterachtige kamerplant of tuinplant uit de balsemienfamilie met kale, glanzende stengels en platte, doorgaans rode, roze of witte bloemen
Zo genoemd omdat de plant snel groeit en langdurig bloeit. In het Latijn impatiens 'ongeduldig' genoemd, omdat, als de bloemen niet weggehaald worden, er kokertjes ontstaan, waaruit het zaad zelfs bij lichte aanraking springt (springzaad).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vlijtig liesje…

is een plant

  • [Afmeting] wordt 30 tot 60 cm hoog
  • [Kleur] heeft doorgaans roze, witte of rode bloemen in verschillende schakeringen, maar soms ook oranje, violetblauwe, meerkleurige bloemen
  • [Uiterlijk] heeft kale, glanzende stengels en platte bloemen die vrijwel symmetrisch zijn en tot 4 cm breed kunnen worden
  • [Plaats van herkomst] is oorspronkelijk afkomstig uit de bergen in het tropische gedeelte van Afrika en uit Zanzibar
  • [Tijd] bloeit van mei tot oktober
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een doorbloeiende, eenjarige plant; heeft veel water en weinig zon nodig

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Ericales
Familie Balsaminaceae; Balsemienfamilie
Geslacht Impatiens; Springzaad
Soort Impatiens walleriana; Impatiens sultani

Algemene voorbeelden


Toen hij de gieter weer vol liet lopen bij de buitenkraan, zag hij zijn buurman het huis uit komen, in zijn zondagse pak, zonder overhemd, het jasje over zijn magere onbehaarde borst. In zijn hand had hij een plant, een vlijtig liesje uit de kamer.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Om een idee te krijgen in welke hoeveelheden de gemeente bloemen pootte in de stad om deze een feestelijk aanzien te geven, vond ik de volgende cijfers. Er werden in dat jaar niet minder dan 48.000 stuks planten gepoot met daarnaast nog eens 30.000 bloembollen. Hieronder waren alleen al 21.000 begonia's in vier kleuren en meer dan 9.000 afrikaantjes. Verder nog vlijtige liesjes, lobelia's, lupinen en nog meerdere soorten, teveel om op te noemen.

Meppeler Courant,

In de plantsoenen waarmee de hoofdstraat is afgeboord, staat hosta afgewisseld met veel vlijtige liesjes.

De Standaard,

'Vlijtige liesjes,' zei Leen, 'fuchsia's en hortensia's, die hebben geen zon nodig.'

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Even later roffelde de regen op het daktuintje neer; grote waterbellen dansten op de plavuizen en in de bloemperken bewogen de vlijtige liesjes, gegeseld door glinsterende druppels, als rode koraalvisjes heen en weer.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

De volgende eenjarigen zaait u best nog in de koude bak, onder plastiektunnels of in zaaibakjes in de hobbykas: mexicaantjes (ageratum), leeuwenbek, zaaiaster, campanula, clarkia, dahlia, anjers, ijsbloem (mesembryanthemum), gaillardia, godetia, vlijtig liesje, lavatera, lobelia, maskerbloem (mimulus), nemesia, juffertje in 't groen (nigella), petunia's, portulak, rudbeckia, verbena en de stinkertjes, afrikaantjes of tagetes.

De Standaard,

Het vlijtig liesje komt van nature voor in de bergen in tropisch Afrika en op Zanzibar. De soort wordt veel als kamerplant toegepast, hoewel hij de laatste jaren in de handel wordt overschaduwd door de verwante Nieuw-Guinea-impatiens, die ook wel onder de naam "vlijtig liesje" wordt verkocht.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlijtig_liesje,

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • doorbloeiende vlijtige liesjes

Ik zette de wieg bij het grote raam naast de terrasdeur, dat leek me de geschikte achtergrond, voorlopig althans: boven het blauwe hemeltje een stuk échte (grijze) hemel, de eindeloos doorbloeiende vlijtige liesjes in de daktuin, kortom een doorkijkje op wat er overbleef van de genadige, levenwekkende, bezielde natuur.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,