vluchthuis


vluchthuis 1.0

((vooral) in België)

instelling die een voor de buitenwereld verborgen gehouden huis beheert waar ze vrouwen opvangt die wegens partnergeweld of om andere redenen het eigen huis ontvlucht zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vluchthuis…

is een instelling

 • [Functie] dient voor de opvang en bescherming van vrouwen die vanwege partnergeweld of om andere redenen het eigen huis ontvlucht zijn
 • [Plaats] is gevestigd in een huis dat voor de buitenwereld verborgen wordt gehouden
 • [Organisatie en organisatiewijze] is meestal een initiatief van privéverenigingen, vaak van feministische groeperingen

  Algemene voorbeelden


  De cliënten van vluchthuizen hebben niet allemaal de intentie hun partner te verlaten: slechts zes op tien komen naar het vluchthuis met die bedoeling.

  http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr24.pdf,

  Vanaf 1975 ontstaan allerhande opvanginitiatieven: naast vluchthuizen, een term die voor het eerst gebruikt wordt door de feministen, richt men crisisopvangcentra op, tussenhuizen, beschutte woonvormen, verslaafdencentra.

  http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr24.pdf,

  Naast een intensieve emotionele begeleiding en training om zelfstandigheid en weerbaarheid te bevorderen, zorgt het vluchthuis ook voor informatie en administratieve ondersteuning en onderhoudt het contacten met andere eerste lijnsdiensten, met politie en advocaten. Het vluchthuis streeft naar een integrale hulpverlening. De totale leefsituatie van de hulpvraagster wordt bekeken, men maakt een inventaris van al haar materiële en immateriële problemen en de samenhang ertussen.

  http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr24.pdf,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  vluchthuis 1.1

  ((vooral) in België)

  huis waar gevluchte vrouwen worden opgevangen

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een vluchthuis…

  is een huis

    Algemene voorbeelden


    S. De Craemer-Schelstraete [...] zoekt voor vrouwen met kinderen in een vluchthuis een vrijwillig(st)er, eigenaar van een camionette, die bereid is om af en toe meubilair te verhuizen.

    De Standaard,

    Een 38-jarige Maaseikenaar die vier jaar geleden zijn weggelopen vriendin in een vluchthuis in Lommel een kogel in de knie schoot, hoeft de vrouw geen bijkomende schadevergoeding te betalen.

    De Standaard,