vluchtstrookrijder


vluchtstrookrijder 1.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in Nederland; neologisme)

iemand die in een file probeert sneller vooruit te komen door een stuk over de vluchtstrook te rijden; iemand die over de vluchtstrook rijdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vluchtstrookrijder…

is een persoon

  • [Plaats] bevindt zich in een file
  • [Activiteit of handeling] probeert in een file sneller vooruit te komen door een stuk over de vluchtstrook te rijden
  • [Waardering] wordt door andere weggebruikers niet gewaardeerd
  • [Legitimiteit] begaat een overtreding

Algemene voorbeelden


Ik rij in de file, en zie m'n afrit 200 meter verder al liggen. Ik had geen haast dus schuifelde ik gedwee naar de uitvoegstrook. Dáár aangekomen, pinker uit en gaan. Komt er op dat moment net zo'n vluchtstrookrijder aanzetten, die ik niet had gezien [...]. Die vluchtstrookrijder moest flink in de ankers, en wat bleek, hij had een "collega" die zo kort achter z'n voorganger reed, dat een kopstaartbotsing - op de overgang van de vluchtstrook en de uitvoegstrook - onvermijdelijk was.

http://www.autoblog.nl/nieuws/400-bekeuringen-uitgeschreven-voor-negeren-rood-kruis-78780,

Forse boete voor vluchtstrookrijders. De politie heeft vrijdagochtend op de A12 bij Zevenaar 25 bestuurders op de bon geslingerd die daar via de vluchtstrook een file wilden omzeilen.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2006236/Forse-boete-voor-vluchtstrookrijders,

De KLPD weet exact waar ze moeten zijn voor de controle op vluchtstrookrijden namelijk daar waar de langere files staan [...]. Het is bovendien nog goed voor het "imago" van de politie. Als een vluchtstrookrijder gepakt wordt, zie je alleen maar mensen met duimen.

https://forum.flitsservice.nl/verkeersbeleid/vluchtstrookrijder-vandaag-op-de-a50-bij-oss-t37918.html,

Waarom rijden al deze figuren over de vluchtstrook? Duurde het te lang om in de file aan te sluiten? Ik erger me altijd behoorlijk aan vluchtstrookrijders. Bovendien is het gevaarlijk. Ik ben al eens bijna aangereden door zo'n oen die aankwam over de vluchtstrook, terwijl ik netjes de afslag nam. Het was dat ik goed uitkeek.

https://forum.flitsservice.nl/juridisch/boete-voor-rijden-over-vluchtstrook-t15231.html,

Om het massaproces efficiënt aan te pakken worden de zaken tegen de overtreders uit elke groep behandeld aan dc hand van één vluchtstrookrijder.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010878820:mpeg21:a0048,

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de bekeurde vluchtstrookrijder

In onder meer Den Haag, Utrecht,, Dordrecht, Leeuwarden, Den Bosch, Maastricht en Zutphen volgt op deze politietransactie een schikkingsvoorstel van 110 gulden, als de 80 gulden niet binnen vijf dagen wordt betaald. Gaat de bekeurde vluchtstrookrijder ook daar niet op in, dan volgt een dagvaarding.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010949087:mpeg21:a0284,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2005
Benoemingsmotief De vluchtstrookrijder wordt zo genoemd omdat hij via de vluchtstrook (in België pechstrook) sneller probeert vooruit te komen in de file.