voetbalkenner


voetbalkenner 1.0

iemand die veel verstand heeft van voetbal; iemand die de voetbalsport door en door kent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetbalkenner…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft veel verstand van voetbal

    Hoofdsemagram: kenner


    Algemene voorbeelden


    De Nederlandse voetbalkenners zijn niet te spreken over de toewijzing van het WK Voetbal aan Rusland en Quatar.

    http://www.shownieuws.tv/video/voetbalkenners-hekelen-fifa/,

    Ik ben nu omgeven door persmensen die allen behoren tot het genre 'voetbalkenners'. Ik zet dit tussen aanhalingstekens, omdat het een merkwaardig gebruik is een scherpe scheiding te maken tussen kenners en niet-kenners.

    Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

    Johan Cruijff veegde zijn spelers wel de mantel uit omdat ze zich zo vroeg op achterstand hadden laten trappen maar hij was sportief en vooral voetbalkenner genoeg om zijn waardering voor het spel van PSV in het algemeen, dat van Luc Nilis in het biezonder te prijzen.

    De Standaard,

    Hij durfde de risico's aan, te meer daar hij net als menige voetbalkenner zag dat de Dordtse ploeg wel degelijk individuele kwaliteiten herbergde.

    NRC,

    De voetballers van Oranje horen pas morgen, vlak voor de wedstrijd tegen Tsjechië, wie er zullen aftrappen op EURO 2000. Dat is rijkelijk en opmerkelijk laat. Voetbalkenners fronsen de wenkbrauwen. Of twijfelen hardop.

    Haarlems Dagblad,

    Sterke Jan had medelijden met de aanwezige toeschouwers: "Ik kan me best inbeelden dat er nogal wat mensen blij waren toen de scheidsrechter de partij affloot. Deze match had nooit gespeeld moeten worden." Aangezien voetbalkenners van dit slag kompleet gepasseerd worden bij het nemen van zulke beslissingen, floot ref Van Driessche om drie uur de match op gang.

    De Standaard,

    Volgens de voetbalkenners spelen teams die geëlimineerd zijn te rigide.

    Het Financieele Dagblad,

    Wel ben ik nu genoodzaakt te gaan zitten op een heel smal betonnen randje dat diep in het vlees snijdt, maar alles is beter dan opeengepakt te zitten tussen voetbalkenners.

    Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echte voetbalkenner
    • echte voetbalkenners
    • een groot voetbalkenner
    • de ware voetbalkenner

    De ultieme huiskamervraag voor de ware voetbalkenner: ploeg X speelt een competitiewedstrijd tegen Y. X staat in de ranglijst boven Y. Maar tijdens de wedstrijd verwisselen de voetbalploegen van plaats in de ranglijst – niet virtueel, maar echt. Ra, ra hoe kan dat?

    http://www.brabantsdagblad.nl/sport/amateurvoetbal/7469086/Een-raadsel-voor-de-voetbalkenner.ece,

    Ik zat bij de KNVB in een bestuur met een aantal echte voetbalkenners en mensen die met twee benen in het zakenleven staan.

    NRC,

    "Spontaan en zonder de minste aarzeling geven wij de pluim aan onze eerste minister Jean-Luc Dehaene, die als echte voetbalkenner en -liefhebber spontaan heeft gekozen voor een zeer verstandige tussenkomst op het hoogste vlak van de EG."

    De Standaard,

    Sinds ik voor de bond werk, heb ik Ariël Jacobs leren kennen als een faire vent en een groot voetbalkenner, een man ook met ideeën die weet wat een training moet inhouden.

    De Standaard,

    • de professionele voetbalkenner

    Bij café Populair, midden op de markt, kun je intekenen op de 'blinde poule', de gok-rage van dit jaar, waarbij je voor een tientje een nummer koopt dat correspondeert met een op dat moment voor iedereen onbekende uitslag. Met dit systeem, waarbij de voetbalkenner zich beroofd ziet van al zijn wapens, is men erin geslaagd het voetbalgokken te degraderen tot hasard pur sang. Zeker uit de uitslagen van dit WK blijkt dat dit de enig juiste benadering is. Gelukkig blijkt de professionele voetbalkenner toch goed uit de voeten te kunnen op de Albert Cuyp.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    ( (vooral) in Nederland)
    • vijftien miljoen voetbalkenners
    • zestien miljoen voetbalkenners

    We hossen wat af langs de ijsbaan van Heerenveen, het hele land gaat op een hoop als er weer een Elfstedentocht is en we hebben iets van zestien miljoen voetbalkenners, waarvan ongeveer de helft wel een beetje moeite heeft met de buitenspelregel.

    http://www.fr-fans.nl/?p=afslagrotterdamzuid,

    Het ontsnappen aan de realiteit spreekt zeker velen aan, en het gegeven dat Nederland bevolkt wordt door 16 miljoen "voetbalkenners" is ook waar, en zal zeker bijdragen tot de populariteit van dit spelletje.

    http://zacht-gras.blogspot.com/2008/03/uit-den-ouden-doosch-dat-is-een-gevoel.html,

    "De financiële belangen worden groter, de invloed van de sponsors neemt toe en de benadering van de pers is keihard. Als het misgaat loop je de kans in de media te worden neergesabeld. Daarnaast wonen er in Nederland vijftien miljoen voetbalkenners die het allemaal beter weten dan de trainer."

    NRC,

    met eigennaam


    • voetbalkenner Dehaene
    • voetbalkenner Jan Mulder
    • voetbalkenner Johan Derksen

    De ruim 150 ondernemers en supporters van Ter Leede genoten met volle teugen van het optreden van voetbalkenner Johan Derksen, die woensdag 9 februari, op zijn zo kenmerkende wijze, geen blad voor zijn mond hield.

    http://joepderksen.blogspot.com/2011/02/johan-derksen-krijgt-ondernemers-plat.html,

    Voetballegende Johan Cruyff komt langs in de live programma's De Wereld Draait Door en Holland Sport. In DWDD is voetbalkenner Jan Mulder tafelheer.

    http://zappen.blog.nl/vpro/2011/03/14/legende-johan-cruyff-vanavond-in-dwdd-en-holland-sport,

    De ekonomie op wereldschaal die ontstaat, vraagt een verdedigend-offensieve taktiek, legt voetbalkenner Dehaene uit.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als voetbalkenner
    • als voetbalkenners

    Rik Coppens [...] Michel Platini, wereldvoetballers die het moesten hebben van hun aangeboren klasse en intuïtie. Zij verdiepten zich nauwelijks in oefenstof [...] en konden het dan ook niet waarmaken als coach. De enige uitzonderingen op deze regel zijn Franz Beckenbauer (alleen als bondscoach) en Johan Cruijff. Voetballers van dat niveau moeten op een andere manier worden gebruikt. Als ambassadeurs voor hun club en/of als voetbalkenners.

    De Standaard,

    Als voetbalkenner praat u natuurlijk bij voorkeur met een andere voetbalkenner over EURO 2000.

    Sp!ts,